A Barca ötöt vágott az Espanyolnak a városi derbin

Vágólapra másolva!
2010.12.18. 22:03
null
David Villa (balra) immár tizenegy gólnál jár a bajnokságban (Fotó: Reuters)
Címkék
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Primera División) 16. fordulójában a címvédő, listavezető Barcelona a derbin, az Espanyol vendégeként lépett pályára, és folytatva remek sorozatát nyert ellene öt találatot szerezve négy góllal. A vendégeknél Pedro és David Villa is duplázott.

A szombat esti találkozónak a városi derbi mellett az adott ezúttal külön hangsúlyt, hogy két remek formában lévő együttes csapott össze egymással. Az Espanyol jól kezdte a szezont és még jobban folytatta, hiszen a két nagy, valamint a Villarreal mögött ott találhattuk a negyedik helyen. Sőt, az utóbbi tizenegy forduló eredményeit tekintve a dobogó alsó fokán lenne a helye. Köszönhetően elsősorban makulátlan hazai mérlegének, hiszen hét mérkőzésén huszonegy pontot gyűjtött, a vendégeknek nemhogy pontot, gólt is csupán kettőt engedélyezett. A Barcelona viszont idegenben parádézik hasonlóan – hét meccsből hét győzelem –, úgyhogy az egyik sorozatnak biztosan a végéhez érünk. De melyiknek?

SZAVAZÁS

José Mourinhóval a Real Madrid képes lesz-e elhódítani a spanyol bajnoki címet a Barcelonától?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Nagy iramban kezdődött el a találkozó, amelyben egyik félnek sem sikerült mezőnyfölényt kiharcolni. A Barca kapuja egyszer forgott volna veszélyben, ha nem lesállás előzi meg a ziccerhelyzetet.

Erre aztán Sergio Busquets, majd Lionel Messi révén két lövéssel válaszoltak a vendégek. Előbb az ötösről ollózott kevéssel a bal kapufa mellé, majd az argentin szélső Dani Alves önzetlen legurítását – abszolút ziccerben volt a brazil hátvéd – kapu fölé lőtte jobbal tizennégy méterről, pedig már verve volt az Espanyol-védelem. Ami viszont késett, az nem múlt sokat...

A 19. percben Pedro lépett ki a kezdőkörből ziccerben a Messitől visszakapott labdával, majd a tizenhatoson belülre érve Kameni mellett a kapu bal oldalába gurított, megszerezve ezzel szezonbeli ötödik találatát. (0–1)

A hazaiak azt reklamálták, hogy az akció előtt Carles Puyol összeütközött José Callejónnal, aki a földön maradt, Undiano Mallenco játékvezető pedig nem állította meg a játékot. Tizenegy perccel később már vehemensebben reklamáltak a házigazdák.

Az előzmény: a játékot egyre nagyobb kedvvel színező vendégeknél Pedro húzott el a bal oldalon, majd a tizenhatoson belülre érve visszapasszolt az őt kísérő Messihez. Utóbbi felnézett és átemelt a túloldalon érkező Xavihoz. A játékmester nem sokat vacakolt, erővel azonnal a kapu előterébe lőtte a labdát, ahol három (!) gólra éhes „center" érkezett, megelőzve a közben véleményezett lesállás miatt kicsit ütemet vesztő hazai védelmet. Miután Xavi lökete bokán találta Dani Alvest, a labda visszapattant a feladóhoz, aki másodszorra már nem cifrázta: éles szögből kilőtte a hosszú alsót. (0–2)

A hazai védelem Kameni kapussal az élen minden fronton – értsd ezalatt a játékvezetőt és az asszisztenst – hevesen reklamált, de eredménytelenül. Illetve, mégsem: az Espanyol kapusa sárga lapot kapott. Tegyük hozzá: abszolút fölöslegesen, hiszen a Pedróval visszalépő és kicsit magát ott is felejtő Víctor Ruíz erősen belógott a jobb oldalon...

Az Espanyolt felpaprikázta a kétgólos hátrány, és az őket ért „igazságtalanság": előbb Callejón lövését tolta szögletre hatalmas bravúrral Víctor Valdés, majd nagy igyekezetükben három hazai játékos – Baena, Osvaldo és Javi Márquez – is besárgult.

A játékra ekkor kevesebb figyelmet szentelt az Espanyol, amit kifejezetten élvezett a taktikusan játszó Barcelona. A félidőt David Villa két lehetősége zárta: előbb egy lecsorgót lőtt magasan fölé, majd a kapu előtt Víctor Ruíz tisztázott előle az utolsó pillanatban.

A 61. percben nagy lépést tett a győzelem felé a Barcelona. Messi szólózott, majd játszott össze a tizenhatos előterében Pedróval, majd a visszakapott labdát rászúrta a bal alsóra. Kameni bravúrral védett, de csak ütni tudta a labdát, amelyet az éber Pedro közelről újfent a hazai kapuba lőtt. Ez már a hatodik találat volt a szélsőnek a bajnokságban. (0–3)

Ismét felpaprikázódott az Espanyol, főként azt követően, hogy Osvaldo a 63. percben Puyol díszkíséretében gólig sprintelt. (1–3) A szépítést követően mezőnyfölényben játszott az Espanyol, a vendégek védekezni kényszerültek. De miután legjobb védekezés a támadás, vezettek kontrákat, nem is akármilyeneket. A 74. percben gólt érőt. Messi Ronaldinho fénykorát idézően „erre nézek, arra passzolok" labdával ugratta ki bokából David Villát, aki ziccerben vezette rá a labdát a kiszolgáltatott Kamenire és szépen gurított a kapuba. (1–4)

A 84. percben hasonló volt a leosztás: bár akkor Xavi ugratta ki David Villát, aki ezúttal nem középen, hanem a balösszekötő helyén került ziccerbe. A szöget jól záró, kifutó Kameni beleért ugyan a labdába, de hárítani nem tudott. A spanyol támadó tizenegyedik gólját szerezte a bajnokságban. (1–5)

Feladta a mérkőzést az Espanyol, a hátralévő percek már semmire sem voltak elegendők. Főként nem a Barcelona ellen. Mindkét fél nehéz, nagy csatára számított, de mindössze húsz percig volt komoly izgalom a mérkőzésen: az első félidő elején és a hazai gólja után a második felvonás közepén. A többi: Barca-gála...

ESPANYOL–BARCELONA 1–5
 

 

 PRIMERA DIVISIÓN
16. FORDULÓ
Espanyol–Barcelona 1–5 (Osvaldo 63., ill. Pedro 18., 61. Xavi 29., David Villa 74., 84.)
Real Sociedad–Valencia 1–2
Villarreal–Mallorca 3–1
Levante–Athletic Bilbao 1–2
Deportivo–Gijón 1–1
VASÁRNAPI MÉRKŐZÉSEK
Almería–Getafe 17 óra
Osasuna–Zaragoza 17
Málaga–Atlético Madrid 19
Real Madrid–Sevilla 21
HÉTFŐI MÉRKŐZÉS
Santander–Hércules 21

 

xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,ll,2010/16,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik