Rio 2016: hol lenne ezzel az idővel a férfiak közt Hosszú?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.07. 09:05
Mint arról beszámoltunk, Hosszú Katinka elképesztő világcsúccsal, 4:26.36-os idővel aranyérmet nyert a riói olimpián 400 vegyesen. De mit is jelent pontosan ez az idő, amitől az egész világ el van ájulva?

Sokan emlékezhetnek a 2012-es, londoni olimpia női 400 vegyesére, ahol a kínai Je Si-ven hatalmas fölénnyel, és olyan idővel nyert, amitől szó szerint az egész világ megdöbbent. Sokan doppingot kiáltottak, mások csak keresték a megoldást, hogy lehetséges ez, az ideje ugyanis emberfelettinek tűnt.az ideje ugyanis emberfelettinek tűnt.

Je Si-ven ideje lehetetlennek tűnt, Hosszú megdöntötte (Fotó: cbsnews.com)
Je Si-ven ideje lehetetlennek tűnt, Hosszú megdöntötte (Fotó: cbsnews.com)

Na, ennél úszott most Hosszú Katinka több mint két másodperccel jobbat. A kínai ideje 4:28.43 volt, Katinka most 4:26.36-ot úszott. Ízlelgessük.

És hogy hol lenne a jelenlegi férfi mezőnyben?

Hol lenne ezzel az idővel a férfiak közt Hosszú? (Fotó: Szabó Miklós)
Hol lenne ezzel az idővel a férfiak közt Hosszú? (Fotó: Szabó Miklós)

Nem elöl. A londoni olimpián a 400 vegyest magabiztosan megnyerő Ryan Lochte 4:05.18-as idővel kényszerítette térdre a világot, míg a döntőről pont lemaradó Cseh László ideje is 13 másodperccel jobb (4:13.40).

Ha a végleges időket nézzük, ezzel az elképesztő világcsúccsal Katinka a londoni olimpián a férfiak mezőnyében a 33. helyen végzett volna, egy katari, egy salvadori, egy macedón és egy szingapúri úszót megelőzve, de Darnyi Tamás 1988-ban, a szöuli olimpián nyertes idejétől is jócskán elmarad (4:14.75).

Ez persze csak érdekesség, természetesen nem elvárható, hogy a férfiak mezőnyében is ott legyen az élbolyban Katinka – ez fizikailag lehetetlen –, az azonban mindenképp említést érdemel, hogy ez a 4:26.36-os idő jobb, mint az 1974-ben, a bécsi Európa-bajnokságon felállított férfi világcsúcs 400 vegyesen.

Akkor 4:28.89-es idővel lehetett aranyérmet szerezni. És hogy ki gyűjtötte azt be? Hargitay András, az úszóválogatott jelenlegi szövetségi kapitánya.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik