Nincs egyezség, csúszik az első olasz forduló

Vágólapra másolva!
2011.08.25. 17:06
null
Szombaton még nem indul útjára a labda az olasz bajnokságban (Fotó: Action Images)
Címkék
Az olasz labdarúgóliga csütörtökön sem jutott egyezségre a játékosok képviselőivel, így immár kijelenthető, hogy elmarad a Serie A hétvégi rajtja, és a Primera Divisiónhoz hasonlóan késéssel indul a bajnokság.

 

Bár hivatalosan még nem jelentették be – erre ma este vagy holnap reggel kerülhet sor –, a La Gazzetta dello Sport címlapján hirdeti, hogy elmarad az olasz bajnokság nyitó fordulója.

Mint korábban beszámoltunk róla, tegnap a liga húsz tagja közül kettőt – a Siena és a Cagliari képviselőjét – leszámítva mindenki, 18 tag az új kollektív szerződés aláírása ellen voksolt. Csütörtökön Giancarlo Abete, az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke (FIGC) személyesen próbált meg közbeavatkozni, ám az újabb tárgyalások is eredménytelenül záródtak.

A FIGC 20 millió eurót garantált volna a játékosoknak a 2011 és 2013 közötti időszakra, amely az új kontraktus egyik sarkalatos pontja, a szolidaritási alap létrejöttét jelentette volna, de a liga ennek fejében sem jutott egyezségre a játékos-szakszervezettel (AIC). „A szakszervezet úgy döntött, hogy nem lép pályára, és ennek súlyos következményeit felelősséggel kell viselniük” – mondta Maurizio Beretta, a liga igazgatója.

„Amit az elmúlt napokban, azt ismételtük ma is: a kollektív szerződés aláírása nélkül a labdarúgók nem lépnek pályára szombaton és vasárnap. Az aláírást követően azonban perceken belül készek a játékra – mondta Damiano Tommasi, az AIC elnöke. – Most várjuk Abete döntését, de azok alapján, ami történt az elmúlt két napban, világos, valaki nem akarja, hogy játsszunk.”

A Serie A húsz csapatkapitánya és a profi játékosok szakszervezetének (AIC) képviselője már korábban aláírt egy megállapodást, és az AIC már akkor közölte: amíg ez a liga részéről nem történik meg, addig a futballisták nem hajlandóak pályára lépni – a liga számára azonban az a tervezet elfogadhatatlan.

A tavaly lejárt szerződés körüli vita során az elmúlt évadban a játékosok kétszer is kilátásba helyezték a sztrájkot, de akkor a tárgyalások eredményre vezettek.

A liga többek között azt szeretné elérni, hogy a „szolidaritási alap” ellenében a futballisták akaratuk ellenére is eladhatóak legyenek, illetve a „kiselejtezett” játékosokat ki lehessen zárni az edzésekről. Az AIC hallani sem akar ezekről a tervekről.

A Corriere dello Sport tudósításában már arról ír, hogy az első forduló valószínű pótlási időpontja december 21. lehet.

A Primera División eredetileg múlt szombatra kiírt rajtja hasonló okból maradt el, ma azonban sikerült megállapodni a feleknek, így Spanyolországban a hétvégén már rendeznek mérkőzéseket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik