Ezüstérmes lett az Internazionale, BL-ben a Napoli

Vágólapra másolva!
2011.05.15. 20:25
null
Pazienza (balra) és Hardzsa küzdelme (Fotó: Reuters)
Címkék
A harmadik helyen álló Napoli a címvédő Intert fogadta a Serie A 37. fordulójának záró találkozóján. A tét a déliek ezüstálma volt: ha legyőzte volna a Napoli ma este vetélytársát, az utolsó fordulóra egyetlen pontra csökkent volna velük szemben a második helyen álló Inter előnye. Nem így történt, de nem lehetnek teljesen elégedetlenek a hazaiak, mert történelmük során először jutottak be a Bajnokok Ligájába, míg az Inter bebiztosította ezzel a döntetlennel bajnoki ezüstérmét.

 

 


Nem ilyen következő idényről álmodtak az Inter játékosai, vezetői és szurkolói, miután a tavalyi idényben megnyerték a bajnokságot, az Olasz Kupát és a Bajnokok Ligáját is. Úgy tűnik, José Mourinho távozását nem tudták kiheverni, a tavaly megnyert címek közül (még) egyet sem tudtak megvédeni – az Olasz Kupában még állnak. Fájó volt a Schalke elleni BL-kudarc, majd a városi rivális Milan elhappolta előlük a bajnoki címet is. Nápolyba azzal a tudattal utaztak, hogy ha győznek, az utolsó forduló eredményétől függetlenül övék a Serie A ezüstérme.

TRANSZFEREK A KÉT KLUB KÖZÖTT
Az Interből a Napoliba
2000, Francesco Moriero
1996, Caio, 5.000.000 mai euró
1984, Salvatore Bagni
1974, Tarcisio Burgnich
1968, Harald Nielsen

A Napoliból az Interbe

2001, Alberto Fontana, 3.000.000
1996, Arturo Di Napoli
1995, Benito Carbone
1994, Giovanni Bia

A déliek sokáig bíztak abban, hogy újra bajnokok lesznek idén, néhány váratlan vereség miatt azonban erről lecsúsztak, sőt, az Inter legyőzése is kevés lett volna önmagában ahhoz, hogy befussanak a második helyre. Elméletileg egy békés döntetlen is elegendő lett volna a két fél számára, hiszen ezzel kéz a kézben besétálnak a BL-be, a (futball)történelmi észak-dél rivalizálás miatt azonban a szalonremi kizárható volt.

Ennek megfelelően kezdett a Nápoly, de a következő tíz percben csak elvétve láthattunk jó passzt, gonosz kis szabálytalanságokat annál inkább. Az első negyedóra végén a nagy kedvvel játszó Samuel Eto'o nőtt fel először a játékosok közül a stadionban uralkodó hangulathoz, és 16 méterről védhetetlenül kilőtte a jobb sarkot. 01.

Össze is kapták magukat a hazaiak, egyre-másra vezették a támadásokat, záporoztak is a lövések Júlio César kapujára. Amikor a brazil hálóőrön is túljutott a labda, akkor pedig a brazil-olasz Motta mentett. Az Inter csak elvétve került a nápolyi kapu elé, amikor viszont igen, akkor a középen feltűnő Maicon megdöngette a kapufát egy remek lövéssel. Még ki sem mérgelődte magát a jobbhátvéd, amikor – a félidő legvégén – egyenlített a hazai gárda: egy jobb oldali megabedobás után Juan Zúniga és Christian Maggio keverte meg a komplett Inter-védelmet, és tevékenységük megkoronázásaként előbbi a bal sarokba lőtt. 1-1.

Bár a kilátásban lévő egy pont elegendőnek tűnt a hazaiaknak, támadólag léptek fel a nápolyiak a második játékrészben is. Előbb Marek Hamsík húzott lelkesen jobbra, mint a magyar választók kétharmada 2010 tavaszán, és lőtt kapura, majd újra a Maggio, Zúniga kettős veszélyeztetett, mindhiába. A cikk eleji jóslatokra némileg rácáfolva aztán egyre lassabban csordogáltak az események a pályán, szemmel láthatóan nem akarta egyik csapat sem kockáztatni a már zsebben érzett egy pontot. Hiába no, nagy úr a BL, és talán már az idegenlégiós-hadak sem érzik át egy Észak-Dél rangadó lelki szépségeit...

Az utolsó negyedórában elővezetett futballt a hatályos médiatörvény miatt most nem minősítenénk, maradjunk annyiban, hogy nem a szintetikus szerek mértéktelen élvezetétől szunnyadt el el egy néző a lelátón, hanem mert belemerült a gyepen elkövetett játék szépségeibe.

A lényeg: megszerezte az Inter ezzel a döntetlennel a bajnoki ezüstérmet, míg a Napoli történelme során első alkalommal szerepelhet a Bajnokok Ligájában (a Bajnokcsapatok Európa-kupájában azért megfordult korábban). Ha a déli klub közelmúltbéli pokoljárását figyelembe vesszük, akkor csodás teljesítmény ez tőlük, még akkor is, ha a télen még bajnoki aranyálmokat szőttek. Hiába no, Nápolyban a Diego Maradona-féle sikerkorszakhoz mérnek minden utódot. Nem lehet könnyű megfelelni ezeknek az elvárásoknak, mondhatni, Dél keresztje ez mindenkin, játékoson és vezetőn is a Napolinál.

„Jussunk bárhová, csak az Európa-ligába ne” – mondta a találkozó előtt a Napoli elnöke, Aurelio de Laurentiis. Vágya teljesült, most rajta a sor: egyrészt fogadásból le kell vágnia szakállát, másrészt alaposan a zsebébe kell nyúlnia, ha meg akarja tartani a BL-re legjobb, legkelendőbb futballistáit. Kellemes gondok…

PERCRŐL PERCRE
1. perc A hazaiak kezdik a találkozót.
2. perc Lavezzi lő 15 méterről, de éppen középre, mert igazából a térdével találta el a labdát. Júlio Césarnak ez csemege még idén is.
BAJNOKI STATISZTIKA
Nápolyi szemszögből
65 találkozó, 31 győzelem, 17-17 döntetlen és vereség, 75 rúgott és 62 kapott gól
4. perc Zuniga indítja Lavezzit, de les. Akkora, hogy az asszisztens a zászlót is elhajintja ügybuzgalmában. Szét is esett az eszköz, mint a Csank-féle válogatott az utolsó tíz percekre.
6. perc Cambiasso indítja Zunigát. Ebben az öt percben a jó passz ritkaság , mint a Magyar Államkincstárban az év végi nyereség. Vagy mint Sztálin-orgonán a billentyű.
13. perc Most láthattunk két jó passzt is. De aztán visszakapcsoltunk erre a mérkőzésre.
15. perc Na! Samuel Eto'o szégyelli meg magát végre és futballt varázsol a gyepre: 16 méterről lövésre szánta el magát a késlekedő Salvatore Aronica mellett, és egy hatalmas jobblábas bombával kilőtte a jobb sarkot. A lövés félmagas és védhetetlen volt. 01.
18. perc Dossena bal oldali beadását engedi el szépen maga előtt Nagatomo, becsapva ezzel a kék mezeseket.
22. perc Hardzsa képtelen átvenni egy Eto' passzot hat méterre az ellen kapujától.
27. perc Dossena ível be balról, César tenyérrel belekap, így ment Maggio elől.
29. perc Lavezzi, majd Campagnaro lövését hárítja a brazil kapus.
31. perc Hamsík ad középre, César mellett már elment, Motta vágta azt vissza a mezőnybe.
32. perc Gargano tízedik rossz mai passza.
32. perc Zúniga lő 17 méterről, César mellre szívja balra eldőlve.
35. perc Hamsík adott be három jó kényszerítőzés után a jobb oldalról, Maicon lábáról kiperdült a labda.
36. perc Lavezzi nyúl alá olyan finoman a labdának, mintha az egy donna lenne valami barna balkonon, Hamsíkot azonban Cambiasso keményen, de szabályosan kitessékeli az alapvonalon túlra. Labdástul.
42. perc Zúniga tűnik el az Inter védelmében, mint búcsúban az arany zsebóra, de nincs büntető.
43. perc Megvillan az Inter is: Maicon lő kapufát. Előtte Eto'o tálalt D. Milito elé, aki a jobb sarok mellé lőtt úgy, hogy Aronica lábán megpattant a labda. A kisszöglet (Hardzsa, Nagatomo koprodukció) után Maicon elé került a játékszer, aki 16 méterről, középről a bal kapufát találta el.
44. perc Ranocchia ment az ötösön becsúszva forró helyzetben.
45. perc Zúniga egalizál: egy jobb oldali megabedobás után Zúniga és Maggio keverte meg az Inter-védelmet, mint bányászbácsi az ötöslottó-sorsoláson a kis golyókat, Maggio zseniálisan húzta el César orra elől a labdát, amire csapattársa csapott le és a bal sarokba lőtt. 1-1
Ne feledjük: a Napoli még soha nem szerepelt a Bajnokok Ligájában, csak a BEK-ben.
"Mindig is az volt az álmunk, hogy eljussunk a Bajnokok Ligájába, nagy siker lenne ez nekünk - mondta a találkozó előtt Walter Mazzari, a Napoli mestere. - De ne feledjük, jövő héten a Juventusszal játszunk."
FÉLIDEI STATISZTIKÁK
Labdabirtoklás: 41/59 százalék
Kapu feléletére lövés: 5/1
Passzok: 206/325
Pontos passzok: 83.1/87.7 százalék
46.perc Útjára indul a labda és vidáman pattog.
47. perc Diego Milito forgatta meg a védőket, mintha csak egy olasz lagziban lennénk, lövését viszont szögletre ütötte De Sanctis.
50. perc Hamsík húzott lelkesen jobbra, mint a magyar választók 2010 tavaszán, onnan visszacselezte magát középre, és a 16-os közepéről ballal lőtt, de César biztos kézzel magához ölelte. Mármint lövését. Pontosabban a játékszert.
Támadólag léptek fel a nápolyiak a második játékrészben is. Nápolyban nem ritkaság az esti attak. Vagy a testi attak.
56. perc Maggio jobb oldali beadására Zúniga érkezett az ötös sarkánál, de Maicon rárúgta Zúniga lábára a labdát. Ritka a pozitív kicsengésű lábon rúgás az interes védőktől.
Ha a Napoliban késnek a fizetések, a keresztapa-szerű elnöktől, Aurelio de Laurentiistől vajon számon merik kérni ezt a játékosok? teszi fel a kérdést mellettem az ex-kolléga. Fogas kérdés.
60. perc A kieső Samptól jó érzékkel elszerződő Giampaolo Pazzini váltja Eto'ót.
De Laurentiis egyébként megígérte, hogy ha bejutnak a BL-be, és pár tízezren kérvényezik is, levágatja szakállát.
67. perc Nagatomo bal oldali beadást Pazzani feje elől húzza le De Sanctis last minute.
75. perc Némi unalom után Cambiasso helyén Mariga.
77. perc Walter Samuel tér vissza hosszas sérülés után. Jól ki is fütyülik "A fal"-t. Vajon miért olyan népszerűtlen Serie A-szerte a Samuel, Materazzi kettős? Érthetetlen.
78. perc Az idény végére teljesen elszürkült Hamsíkot váltja José Sosa.
79. perc Jebda fejel visszafelé vetődve kapura egy bal oldali beadást, de César véd. César jött, látott, és nem győzi fogni a labdákat.
83. perc Dossena le, Luigi Vitale be.
Úgy néz ki, BL-ben a Napoli. Azért a Vezúv még a helyén marad! - int óvatosságra fentebb idézett kollégám. A szurkolók már füstölnek ezerrel, kivéve azt, aki elszunnyadt a lelátón...
90+2. perc Andrea De Marco sporttárs véget vet szenvedéseinknek és a mérkőzésnek.
SERIE A
37. FORDULÓ
Napoli–Internazionale 1–1
San Paolo. Vezette: Andrea De Marco.
Napoli: De Sanctis Campagnaro, Aronica, Paolo Cannavaro Maggio, Gargano, Pazienza, Dossena (Vitale, 83.)Hamsík (José Sosa, 78.), Zúniga (Jebda, 70.) Lavezzi.
Internazionale: Júlio César Maicon, Ranocchia (Samuel, 77.), Materazzi, Nagamoto J. Zanetti, Cambiasso (Mariga, 75.), Hardzsa Motta Diego Milito, Eto'o (Pazzini, 60.).
Gól: Zúniga (45.) ill. Eto'o (15.)

 

AZ ÁLLÁS
1. Milan 37 24 9 4 65–24 +41 81
2. Internazionale 37 22 7 8 66–41 +25 73
3. Napoli 37 21 6 10 57–37 +20 69
4. Udinese 37 20 5 12 65–43 +22 65
5. Lazio 37 19 6 12 51–37 +14 63
6. Roma 37 17 9 11 56–51 +5 60
7. Juventus 37 15 12 10 55–45 +10 57
8. Palermo 37 17 5 15 57–60 –3 56
9. Fiorentina 37 12 14 11 47–42 +5 50
10. Genoa 37 13 9 15 42–45 –3 48
11. Catania 37 12 10 15 39–49 –10 46
12. Parma 37 11 12 14 38–46 –8 45
13. Cagliari 37 12 8 17 43–50 –7 44
14. Chievo 37 10 13 14 35–39 –4 43
15. Cesena 37 11 10 16 36–47 –11 43
16. Bologna 37 11 12 14 35–48 –13 42
17. Lecce 37 11 8 18 44–62 –18 41
18. Sampdoria 37 8 12 17 32–46 –14 36
19. Brescia 37 7 10 20 32–50 –18 31
20. Bari 37 4 9 24 23–56 –33 21
A Milan bajnok, az Inter ezüst-, a Napoli bronzérmes. Kiesett a Sampdoria, a Brescia és a Bari. A Bolognától három pont levonva. Még egy BL-hely kiadó, ennek sorsáról az utolsó fordulóban dönt az Udinese és a Lazio.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik