Lazio-győzelem az örök város örökrangadóján

Vágólapra másolva!
2011.10.16. 20:44
null
A hangulat? Hát milyen lenne egy Lazio-Roma derbin?! (fotó: Reuters)
Címkék
A Serie A 6. fordulójának rangadóját vasárnap este az olasz fővárosban rendezték, ahol a Lazio a Romával csapott össze, egy paprikás hangulatú mérkőzésen. A találkozón a „farkasok" szerezték meg a vezetést, majd egyenlített a Lazio, amely a legvégén kihasználta emberelőnyét is, és bevitte a győztes találatot.

 

A fogadóirodák a „farkasokat" tartották előzetesen esélyesebbnek, ami érthető, ha azt vesszük, hogy a legutóbbi négy Derby della Capitalét ők nyerték meg, míg a Lazio legutóbb 2009 áprilisában zsebelt be három pontot legfőbb riválisa ellen a bajnokságban. Arra nem lehetett fogadni, hogy lesz-e szurkolói rendbontás a derbi előtt, közben és után, ez ugyanis természetes velejárója az örök város belharcainak, a megszorítások miatt Rómában amúgy is mindennaposak a zavargások mostanában.

ÖRÖKMÉRLEG
Egy kis statisztika: 136 alkalommal találkoztak eddig a bajnokságban a felek, 35-ször a Lazio, 48-szor a Roma hadai örülhettek a végén, 53 döntetlen mellett. A gólkülönbség 164-128 a Roma javára.

Az olasz sajtóban a meccsel kapcsolatban a fő téma az volt, hogy Francesco Totti, a Roma ikonja sérülés miatt nem játszhatott, ami még Edy Reja, a Lazio trénere szerint is sajnálatos dolog.

Nélküle is álomszerűen kezdte a találkozót a Roma: az 5. percben egy parádés Miralem Pjanic-labdával az olasz válogatott támadó, Pablo Osvaldo lépett ki a bal oldalon, majd nyolc méterről higgadtan a hosszú sarokba lőtt, és máris 0–1. Nem sokkal később Simone Perrotta lőtt centikkel a másik alsó sarok mellé, de a Lazio is összekapta magát, ezt jelezte, hogy a másik oldalon Miroslav Klose másolta le Perrotta tettét.

A gól után visszavettek a tempóból a „farkasok", de a kék mezesek csak átlövésekkel tudtak előrukkolni, Hernanes révén. Ezek azok pontatlanok voltak. A Roma-kontrák már több veszélyt hordoztak magukkal, egy ilyen során csak hatalmas bravúrral tudott menteni Osvaldo előtt egy lépésre a kaputól Giuseppe Biava.

Osvaldo szerzett vezetést a Romának (Fotó: Reuters)
Osvaldo szerzett vezetést a Romának (Fotó: Reuters)

Az első félidő derekán csak a szokásos brutális belépők hoztak némi színt (kéket és zöldet...) a játékba, és az a jelenet, amikor Biava az általa megtalál piros lappal üldözte egy picit a játékvezetőt, majd megmutatta neki azt. (Azért ilyesfajta fordított felállást is ritkán látni, ennél csak az lehetett érdekesebb, amikor Hajdó Attila egy NB II-es mérkőzésen elhagyta sípját, és pár percbe került, mire előkerítette az öltöző mélyéből tartalék fütyülőjét.)

A második félidő két Lazio-lehetőséggel indult, de Klose és Djibril Cissé is rontott, majd az 50. percben büntetőhöz és emberelőnyhöz jutott a Lazio: Simon Kjaer a 16-oson belül keresztbe futva lerántotta kilépő és kapura törő Cristian Brocchit. A letett labdához a Lazio motorja, Hernanes állt, és a kapu jobb oldalába bombázott: 1–1.

Hogyan is fogalmazzunk: nem minden játékvezető adott volna egyből piros lapot a szabálytalankodó Kjaernek...

A várt Lazio-rohamok azonban elmaradtak, még annyit sem támadtak, mint eddig, a Kjaer helyére beállt Nicolás Burdissóval stabilizálódott viszont a Roma-védelem, De Rossi pedig ügyesen kapta össze maga körül a középpályát. A 70. percben Klose megmutatta, hogy korai még leírni őt, amikor öt méterről a lécre fejelte Hernanes szögletét, majd egy perc múlva azt is, hogy nincs éppen csúcsformában, mert a sokadik jó Hernanes-passzból hiába került helyzetbe, fölé durrantott.

A hajráé a Lazióé volt, de Djibril Cissé a kapufát döngette meg tíz méterről, majd előle mentett az ötösön egy zseniális becsúszással Gabriel Heinze, Maarten Stekelenburg pedig védte a bal felsőnél Senad Lulic tekerését. Amikor már mindenki elkönyvelte a döntetlent, a rájátszás harmadik percében Hernanes és Matuzalem összjátéka után Miroslav Klose elé került a labda, aki tíz méterről higgadtan a bal alsóba gurított: 2–1.

Innen már nem állt fel a Roma, bár még volt erre két perce: hatalmas küzdelemben kicsikarta a győzelmet a pályaválasztó Lazio az örök város örökrangadóján.

PERCRŐL PERCRE
90+5. perc Véget ért a találkozó, sok év után győzött a Lazio a római nagyderbin.
90+3. perc Miroslav Klose eldönti: Hernanes ívelt fel egy labdát 26-ról, Matuzalem a német elé pörgetett, aki levette, majd higgadtan a bal alsóba gurított tíz méterről: 2-1. Klose mögött Cassetti helyezkedett bűnrosszul, majd a holtfáradt De Rossi maradt le lövéséről..
89. perc Lulic lő 14-ről, balról, de Stekelenburg szögletre menti a tekerést a bal felső elől.
88. perc Ángel veszi el Konkótól a labdát, Osvaldo adja középre, de Lulic érkezik és megmenti a Laziót, mert középen ott volt Pjanic.
86. perc Heinze ment az ötösön Cissé elől egy zseniális becsúszással.
85. perc Lulic beadását Mauri fejeli hat méterről mellé.
83. perc Ángel megy el a balon, de a beadása rossz.
82. perc Cissé lő egy döngő jobb kapufát egy Mauri-passzból tíz méterről, kissé jobbról, Heinze és Angel mellől. Irtózatos erejű lövés volt!
79. perc Hernanes önzőzik el egy kontrát, majd Mauri lő csúnyán fölé 15-ről.
78. perc Hernanest vágja fel Cassetti, sárga.
Szép ez a Matuzalem, mint egy új traktor - véli ex-kollégám.
75. perc A lesérült Brocchit Matuzalem váltja.
73. perc A halovány Krkicet David Pizzaro váltja.
72. perc Hernanes ad jó labdát Djibril Cissének, aki lesről és sípszó után a hálóba lő. Sárga.
71. perc Hernanes löbbölte át a védelmen a labdát klosének, aki 14 méterről csúnyán fölé lőtt.
70. perc Klose fejelt kapura egy Hernanes-szögletet öt méterről a lécre. Fura íve volt a labdának, ez csapott be mindenkit. A következő kornert már kapura csavarta a brazil, de védett a holland.
68. perc Hernanes ad be balról, csak üggyel-bajjal ment középen Burdisso.

„A derbi? Mindenki csak erről akar beszélni veled, és arra kér, hogy nyerjük meg. Ez több, mint az El Clásico" – mondta a friss római, ex-barcás Bojan Krkic.

„A derbi? Már mesélték, hogy ez olyan itt, mint egy polgárháború" – mondta a Roma tulajdonosa, Thomas Dibenedetto.

A Románál sok gondot okoz mostanában az, hogy Daniele De Rossi még mindig nem hosszabbította meg az idény végén lejáró szerződését. Legélénkebben a Manchester City csábítgatja a harcos középpályást.

Hajrá Lazio! Nehogy már a rómaiak nyerjenek... - hallom balról.
64. perc Osvaldo cselezget a balon, de bent nem érkezik senki a beadásra.
62. perc Cristian Brocchi fenyíti be Gagót, sárga. Hátsó lábsöprés amúgy.
60. perc Lulic lő 22-ről, méterekkel a bal sarok mellé.
60. perc Alvaro González rosszil lépett, le kell cserélni. Stefano Mauri áll be a helyére.
57. perc Konko ad be élesen jobbról, Heinze tisztáz. Dobás.
56. perc Gago törleszt és nyakon vágja Ledesmát suttyomban. Lap nincs.
55. perc Ledesma hátba rúgja Gagót, aki az arcához kap és a földre esik.
54. perc Újabb Klose-helyzet: a 15 méteres lövést a kapus teszi ki a bal sarok elől, de szöglet nincs.
53. perc Perrotta helyett Nicolás Burdisso a pályán: középpályás helyett középső védő.
51. perc Hernanes a jobb sarokba lő: 1-1
50. perc Piros lap Simon Kjaernek, büntető a Laziónak: a 16-oson belül keresztbe futó dán lerántotta kilépő és kapura törő Brocchit, jogos a 11-es.
49. perc Cissé töri el a labdát 16-ról, tiszta lövőhelyzetből. A gyep is bánta ezt a lövést...
48. perc Klose kavargat az ötös előtt, végül Cassetti segíti ki Kjaert. Túl sokat várt a német.
47. perc A. González mesteri labdájával Cissé tör kapura, de Kjaer valósággal lelopja a lábáról a labdát a 16-os vonalánál.
46. perc Elkezdődött a második játékrész.
46. perc Radu helyett Senad Lulic a pályán, tehát Rosi után ő is lejön.
Természetesen a Roma szakvezetője, a nyáron kinevezett Luis Enrique is tisztában van a mérkőzés fontosságával. „Rendkívül fontos meccs lesz mindannyiunk számára, bevallom, hónapok óta foglalkoztat, és ez teljesen normális – fogalmazott a spanyol szakember. – Igazi csemegét ígér az összecsapás, remélem, a publikum tökéletesen ki lesz szolgálva. Mindent elkövetek majd, hogy nyerjünk, s bár sokan emlékeztetnek rá, nem foglalkozom a személyes jövőmmel. A meccs a lényeg. Nagyon sajnálom, hogy Francesco Totti nem játszhat, mert nagyon fontos játékos, most pedig különösen az."
45+3. perc Véget ért az első félidő.
45+3. perc Hernanes csinál bohócot Casettiből, majd 23 méterről lő mellé.
45+2. perc Kjaer kezel le egy szögletet. Szabadrúgás kifelé kezezésért.
45. perc Konko ment a kiugrásra kész Krkic elől. Három perc a ráadás.
42. perc Hernanes 24 méterről lő, és Stekelenburg kiejti a labdát, de éppen elcsípi a rátámadó Klose elől.
41. perc Osvaldo ugratta ki Krkicet a bal szélen, aki három védő mellett is elvitte az ötös vonalánál, majd kiszorított helyzetből az oldalhálóba lőtt, egy védői láb segítségével.
Aha, ezért durváskodnak ennyit! A spori elhagyta a pirosat, de Biava most visszaadja. Azért ritkán mutat oda egy játékos a játékvezetőnek a piros lapot.
39. perc Egy újabb Lazio-támadásnál ront el egy könnyű passzt Klose, aki nem tudja kiugratni a mellette hat méterre lévő Cissét.
38. perc Egy római (...) elrúgja a labdát sípszó után, de nincs sárga. Közben a lesérült Rosi lebiceg, Marco Cassetti áll be.
35. perc Gago emberkedik a Lazio védelme előtt valami lövéskezdeménnyel, de szerelik. A kontránál Klose ad be, de az Stekelenburgé.
Bruttissimo fallo - írja erről a Gazzetta.
32. perc Rosi és Radu csap össze keményen, férfiasan, bátran. Így hát kétperces ápolás.
Na ha megkapja az előbb is a megérdemelt sárgát, akkor...
28. perc A szöglet után Krkic lő 14-ről, a jobb alsónál véd Marchetti, a kipattanóra Daniele De Rossi sprintel rá, de csak a kapust tudja fejbe térdelni. Ez már sárga azért.
27. perc Krkic teszi ki Ángelnek balra, aki bead, és a labdába beleér még a kapus és Biava is, és ez annyira meglepi Osvaldót, hogy két méterről is kihagyja a helyzetet. Nagy piros Biavának egyébként, róla lett szöglet.
26. perc De Rossi rúgja meg hátulról Hernanest. Pedagógiailag.
25. perc Gago löki fel Konkót, aztán haddelhadd, majd Hernanes lőtt Perrotta mellől a bal alsó mellé 26 méterről.
Hogy mit várt a találkozótól az NST? Katt ide, és megtudja.
55 ezer néző a 72 ezres Olimpicóban, biztonsági okokból csak ennyi. Pár napja még az is felvetődött, hogy nem lesz derbi, de a római polgármester lebeszélte erről azt, aki felvetette.
21. perc Brocchi és Pjanic csap össze nyújtott lábbal, de megbékéltek. Majd Cissé ad be szépen Klosének, ám les.
Fontos lehetett, ha megért egy sárgát...
Ha tudja valaki, mi volt Osvaldo pólójára írva, kérjük írja meg nekünk!
20. perc Az interaktív Biava ökleli fel Osvaldót, de nincs lap. Osvaldo egyébként is félig argentin, mit neki némi egy bikaviadal?
18. perc Hernanes veszi el a labdát Perrottától, de nem tudott lőni, mert visszaért De Rossi meglökte. Arrafelé ez nem tizenegyes. Át is lett volna rendezve a környék és a játékvezető autója...

„Totti? Totti? Kiváló futballista, amikor éppen játszik... Tartozom a Laziónak azzal, hogy ma győzünk" – vélekedett Reja.

„Totti csak egy TV-celeb, egy komikus, így ez a vicc belefér tőle" – replikázott a Laziótól Tommaso Rocchi.

„Ki lesz a nyerő emberünk? Nos, Reja... Ő a mi szerencsemalacunk" – gonoszkodott Totti.

Reja mester még soha nem nyert városi derbit edzői karrierje során.

15. perc Kissé leült a találkozó, mert hiába a tetszetős a labdajáratás, helyzet nincs.
11. perc Cissé, Hernanes, majd Klose a labda útja, a német lő 13 méterről, jobbról nem sokkal a hosszú alsó mellé jobbal. Heinze maradt le a németről.
10. perc Perrotta lő jó húszról centikkel a jobb alsó mellé laposan, jobbal.
7. perc Cissé lő 25-ről fölé, majd Simone Perrotta kap sárgát Hernanes legyilkolásáért. Még reklamált is egy sort, de hát mit várjunk egy olasztól?
5. perc A gólszerző Osvaldo kap sárgát, mert levette a gólöröm közben a mezét.
5. perc Pjanic ad egy frenetikus labdát a 16-os előteréből balra Pablo Osvaldónak, aki lekezelte a játékszert, majd nyolc méterről a hosszú sarokba lőtt. 0-1
5. perc Osvaldo elől ment bedobásra Biava a jobb oldalon
3. perc Az első szép levétel: Luis Enrique kap le lábbal egy kósza labdát.

A vendégeknél Francesco Totti mellett David Pizarro, Bogdan Lobont és Stefano Okaka is kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódott.

A hazaiaknál Matuzalem és Simone Del Nero dőlt ki a sorból sérülés miatt, akár csak Miroslav Klose, de utóbbi azért felépült a rangadóra.

2. perc Rosi adott be jobbról, Biava lábán megpattant a labda, de fogja Marchetti.
1. perc A Roma kezdi a találkozót.
Közel telt ház, a hangulat természetesen frenetikus: hangzavar, élőképek, szimbólumok, füst, köd, zizi, rágó.
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Juventus 6 3 3 9–3 +6 12
2. Udinese 6 3 3 7–1 +6 12
3. Cagliari 6 3 2 1 8–5 +3 11
4. Lazio 6 3 2 1 9–7 +2 11
5. Napoli 6 3 1 2 10–5 +5 10
6. Palermo 6 3 1 2 9–9 0 10
7. Chievo 6 2 3 1 6–5 +1 9
8. Catania 6 2 3 1 7–8 –1 9
9. Parma 6 3 3 8–11 –3 9
10. Fiorentina 6 2 2 2 6–4 +2 8
11. Genoa 6 2 2 2 9–8 +1 8
12. Roma 6 2 2 2 7–6 +1 8
13. Milan 6 2 2 2 8–8 0 8
14. Siena 6 1 3 2 4–4 0 6
15. Atalanta 6 3 2 1 8–7 +1 5
16. Novara 6 1 2 3 10–12 –2 5
17. Internazionale 6 1 1 4 8–13 –5 4
18. Bologna 6 1 1 4 4–10 –6 4
19. Lecce 6 1 1 4 3–9 –6 4
20. Cesena 6 2 4 2–7 –5 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik