A Real C. Ronaldo duplájával legyőzte a Valenciát

Vágólapra másolva!
2010.12.05. 00:01
null
Cristiano Ronaldo duplája három pontot ért a Real Madridnak (Fotó: Reuters)
Címkék
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Primera División) 14. fordulójában a Santiago Bernabéu Stadionban pályára lépő Real Madrid a portugál aranylabdás Cristiano Ronaldo duplájával nyert a Valencia ellen.

A találkozó legnagyobb kérdése az volt: hogyan képes feldolgozni a házigazda együttes a hétfői sokkot? A fővárosiak Barcelonában szenvedtek kiütéses, 5–0-s vereséget, amely után José Mourinho úgy nyilatkozott: szimpla zakó volt, nem alázták meg őket. Lelke rajta a szakembernek, de nemhiába nagymestere a lélektani hadviselésnek. A Valencia ellen nyoma sem volt a hétfőn történteknek, játékosai úgy küzdöttek és mentek, mintha mi sem történt volna, és még mindig a tabella éllovasai lennének.

SZAVAZÁS

José Mourinhóval a Real Madrid képes lesz-e elhódítani a spanyol bajnoki címet a Barcelonától?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Apró különbség, egy fontos fogaskerék hiányzott a csapatukból. Gonzalo Higuaín ugyanis sérüléssel bajlódik, Karim Benzema pedig hétfőn arról tett tanúbizonyságot – tegyük hozzá, nem először –, hogy ez a szint neki túl magas. A portugál tréner így klasszikus csatár nélkül kezdett, ami a Real Madrid esetében, különösen hazai pályán, merőben szokatlan, hogy azt ne mondjuk, soha nem látott és tapasztalt jelenség.

A kezdőben így két szélső – Cristiano Ronaldo és Ángel Di María – mellett egy támadó középpályásnak – Mesut Özilnek – szavazott bizalmat. Miközben a középpályát három védekező típusú játékossal – Sami Khedira, Lassana Diarra, Xabi Alonso – erősítette meg, amellyel talán a szokatlan összeállításban pályára kifutó védelmet próbálta ezzel stabilabbá tenni. Sergio Ramos és Ricardo Carvalho eltiltása miatt nem foglalhatta el szokott helyét a madridi védelem szélén, illetve közepén, de azért a madridi minőségre jellemző, hogy mindkettőjüket világbajnoki címet szerző játékossal sikerült pótolni.

Az első félidőben jobbára a Real Madrid akarata érvényesült, de mivel a Valencia védelme fegyelmezetten zárt vissza, ziccerig nem igazán jutottak a hazaiak. És erősen érződött egy klasszis, gólveszélyes, megjátszható, a védők figyelmét lekötő, üres területre bemozgó, a labdát kérő center hiánya a hazaiaknál, akik így jobbára az átlövéseket erőltették. Kísérleteik azonban nem voltak túl meggyőzőek.

A Valencia 23 éves kapusa, Vicente Guaita tűnt a mérkőzés kulcsfigurájának, hiszen nagyon együtt élt a játékkal, és bár nagy bravúrokat nem kellett bemutatnia, több alkalommal bizonyította rátermettségét. Adott esetben ezzel akár pontokhoz is segítheti egy kapus a csapatát. Legalább egyhez...

A többiről a mezőnyjátékosoknak illene gondoskodniuk, akik nem is megszeppent nyúlként futottak ki a Bernabéuba. Erejükből néhány veszélyes kontrára ugyan futotta, de azért Iker Casillasnak félig sem tudták annyira elvennie a kedvét, mint a barcelonaiak. Igaz, annyira nem is nagyon próbálkoztak...

A félidő legnagyobb helyzetét Khedira hagyta ki, aki a 35. percben ziccerben vezette rá a labdát a vendégek kapujára, de a jobbösszekötő helyéről leadott, középre tartó lövését Guaita hárította, majd védőtársai tisztáztak. A szünet előtt az addig lelkesen figyelő hazai publikum részéről némi fütty is hallatszott. Nem sok kellett azonban a tapshoz: még a játékvezetői füttyszó előtt Cristiano Ronaldo látványos mozdulattal, sarokkal küldött kapura egy labdát, amely azonban a jobb oldali kapufán végezte.

A szünet után nem sokkal Mourinho szerkezeti változást eszközölt: egy védekező középpályás helyett támadót állított csatasorba, Khedirát Benzema váltotta. Jobban is ment a játék, érett a házigazdák vezető találata, sorra gördültek a veszélyes madridi támadások.

A 64. percben David Albelda megkapta második sárga lapját, nem sokkal később, egészen pontosan a 73. percben aztán a házigazdák megszerezték a vezetést. Özil kiváló passzal ugratta ki Cristiano Ronaldót – amolyan Barca-módra –, a portugál jobb lábfejjel igazított egyet a labdán, persze a lendülete nem tört meg, majd ballal tíz méterről, félmagasan a kapuba bombázott (1–0).

A rúgott gól lélektani előnyhöz segítette a Real Madridot, az emberhátrány után már gólhátrányba is kerülő Valencia nem volt képes emelni a fordulatszámon, és nem tudott nyomást kifejteni vendéglátójára.

A 82. percben Mahamadou Diarra is beállt, ami a hétfőn történtek fényében említésre méltó esemény: akkor ugyanis hiába akarta őt becserélni Mourinho, a középpályásnak nem kívánkozott részt venni az egyoldalú barcelonai küzdelemben. Most viszont pályára lépett.

Így már a társakkal együtt ünnepelhette a portugál aranylabdás második találatát. A 87. percben Cristiano Ronaldo a félpályánál gyűjtött be egy labdát, zavartalanul elfutott vele a tizenhatosig, ott „felpattant" a biciklire, amivel kibillentette védőjét, és a kilenc méterről jobbal a kapu jobb oldalába lőtt (2–0).

A Real Madrid tizenegyedik találkozóját nyerte meg, hetedik hazai fellépésén pontot sem hagyott ellenfeleinek, gólkülönbsége hazai pályán 25–3. A fővárosiak sikerükkel biztosan őrzik második helyüket, hátrányuk a listavezető katalánokkal szemben továbbra is két pont. A portugál már tizenhét gólnál tart a bajnokságban, folytatódik a gólpárbaja a fordulóban szintén duplázó Lionel Messivel.

CRISTIANO RONALDO ELSŐ GÓLJA
 
CRISTIANO RONALDO A HAJRÁBAN
 
A PORTUGÁL SAROKKAL LŐTT KAPUFÁT
 

 

 PRIMERA DIVISIÓN
14. FORDULÓ
Real Madrid–Valencia 2–0 (Cristiano Ronaldo 73., 87.)
KORÁBBAN
Levante–Atlético Madrid 2–0 (Nano 3., Caicedo 59.)
Osasuna–FC Barcelona 0–3 (Pedro 26., Messi 65., 83. – 11-esből)

 

xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,ll,2010/14,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik