Újabb vereséget mért a Barcelona a Real Madridra

Vágólapra másolva!
2012.01.18. 21:29
null
Puyol (balra) így ünnepelte egyenlítő gólját (Fotó: Reuters)
Címkék
Josep Guardiola José Mourinho ellen, a Barcelona a Real Madriddal szemben – szerdán késő este újabb felvonása következett az el clásicónak. A két ősi rivális ezúttal a kevésbé nagy presztízsű sorozatban, a Király-kupában a nyolcaddöntőben mérte össze erejét, először a Santiago Bernabéu Stadionban. A végén most is a Barcelona örülhetett.

Egy éven belül immáron kilencedszer találkozott egymással a két gigász, a Real Madrid és a Barcelona (érdekes lehetett újra klubzászlót cserélni a kezdés előtt), és a közelmúlt alapján gyilkos hangulatot és vendéggyőzelmet jósolhattunk a mérkőzés előtt. Ám a Spanyol Király-kupában a madridiak tavaly megcibálták a katalánok bajszát, és most is győzelmi eséllyel léptek pályára, legalábbis ők esküdtek erre a korábbiakhoz képest meglepően langyos média-felvezetésben.

Egy-egy meglepetéssel azért mindkét edző szolgált, legalábbis a kezdőcsapatokat illetőleg, hiszen a hazaiak jobbhátvédje a török Hamit Altintop volt, a vendégkaput pedig a portugál José Manuel Pinto védte.

Nyugodt gurigázással kezdte a mérkőzést a Barcelona, tanulván a korábbi találkozók viharos Real-kezdéseiből, de egy gyors kontra során Cristiano Ronaldo megszerezte a vezetést a madridiaknak (azon pedig még sokáig elvitatkozgatunk, hogy potya gól volt ez vagy sem). Támadásfordultával egyenlíthetett volna a Barcelona, és egyáltalán nem az esetnél udvariasan érdeklődve figyelő Real-védelemnek volt köszönhető ennek elmaradása, hanem annak, hogy az Alexis Sánchez-fejes végül a kapufán csattant.

Az első félóra elteltével határozott mezőnyfölénybe került a Barcelona, és egymás után alakította ki a kisebb-nagyobb helyzeteket Iker Casillas kapuja előtt. A gyomorforgató belépők ezúttal sem maradtak el, majd a játékrész utolsó perceire ismét leült az iram. A fordulás után viszont egy szöglet utáni Carles Puyol-fejessel egyenlített a Barcelona, nem éppen érdemtelenül.

Lendületben maradt a Barcelona: Cesc Fabregas zseniális löbbölése után Andrés Iniesta lövése Sergio Ramos közreműködésével a lécen csattant, és erre már fel kellett adnia kényelmes védelmi állásait a királyi klubnak. Karim Benzema gyorsan válaszolt is a lécre egy kapufával, majd beállt a szűrő Lassana Diarra helyére a karmester Mesut Özil – de nem a színvonal nőtt, hanem a feszültség, amelynek mélypontjaként Pepe megtaposta a földön fekvő Lionel Messi kezét.

Az aranylabdás méltó bosszút állt: a 77. percben csodálatosan indította az előreosonó Eric Abidalt, aki közeli ziccerét csatárokat megszégyenítő higgadtsággal váltotta gólra. Innen már nem pörgött fel a Real, és bár a katalánok korántsem hozták csúcsformájukat, ma ennyi is elegendő volt a megérdemelt győzelemhez.

Nehéz helyzetben a kupa címvédője…

REAL MADRID–BARCELONA 1–2
PERCRŐL PERCRE
A katalánok 73 százalékban birtokolták a labdát a második félidőben. Pont.
90. perc Véget is ért a mérkőzés, előnnyel utazhat haza a Barcelona.
Három perc a ráadás, ennek örömére Coentrao földbe gyalulja Messit.
88. perc Fabregas le, Isaac Cuenca be.
87. perc Ricardo Carvalho is besárgul, Messi ellenében.
86. perc Thiago Alcántara váltja Xavit.
82. perc Adriano sprintel be Alexis Sánchez helyére. Most ő a középcsatár...
79. perc Szorult helyzetben ment Sánchez, majd Carles Puyol kap sárgát, közben Pepét felváltja Esteban Granero.
Messi sem ver bottal...
Tekintse meg a győztes találatot: VIDEÓ!
77. perc Az addig nem sokat mutató Messi ad egy álompasszt középről, a kaputól 30 méterre az előreosonó Eric Abidalnak, aki az ötös bal sarka elől ballal a hosszú alsóba külsőzött. 1-2
73. perc Puyol kap egy váratlan labdát az ötösön, de "természetesen" nem tudja kicselezni Carvalhót. A korner most Casillasé Puyol elől.
69. perc Messi bal oldali beadását Busquets Ramos mellől, hat méterről a kapu tetejére csúsztatja.
68. perc José Callejón gyorsan felveszi a ritmust: sárgát kap Messi letarolásáért, akinek kezét Pepe még meg is tapossa.
66. perc Most meg Alonso könyökli oldalba Busquetset. Közben L. Diarra helyett Mesut Özil, Higuaín helyett José Callejón a pályán.
64. perc Pepe a földön, de ne sajnáljuk: szimuláns.
Letámadásba csapott át a Real.
62. perc Sánchez csúszik oda Coentraónak, de ezúttal is megússza a lapot.
59. perc Fabio Coentrao is besárgul, mert odalépett Messinek.
58. perc Hamit ívelt át a túlsó ötösre jobbról, onnan Benzema fejelt a rövid sarokra, de a kapufa hárít.
56. perc Busquets kap sárgát egy szabadrúgás akadályozásáért.
55. perc Fabregas löbböl zseniálisan Iniesta elé a 16-osról, aki lő is azonnal, ballal, a labda végül az elélépő Ramosról pattan a lécre.
49. perc Ramos rúgja fel Sánchezt, majd kitör az első mai tolongás. Indul a pogó...
Pontosan így. VIDEÓ!
48. perc Fabregas szögletét a Pepét megelőző Carles Puyol öt méterről a kapu jobb oldalába fejeli. 1-1
47. perc Hamit ment szögletre becsúszva a szélen Iniesta elől. Kezd belejönni.
46. perc Sánchez talpalja le kis híján Alonsót, új fiúként is átérezve a nagy rangadó szellemiségét.
46. perc Elkezdődött a második játékrész.
45. perc Egy perc a ráadás, de ez is eltelik igazi akció nélkül. Félidő.
44. perc Fabregas lő a 16-oson kívülről a nézőtérre.
41. perc Iniesta varázsol, majd Carvalho ment becsúszva szintén parádésan Messi elől szögletre.
Addig is tekintsék meg mozgóképeken a CR-kötényt!
40. perc Sánchez kerülhetne helyzetbe a bal szélen, ha nem állítanák meg tévesen les miatt.
37. perc L. Diarra töri el kis híján nyújtott lábbal Busquets lábát, szerencsére a nyílt színi műtét ezúttal elmarad.

Igen erős mezőnyfölényben a Barca.

33. perc Casillas ment fejjel Fabregas elől a kaputól 18 méterre, majd Fabregas bal oldali keresztlabdáját rúgja mellé bevetődve az ötös túlsarkán Messi.
32. perc Sánchez hátulról, nyújtott lábbal buktatja Pepét, súlyosabb (lapos) következmények nélkül.
31. perc Hamit ad haza jó 65 méterről...
29. perc Egy csodás Iniesta, Sánchez háromszögelés után utóbbi lő ballal fölé az ötös bal sarkáról.
27. perc Iniesta balról laposan ad középre, az ötösnél Ramos felszabadít, hogy egyből rohanjon reklamálni les miatt, kevésbé úriember módjára.
25. perc Messi húzza meg a bal szélt, majd tíz méterről a rövid alsót veszi célba ballal Ramos mellett, de Casillas erre is odaér.
24. perc Coentrao javít: ment a 16-os előtt Sánchez előtt szögletre, majd CR ront el egy ígéretes kontrát egy gyenge passzal.
20. perc A hóhért akasztják: Gerard Piqué arcon könyökli óvatosan Pepét, aki haldoklik egy kellemeset a nagy spanyol éjszakában. Sárga csak.
19. perc Higuaín indítja remekül, jobbal, laposan Pintót.
17. perc Pepe bodicsekeli A. Sánchezt. Nem sokáig kellett várnunk az első sárgára.
16. perc Egy kósza bal oldali Fabregas-beívelésénél középen S. Ramos és Coentrao éppen a bárányfelhőket számolgatta a borús égen, amikor tíz méterről A. Sánchez a kapufára fejelt. Casillas fejben ott volt, de testben ő sem mozdult, pontosabban csak felsőtestét hajlította.
14. perc Iniesta cselezi ki Hamitot a 16-os bal sarkánál, majd a rövid alsóba lő kis híján, de Casillas résen.
Nah, erre sikerrel rászóltunk...
11. perc Vezet a Real! Benzema indította egy labdaszerzés után Xavi mellől Cristiano Ronaldót a bal szélen, aki kicselezte Piquét, majd hét méterről, balról ballal a kapus lábai között a kapu közepébe lőtt. 1-0
A Barcelona ügyesen tördeli a játékot és lassítja az iramot - tanulván a decemberi viharos Real-kezdésből.
6. perc Puyol ment C. Ronaldo elől az első veszélyes hazai támadásnál, de egyébként is les.
3. perc Pepe ugrik neki vakon Messinek, vállal, futtából, durván. Pepe, kezdődik...
2. perc Casillas tisztáz lábbal a balbekk posztján, majd elcsíp egy hosszú indítást.
1. perc A Barcelona kezdi a mérkőzést.
Vagy inkább régi videókat tekintene meg az el clásicók parádés történetéből? Tessék!
A két klubban több „közös” futballista is megfordult. Hogy kik? Ők.
A legutóbbi el clásicón Karim Benzema rekordgólt vágott, de aztán jött számára a hideg zuhany.
A Realnál nagy port vert fel a Kaká-ügy, amott Éric Abidal 2013 nyaráig meghosszabbította szerződésé

„A mérkőzések előtt mindig ellazulok, a nyomásnak nincs hatása rám. Pozitív hangulatban készülődöm a meccsekre, és végig magabiztos maradok. Minden új periódust új kihívásnak tekintek, és arra törekszem, hogy jobb legyek, mint korábban. A lelkierő nagyon fontos számomra” – nyilatkozta Cristiano Ronaldo.

"José Mourinho nagy pszichológus. Megmutatta már ezt a legnehezebb pillanatokban is, és kiválóan felkészített most minket a Barcelona elleni mérkőzésekre, még ha ezek túl korán is jöttek az idényben" - mondta Gonzalo Higuaín.
Nézzük bloggereinket! Majd újra, ésszel - véli Garcia bőrmester, Klasszikusból sosem elég(?) - szóla a A korona mögött, és Eséjlatollgat a Barca-beírás.
Az előző 12 El clásicóból a Real Madrd csak egyet nyert meg.
A hazaiaknál Álvaro Arbeloa eltiltott, Sami Khedira és Ángel di María sérüléssel bajlódik, a vendégeknél Seydou Keita az Afrikai Nemzetek Kupájára utazott, Pedro, David Villa és Ibrahim Afellay maródi, és már jó előre tudott, hogy a cserekapus José Pinto védi a hálót.
„Ugyanaz a véleményem, mint Mourinhónak. A liga a legfontosabb, a Bajnokok Ligája a legszebb és a kupa a legkisebb, de senki nem fogja feladni a küzdelmet – mondta Josep Guardiola, a Barcelona vezetőedzője. – Sokat veszíthetek ezzel a párharccal. A sportban nincs hitel. Amit egyszer elértünk, az jól van, de újra meg kell nyernünk. Ha azzal foglalkozunk, hogy mit értünk el eddig, akkor kevésbé küzdünk a további sikerekért. A Real Madrid ellen senki sem érezheti esélyesnek magát.″
„Igaz, hogy a kupa a harmadik számú trófea a számunkra, de mindig a soron következő meccs a legfontosabb – így a realos José Mourinho. – Ami nem elsődleges, az most elsődlegessé válik. Senki sem azért játszik, hogy veszítsen. Az a csapat, amelyik kiesik, két mérkőzéssel kevesebbet játszik februárban... de nem vagyunk képmutatók: mind a két csapat szívesen lejátszaná ezt a két plusz találkozót.″
Bár a vezetőedzők nem kertelnek, mindketten elmondták, hogy a kupasiker csak a harmadik számú céljuk az idényben, mégis izgalmas összecsapásra van kilátás.
A billentyűknél: B.J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Real Madrid-Barcelona Spanyol Király-Kupa-nyolcaddöntő első felvonásának online közvetítésében!
SPANYOL KIRÁLY-KUPA (COPA DEL REY)
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
REAL MADRID–FC BARCELONA 1–2
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion. V: Muniz Fernández
REAL MADRID: Casillas – H. Altintop, S. Ramos, Carvalho, Coentrao – L. Diarra, Xabi Alonso, Pepe – C. Ronaldo, Higuaín, Benzema. Vezetőedző: José Mourinho
BARCELONA: S. Pinto – D. Alves, Puyol, Piqué, Abidal – Busquets, Xavi, Iniesta – Messi, Fabregas, A. Sánchez. Vezetőedző: Josep Guardiola
G: C. Ronaldo (11.) ill. Puyol (48.), Abidal (77.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik