Barca: Martino a négy három hármat favorizálja

Vágólapra másolva!
2013.07.23. 18:34
null
Ebben a taktikai hadrendben támadhat Martimo Barcája<br />(Fotó: sport.es)
Gerardo Martino még meg sem érkezett Barcelonába – a labdarúgócsapat új vezetőedzőjének hivatalos bejelentése csütörtökre várható –, máris megindultak a szakmai jellegű találgatások, hogy az argentin tréner érkezése milyen változásokat hozhat abban a szerkezetben, amely stílust teremtett az elmúlt években. Egy biztosnak tűnik: Martino eddigi állomáshelyein a négy három hármas taktikai felállást favorizálta, vélhetően ettől ezúttal sem nagyon akar eltérni.

Ebben a felállásban a két szélső védőnek – amint az az ábrán látható – erőteljesen ki kell vennie a részét a támadásokból, ez Dani Alvestől és Jordi Albától sem áll távol. Eddig ez aligha számít újdonságnak. A két belső védőt a középpályáról egy szűrő segítheti ki, és jelenthet kapcsolatot a labda kihozatalában. Itt Gerard Piqué, Carles Puyol, Javier Mascherano és Sergio Busquets kaphat szerepet. Mivel utóbbi kettő inkább szűrőként érzi otthon magát, egy régóta várt belső védő szerződtetése továbbra is – immár évek óta – kérdőjeles a katalánoknál. Az argentin légiós rengetegszer lépett vissza szükségből, de ideje lenne már a csapat nívójához mérhető helyettesről gondoskodni a sokat sérült Puyol tehermentesítésére.

A középpályán a két támadó középpályás Xavi Hernández és Andrés Iniesta személyében adva van, de Cesc Fabregas is bármikor bevethető. Előttük az árnyékéken (vagy legyen fals kilences) sem kell sokáig gondolkodni, Lionel Messi szerepe megkérdőjelezhetetlen, miként a balösszekötőként támadó Neymar is minden bizonnyal alapból megkapja a bizalmat. Ebben az esetben Pedro és Alexis Sánchez küzdhet meg egymással a jobbösszekötőként támadó pozíciójáért.

Amint a taktikai felállásból kiderül, a kulcs a pálya belső részén lévő játékosok (Xavi, Iniesta, Fabregas, Messi) kezében, vagyis lábában lesz. Ők vannak a legtöbbet játékban, nekik mindenkivel illik keresniük a kapcsolatot. Illetve a szélen támadó összekötőkkel együtt teret kell nyitniuk a felfutó hátvédeknek.

Összességében nagy taktikai forradalomra tehát nincs kilátás a Camp Nouban, Neymar – továbbá a védelem közepére várható belső játékos – beszállása azonban új dimenzióba helyezheti a spanyol bajnoki címvédő eddig is irigylésre méltó játékát. Annál is inkább, mert Martino a támadófutball elkötelezett híve, amely a labdabirtoklást részesíti előnyben, ám ezt kellő sebességre felpörgetve. Viszont ellentétben elődjeivel – akiknél a tikitaka néhányszor átment céltalan, veszélytelen és látványt mellőző labdatartásba –, ha a helyzet úgy kívánja, mérkőzés közben is előszeretettel változtatja meg a hadrendet, ami nem volt jellemző Pep Guardiolára és Tito Vilanovára sem.

„Amelyik edzőt a klub kiválasztja, számunkra az az ideális” – mondta rettentően diplomatikusan Andrés Iniesta egy mai PR-eseményen, majd hozzátette, hogy az ő feladatuk az, hogy megfeleljenek a vezetőedző elvárásának. Ezen túl ő is bátorító szavakat küldött a kispadról távozó, újabb műtéten áteső Tito Vilanovának. Neymar érkezése kapcsán nincsenek fenntartásai, szerinte a brazil légiós jól összedolgozik majd Messivel, mert szerinte „a jó játékosok mindig tudnak együtt játszani”.

A szerdai felkészülési meccsen a katalánok a BL-címvédő, a legutóbbi kiírásban az elődöntőben őket lelépő Bayern Münchennel játszanak, amelyet éppen Guardiola vett át a nyáron. Iniesta szerint „az egyébként is nagyszerű csapat Guardiolával csak még erősebb lesz”. Szerdán az Allianz Arenában alighanem személyesen is meggyőződhetne erről, ha nem lenne még szabin.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik