Déja vu: Reyes a spanyol átigazolási piac királya

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.01.13. 20:25
null
José Antonio Reyes ilyen szép pillanatokat akar újra átélni Sevillában (Fotó: Action Images)
Címkék
Transzfert bírja? Hiányzott már az, hogy félóránként egymásnak merőben ellentmondó híreket kapjon kedvenc klubja vagy játékosa háza tájáról? Önt még tényleg érdekli, hová igazol Carlos Tévez és nem igazgatná meg Neymar táltosfrizuráját egy saraboló kapával, hogy akár a Kapzsi Mahacskalához is, csak írjon már alá valahová végre? Bízik még ön abban, hogy Torghelle Sándor valaha egy topligában igazol, ismer olyan orosz klubokat, ahol nem játszott még Dzsudzsák Balázs? Akkor sajnálattal közöljük, hogy ez az ön rovata – megnyílt a nagy januári játékospiac!

 

Talán még ki sem hevertük a nyári átigazolások hercehurcáit és kacsáit, alig sirattuk el kedvenc klubunk eladottjait, helyeztük el a kidobott pénzről elnevezett kategóriába a nyáron még zseniális csodatranszferként beharangozott érkezőket, máris tarkónkon érezzük a januári transzferidőszak jeges leheletét.

Kivéve utóbbi alól természetesen a gyevi bírót és a spanyol élvonalbeli pontvadászatot, ahol finoman szólva sem erőltették meg magukat az érdekeltek. Igaz, elfogadnánk havi rendes fizetésként azt a 10.5 millió eurót, amit eddig forgalmaztak a spanyolok, de ez igencsak messze áll a tavalyi 66 milliótól. Szegényes, szegényes a termés, de csemegékre azért mindig bukkanunk.

Kezdjük a címadó José Antonio Reyesszel, aki 3.5 millió euróért igazolt az Atlético Madridtól a Sevillához, ahhoz a klubhoz, ahonnan egykoron elindult világmegváltó körútjára. Reyes ugyanis az andalúziaiak neveltje, 2004 elején innen vitte el az Arsenal (egyes források szerint 35, mások szerint 25 millió euróért, de hallani jóval kisebb összegről is), majd megfordult a Real Madridban, az Atlético Madridban és egy rövid időre a Benficában is. A Sevilla mindenesetre több mint jutányos áron kapta vissza a „tékozló fiút", akinek karrierje bizony alaposan megbicsaklott az utóbbi pár esztendőben.

„A Sevillához igazolva hazatérnék, amellett azért is vágyom vissza, mert baj van apám egészségével" – indokolta korábban csapatváltási szándékát a 21-szeres válogatott játékos, aki egykori önmagát a lehető legkézenfekvőbb helyen szeretné megtalálni. Nem rövid időre tervez, lévén 2015 nyaráig szól szerződése.

Akad egy másik távozója is az Atléticónak: a Sporting Bragától kölcsönkapott fiatal támadó, Pizzi dolgavégezetlenül távozott haza, egyetlen bajnoki góllal háta mögött, és alighanem ugrott a portugál anyaklubnak a rá kötött 15 milliós vásárlási opciója is.

Kölcsönből visszaérkező játékosból akad a ligában szép számmal, közülük a legígéretesebb a Santander által visszakapott perui támadó középpályás, Damián Ísmodes és a Getaféhez visszatérő, az egykoron még 12 millió euróért klubot váltó egyszeres válogatott támadó, Javier Arizmendi.

Kevés „virágvasárnap" néz ki a Barcelonához a Wolfsburgtól hazaküldött fehérorosz játékmesternek, Alekszandr Hlebnek (őt anno 17 millióért vették) és a Cruzeirótól megtért 23 éves brazil csatárnak, a 14 milliót kóstáló Keirrisonnak.

Ritkán ejtünk bővebben szót a Real Zaragozáról, de mint köztudott, semmi sem tart örökké; még szerény transzfersorozatunknál komolyabb műfajokban sem. Érkezett a klubhoz kölcsönbe a horvát középső középpályás, Tomislav Dujmovic a Dinamo Moszkvától, hogy innen stabilizálja helyét a válogatott keretében; távozott viszont ingyen a három éve még nagy reményekkel, tűrhető helyismerettel és 2.5 millió euróért érkező argentin szűrő, Leonardo Ponzio.

A hétszeres válogatott középpályás érdekes kört (argentin kör) futott be, ugyanis először 2003-ban vásárolta meg a Zaragoza a Newell's-től, majd 2007 legelején 1.25 millióért „hazavette" a River Plate. Innen két esztendő múlva kétszer ennyiért tért vissza, most pedig sport- és finanszírozási okokból újfent a Riverhez írt alá. Az egykori U20-as világbajnok három és fél évre kötelezte el magát régi-új kenyéradójához.

Egy nagy dobásra még készül a sereghajtó, ugyanis felvette a kapcsolatot „A" Real egykori kiválóságával, a tavaly a Besiktassal szakító középpályással, Gutival; de tapogatózik a megbízható védő, David Navarro ügynökénél is (ő a Neuchatel Xamaxban futballozik jelenleg, de korábban a 31 éves játékos hosszú ideig a Valenciát erősítette).

PRIMERA DIVISIÓN, ÁTIGAZOLÁSOK 2012 TELE
ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Távozott:
ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Távozott: Pizzi (Sporting Braga, kölcsönből vissza), José Antonio Reyes (Sevilla, 3.500.000 euró)
FC BARCELONA
Érkezett: Alekszandr Hleb (Wolfsburg, kv.), Keirrison (Cruzeiro, kv.)
Távozott: Maxwell (PSG, 3.500.000)
ESPANYOL
Érkezett:
Távozott:
GETAFE
Érkezett: Javier Arizmendi (Neuchatel Xamax, kv.)
Távozott:
SPORTING GIJÓN
Érkezett:
Távozott:
GRANADA
Érkezett:Pedro Barrancos (Cádiz, kv.)
Távozott:Yohan Mollo (Nancy, kölcsönbe), Pedro Barrancos (Caravaca, k.)
LEVANTE
Érkezett:
Távozott: Wellington Silva (Arsenal, kv.)
MÁLAGA
Érkezett:
Távozott:
OSASUNA
Érkezett:
Távozott:
RACING SANTANDER
Érkezett: Damián Ísmodes (Universitario Deportes, kv.)
Távozott:
REAL BETIS
Érkezett:
Távozott: Dusko Tosics (Crvena zvezda, kv.)
REAL MADRID
Érkezett:
Távozott:
REAL MALLORCA
Érkezett:Marvin Ogunjimi (Genk, kv.)
Távozott:
REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Távozott:
REAL ZARAGOZA
Érkezett: Tomislav Dujmovic (Dinamo Moszkva, k.)
Távozott: Leonardo Ponzio (River Plate, ingyen)
RAYO VALLECANO
Érkezett:
Távozott: Néstor Susaeta (Lausanne, i.)
SEVILLA
Érkezett: José Antonio Reyes (Atlético Madrid, 3.500.000)
Távozott:
VALENCIA
Érkezett:
Távozott:
VILLARREAL
Érkezett:
Távozott:
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik