Míg a Videoton a BL-selejtezőre, az olasz Vidi a Serie C2-re készül

Vágólapra másolva!
2011.06.28. 16:52
null
Az olasz Videoton tagjai 2010-ben, Székesfehérváron (Fotó: vidi.hu)
Címkék
Míg a Videoton labdarúgócsapata az első bajnoki címét követően a Bajnokok Ligája selejtezőjére készül, az olasz Videoton a Serie C2-re, igaz, futsalban: az észak-olaszországi Cremának is megvan a saját Vidije. A labdarúgóvilág különleges csapatneveivel Sportlegek-sorozatunk két részében is foglalkoztunk, most pedig bemutatjuk az olasz Videoton 1990 együttesét!

Hogyan kerül a Videoton Cremába? A választ azok keresik jó helyen, akik a székesfehérvári futballcsapat 1984–1985-ös nagy UEFA-kupa-menetelésében látják az elnevezés okát.

Az aktuális csapatkép
Az aktuális csapatkép

Történt ugyanis, hogy 1989-ben cremai kispályás futballisták egy baráti csoportja elindult egy tornán BMW Ancona néven. Mivel a német gyár nem engedélyezte a névhasználatot, az együtt maradt – és már ligarendszerben indulni kívánó – fiatalok úgy döntöttek, az UEFA-kupa-döntőig vezető bravúrsorozatot bemutató székesfehérváriakról nevezik el csapatukat.

1990 októberében így alakult meg a Videoton, ma Videoton 1990, amely a fehérváriak piros-kék színeit is átvette. No meg a becenevet is: a csapatot Vidinek nevezik a szurkolói, a klubcímerben pedig a Veni, Vidi, Vici felirat látható.

A Videoton 1990 sokáig az amatőr osztályokban játszott, mígnem 1996 nyarán az Olasz Labdarúgó-szövetség felvette a tagjai sorába. Ekkoriban az olasz kiscsapat volt az egyetlen, amely a Videoton nevet viselte, mivel a fehérváriakat előbb átvette a Parmalat (a klubtörténet egyik mélypontjaként előfordult, hogy a főszponzor által biztosított AC Parma-mezben – és Parma-címerrel! – lépett pályára a Vidi), majd Fehérvár 96 PFC lett. A sors iróniájaként néhány évre a magyar Videoton – amikor épp FC Fehérvár volt – ugyanúgy elhelyezte a Veni, Vidi, Vici feliratot a címerében, mint az olaszok...

Az olasz Vidi hosszas próbálkozás után a 2009–2010-es szezonban jutott fel a Serie C2-be, s az előző szezont a 6. helyen zárta. A lombard klub nagy erőkkel (és sok új igazolással) készül a következő idényre , miközben a városban bemutató meccseket is vállal.

Természetesen nem az olasz Videoton az egyetlen külföldi klub, amely magyar inspirációból merítette a nevét. A legendás Vasas-csatárról elnevezett CD János Farkas Chilében működik, a Deportivo Hungaritos Peruban, a Carpathia Kickers az Egyesült Államokban, Grenadában pedig van egy Honved Sports Club, igaz, zöld-fehér színeket visel...

Az NSO ajánlja: Universal Muffler Samba vagy Tunapunai Titánok? A legőrültebb focicsapatnevek
Mi köze a Man. Unitednek a Törekvéshez? - csapatnevek a világban II.

A hivatalos oldal (http://calcioa5.videoton1990.it/) fejléce
A hivatalos oldal (http://calcioa5.videoton1990.it/) fejléce
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik