Rio 2016: emberi ürülékben fognak úszni, ne nyissák ki a szájukat

Vágólapra másolva!
2016.07.27. 17:26
null
Durván szennyezettek a riói vizek (Fotó: Action Images)
Továbbra is erősen kétséges a riói olimpia nyílt vízi helyszíneinek állapota. Szakértők szerint a vizek szennyezettsége jóval magasabb, mint amire számítottak – számolt be róla a The New York Times.

 

Egészségügyi szakértők azt üzenik a nyílt vízi sportágakban induló olimpikonoknak, hogy ha tehetik, versenyzés közben tartsák csukva a szájukat.

Az ok egyszerű: a víz tele van kosszal, szeméttel, baktériumokkal és emberi ürülékkel.

A riói kormány hét évvel ezelőtt ígéretet tett arra, hogy megtisztítja a leginkább szennyezett Guanabara-öblöt, de a mai napig nem sikerült neki. Sőt szakértők szerint a víz jelenlegi állapota sokkal rosszabb, mint amire korábban számítottak.

Az olimpiai helyszín vizei olyan fertőzöttek, hogy hasmenést, hányást, de akár súlyos betegséget, a gyengébb immunrendszerűeknél pedig halált is okozhatnak.

Az olimpikonok gyakorlatilag emberi ürülékben úsznak majd, és az egészségüket teszik kockára” – idézi a The New York Times dr. Daniel Becker helyi szakértőt.

Rémisztő képek érkeznek a nyári játékok helyszínéről  (Fotó: Action Images)
Rémisztő képek érkeznek a nyári játékok helyszínéről  (Fotó: Action Images)

„Ez egyszerre aggasztó és szomorú” – teszi hozzá.

A helyi kormány tisztában van egyes vizek szennyezettségével, de meggyőződésük, hogy a nyílt vízi versenyhelyszínek megfelelnek az egészségügyi követelményeknek.

„Csukva kell tartanunk a szánkat, ha felfröccsen a víz” – mondta a 24 éves Afrodite Zegers, aki az ausztrál vitorláscsapat tagja, és már a helyszínen tartózkodik. Pont a leginkább szennyezett Guanabara-öbölben kénytelenek tréningezni.

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)
Vigyázat a fröccsenéssel (Fotó: Action Images)
Vigyázat a fröccsenéssel (Fotó: Action Images)

„Undorító, nagyon tartunk tőle” – ezt már Nigel Cochrane, a spanyol női vitorláscsapat szövetségi kapitánya mondta.

Az is aggasztó tény, hogy egy évvel ezelőtt egy szörfbajnokságon a résztvevők egynegyede hányinger és hasmenés miatt volt kénytelen feladni a versenyt.

A Times hozzáteszi, hogy Rio 2009-es kandidálásakor azt ígérte, 4 milliárd dollárt költ az ötkarikás játékokig arra, hogy a helyi vizek legalább nyolcvan százalékát megtisztítsa. Állítólag ebből az összegből végül – spórolási okokból – csak 170 millió dollárt fordítottak erre a célra.

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik