Kiejtette a Barca a Realt, de nem ütötte ki

Vágólapra másolva!
2012.01.25. 21:28
null
Tudod, az első pofon a legnagyobb... Lassan a Real is kezdi megszokni (Fotó: Reuters)
Címkék
A Barcelona egygólos előnye tudatában készült a Real Madrid elleni negyeddöntő-visszavágóra a spanyol Király-kupában. A vendégek viharosan kezdtek, de a félidő végére ők kerültek viharba és kétgólos hátrányba, amelyet kiegyenlítettek ugyan, de ez kevés volt az üdvösséghez.

Többszörösen is kellemetlen helyzetbe manőverezte magát a Real Madrid az „odavágón”, hiszen nem elég, hogy hazai pályán szenvedett kellemetlen vereséget, ráadásképpen Pepe miatt újfent elítélte durvaságukat a nemzetközi sajtó, José Mourinho ismét újfent rengeteg kritikát kapott a győztes gól utáni bunkerfutball miatt. A sajtó – amelynek természete már csak ilyen – mindezek tetejébe arról kezdett cikkezni, hogy a Realon belül a spanyol és a portugál klikk viszonya csúnyán elmérgesedett, Mourinhóról pedig újra felvetődött, hogy távozik Madridból.

Nem mondhatni éppen, hogy nyerni jár a Real Barcelonába, lévén az elmúlt 30 évben hatszor győztek itt; a vendégek edzője mindenesetre nemcsak a csodában bízott, hanem pszichikai fegyverként nevezte Pepét a kezdőbe, taktikailag pedig Kaká és Mesut Özil egyidejű harcba dobásával próbálta meglepni az ellenfelet.

A Bilbao már ott van

Bejutott a spanyol labdarúgó Király-kupa elődöntőjébe a kupatörténet második legeredményesebb csapata, az Athletic Bilbao (23 győzelem, 12 döntős szereplés), miután 1–0-ra nyert Mallorcán. A baszk csapat 3–0-s összesítéssel jutott a legjobb négy közé, ellenfele az elődöntőben a harmadosztályú meglepetéscsapat, a Mirandés lesz.

Déja vu-érzés kaphatta el a közönséget, amikor a 10. másodperc tájékán egy elképesztő hazai védelmi kihagyást követően Gonzalo Higuaín saját maga legnagyobb meglepetésére egyedül állt a tizenhatoson belül a kapussal szemben, de az argentin elhibázta a ziccert. A Real bátor letámadásai megfogták a hazaiakat, így aztán az első percekben kétszer is szabadon lőhetett kapura Cristiano Ronaldo, ám mindkétszer pontatlanul. Mesut Özilnek már nem sok hiányzott, ám távoli tekerése a lécen csattant, majd Higuaínnak akart a Barca-kapus José Manuel Pinto erőnek erejével gólpasszt adni, de a támadó az ötös sarkáról sem tudott a hálóba találni.

Akik csak egy kicsit is ismerik a futball közhelygyűjteményét, a fentiekből könnyedén deriválhatták, hogy a szünetre a Barcelona térhetett meg előnnyel: előbb Messi rúgatott gólt a csereként beállt, a lesérült Andrés Iniestát váltó Pedróval, majd a ráadásban – az elmaradhatatlan tömegjelenetek után – Dani Alves lőtte meg élete gólját.

A fordulást követően is támadásban maradt a Real, amely Sergio Ramos révén eljutott egy meg nem adott gólig, Mourinho pedig a 60. percre kihasználta mindhárom cserelehetőségét, harcba dobván az Esteban Granero, Karim Benzema, José Callejón triót is. Nem is hiába, hiszen előbb Cristiano Ronaldo szépített egy elegáns egyéni megoldás után, majd utóbbi kettő összehozta az egyenlítő találatot is.

Benzema egy büntetőt is kiharcolt – volna, ha a játékvezető mellette dönt, és nem az őt feldöntő Carles Puyol mellett. A végére összekapta magát a Barcelona, Josep Guardiola pedig Alexis Sánchez helyett a védelembe behozta Javier Mascheranót, stabilizálva ezzel a hátsó sorokat.

A végére megszületett az elmaradhatatlan piros lap is, amelyet Sergio Ramos számára ügyeskedett össze nagy átéléssel Sergio Busquets. Nem adta fel a Real, de innen már nem volt visszaút.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA


Továbbjutott tehát a Barcelona, 4–3-as összesítéssel, ám a visszavágón mutatott teljesítményéért egyáltalán nem szégyenkezhet a Real Madrid.

El clásico, ahogyan nem unjuk meg még most sem: lökdösődés közben egyre többször tört ki a futball.

A végén újfent a Barcelona ünnepelhetett (fotó: Action Images)
A végén újfent a Barcelona ünnepelhetett (fotó: Action Images)
PERCRŐL PERCRE
90. perc Aztán egyszer csak véget ért a mérkőzés. Casillas újra megvédi a játékvezetőt, ezúttal sajátjaitól.
90. perc Pepe is sárgát kap, mert lökte Alvest.
90. perc Esteban Granero is besárgul egy csúnya becsúszásért, amelyet Piqué ellen követett el.
Ilyen esetből egy „nyugati" mérkőzésen alig 74-et látunk.
88. perc Sergio Busquets sikeresen eljátssza, hogy nagyon lekönyökölte őt Sergio Ramos. Második sárga a védőnek.
84. perc Egy cselsorozat végén Messi lő alig a bal sarok mellé 19-ről ballal.
Mourinho szed labdát 230-as vérnyomással.
81. perc Fabio Coentraónak megér egy sárgát Messi megállítása. A szabadot Messi 22-ről alig tekeri fölé, de IC nem késett és rajta volt.
79. perc Javier Mascherano a megsérült Sánchez helyén.
78. perc Callejón passzából Benzema lép el Puyol előtt, aki hátulról fellöki. Jogosnak tűnt volna egy büntető.
76. perc Özil lő egy csel után jobbról, 13 méterről, Puyol azonban szögletre ment.
75. perc Özil ad be jobbról, CR lyukat rúg az ötösön, nem is annyira gól-, mint inkább szorongatott helyzetben.
72. perc Piqué eladott labdáját Callejón fejeli Karim Benzema elé, aki kicselezi Puyolt (egy esernyőt kiosztva) a 16-osra beérve, majd jobbal 11 méterről estében a jobb alsóba lő. 2–2
70. perc Fabregast veri orrba Pepe egy ütközés közben, klasszikus visszakézből, majd a sértettet Thiago Alcántara váltja.
68. perc Özil indítja középen C. Ronaldót, aki elviszi jobbra egy testcsellel a labdát Puyol és kapus mellett is, majd az ötös jobb sarkáról az üres kapuba gurít. 2–1
68. perc Arbeloa készít le Granerónak, aki 17-ről a bal felső mellé emel.
65. perc Arbeloa megy el mintaszerűen a balon, beadását a túlsó ötös sarkán Callejón felfejeli az égbe...
Rászóltunk. Jelentjük, Kaká eltűnt az öltöző mélyén.
61. perc Kaká helyett José Callejón, Higuaín helyett Karim Benzema.
Jelentjük, Kaká eltűnt, mint zsebóra a búcsúban.
58. perc Pepe szerel szépen (!), majd Sánchez bal oldali beadását rúgja ki a jókor, jó helyen álló Granero.
Nagy öröm a stadionban: Fabregas hátulról, csúnyán felrúgja Pepét. Lap nincs, közkívánatra.
54. perc Ramos fejelt gólt egy CR-szabadrúgás után az ötösről, de előtte lerántotta Alvest. Szabadrúgás kifelé. Röppent egy rejtélyes sárga is a levegőben, mint később kiderült, Cristiano Ronaldo kapta reklamálásért.
51. perc Cesc keresztlabdáját Messi lövi fölé ballal a bal oldali ötös-sarokról, majd Diarrát váltja Esteban Granero.
50. perc Ramos löki Messit a kaputól 19 méterre, szabadrúgás. A szabadot Xavi fölé lövi.
49. perc Pinto ment fejjel CR elől a 16-oson kívül, majd megalázó módon gurigázik a Barca a vendégek kárára.
46. perc A Real kezdi a 2. félidőt.
Jobban kezdett a Real, de a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat. Óriási közhely, de talán éppen ezért ül most is.
45. perc Véget ért a félidő.
45. perc Dani Alvest mindez nem zavarja, mert Diarráról elé pattan a szabadrúgás, ő pedig jobbal a 16-os sarkáról az ellentétel felső sarokba rúgja a labdát, irtózatos erővel. Ilyen gól nincs is. 2–0
45. perc Az első tömegjelenet, Puyol reklamál csúnyán, majd az az Iker Casillas kap sárgát, aki elsőként választotta szét a feleket, akik talán már el is felejtették a végén, hogy a Messit fellökő Diarra miatt tört ki a gyalázat. Amely során a játékvezetőt a barcásoktól védő Casillast Xavi nagy lendületében torkon csapja, de csak finoman.
45. perc Messi kap sárgát Pepe gáncsolásárt.
43. perc Vezet a Barca: Messi lép el Alonsótól a félpálya közepénél, beviszi a labdát Pepe és Ramos közé, majd kiugratja a balon Pedrót, aki ballal 12 méterről laposan a jobb sarokba lő. 1–0
42. perc Busquets is alkot, röppályára küldi CR-t, majd Messi vitatkozik egy fél percig Ramossal egy szabadrúgás mértanilag pontos pozíciójáról.

35. perc Pepe ment az ötös oldalán Sánchez elől, de nincs büntető a langyos gáncsért, csak egy Xavi-szöglet. Előtte belül Pepét Puyol nekilöki Piquének, ettől a portugál összeesik...

34. perc Messi elől ment szögletre CR.
33. perc A fél stadion reklamál, egy különleges nyereményjáték keretében mégis Sergio Ramos sárgul be.
29. perc A bal karjára Arbeloa kisebb lökése miatt ráeső Iniestát Pedro váltja.
27. perc Abidal hazaadását Pinto odagurítja Higuaínnak, aki a bal oldali ötösről a kapusba rúgja a labdát. Újabb nagy ziccer, újabb Higuaín- és Pinto-baki.
26. perc Lassana Diarra löki fel Busquetset, sárga.
25. perc Özil cselezhet a Barca-kaputól 30 méterre, majd ballal a lécre tekeri a labdát. Az a gólvonal elé pattan, onnan pedig kifelé.
24. perc Puyolt előbb Alonso, majd Arbeloa is fellöki. A szabadot Messi balról pedig a fejek helyett a kapus kezébe illeszti.
19. perc Pepe fejel, de csak labdát. Felszabadítás, szöglet (Busquets leszorított kézzel és hasával együttesen hárít), majd Pinto öklöz. Később CR lő kapura távolról, de közel sem pontosan.
18. perc Ronaldo cselezgetett a balon, kétszer is kicselezve Alvest, bead, de Puyol becsúszva szögletre ment.
15. perc Egy labdaszerzés után Messi lő ballal 16-ról, fél méterrel félmagasan a jobb sarok mellé. Casillas nem mozdult érdemben.
11. perc Kaká indította a balon Ronaldót, aki lerázta Alvest és lőtt 12 méterről, balról, ballal, de a labda a kapus ölébe tartott – még úgy is, hogy Alves becsúszó lába hozzáért picit.
10. perc Xavi hosszú labdáját most lekezeli a 16-osnél a chilei Ramos és Coentrao között, elpattan tőle a labda.
9. perc Sánchez esik el Ramos mellett a 16-os előtt, legfőképpen azért, mert nem érte volna el Fabregas kissé hosszú indítását. Ez nem jött be.
7. perc Özil indítja a középpálya közepéről C. Ronaldót, aki a 16-os előtt elhúz balra Alves mellett, majd ballal 15 méterről a 16-os sarka tájáról a rövid felső mellé durrant.
6. perc Iker Casillas kap le egy bal oldali beadást 601. realos fellépése tiszteletére.
3. perc Piqué kezez a bal oldalon a 16-os előtt. Alonso ível be, Pinto valamit szöszöl a bal kapufánál érthetetlen módon, középen azonban Higuaín lesen, de amúgy is Pintóba rúgja a játékszert, így megússza ezt is a portugál kapus.
1. perc De hogyan?! Alves ad haza jobbról lazán, Piqué elmélázik, így a 9. másodpercben Higuaín lőhet kapura szabadon 12 méterről, kissé balról, de jó öt méterrel a bal alsó mellé gurít jobbal, csoda gyatrán.
1. perc A Barcelona kezdi a mérkőzést.
Mint beszámoltunk róla, José Mourinho meccs előtti sajtótájékoztatóján a portugál szakembere esetleges távozása volt a fő téma – annak ellenére, hogy a Special One nem adott választ a kíváncsi újságíróknak. A trénernek 20 millió eurót kellene fizetnie a Real Madridnak, ha fel akarná bontani a szerződését.
Az elmúlt 30 évben csak hatszor nyert a Real a Camp Nouban.

„Ha Pepével ugyanaz történik, mint annak idején Figóval, akkor az azt jelenti, hogy nem tanultunk a leckéből. Akkor nagyot hibázott az egyik szurkolónk. Ez egy játék” – próbálta meg nyugalomra inteni a Barca híveit Guardiola.

Carles Rexach, a Barcelona korábbi vezetőedzője a napokban rámutatott, Pepe könnyen úgy járhat, mint a Barcelonától a Real Madridhoz igazolása miatt árulónak kikiáltott Luís Figo tíz éve: a portugál kapott hideget-meleget, amikor a Camp Nouban kellett pályára lépnie – többek között egy levágott disznófejjel is megpróbálták megdobni.

A vendégmester José Mourinho a tegnapi sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: „Ha Pepe jól lesz fizikailag, pályára fog, de kérdéses a játéka.” Ma már azonban úgy tűnik, a védő – akit nem tiltottak el a felvételek alapján – pályára lép a Camp Nouban – a tegnap esti edzésen a kezdőcsapat tagjai között vett részt az egymás közti játékban.

„Ha nem játszunk jó mérkőzést, akkor a Real Madrid jut be az elődöntőbe - így a hazaiak mestere, Josep Guardiola. - Nem örülnék, ha a stadion nem telne meg, mivel az azt jelentené, hogy az emberek hozzászoktak a győzelmekhez. Azt szeretném, hogy a Camp Nou lelátói teljenek meg, hogy az emberek biztassanak minket, és mellettünk legyenek. Mindkét csapatnak megvan az esélye a továbbjutásra. A Real Madrid a lehető legnehezebb ellenfél, akivel szembekerülhettünk."

A legnagyobb vihart ismét a smirglis modorú Pepe vetette.
Az odavágón idegenben egy góllal jobb volt a Barcelona.
A billentyűknél: B.J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Barcelona-Real Madrid Spanyol Király-kupa visszavágójának élőképes közvetítésében!
SPANYOL KIRÁLY-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FC BARCELONA–REAL MADRID 2–2 (2–0)
Barcelona, Camp Nou. Vezette: Teixeira Vitienes
BARCELONA: Pinto – Alves, Piqué, Puyol, Abidal – Xavi, Busquets, Iniesta (Pedro, 30.) – Sánchez (Mascherano 79.), Messi, Fabregas (Thiago Alcántara, 70.). Vezetőedző: Josep Guardiola
REAL MADRID: Casillas – Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao – L. Diarra (Granero, 52.), Xabi Alonso – Kaká (Callejón, 61.), Özil, C. Ronaldo – Higuaín (Benzema, 61.). Vezetőedző: José Mourinho
Gólszerző: Pedro 43., Alves 45. ill. C. Ronaldo 68., Benzema 72.
Továbbjutott: a Barcelona, 4–3-as összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik