Sevillai sikerével közel az aranyhoz a Barca

Vágólapra másolva!
2010.05.08. 22:58
null
Higuaínék kitömték a Bilbaót, de a Barcát nem tudták utolérni (Fotó: Reuters)
Címkék
A Primera División 37. fordulójában a Real Madrid hazai pályán 5–1-re legyőzte az Athletic Bilbaót, míg a Barcelona a Sevilla otthonában kaparintotta meg a rendkívül fontos három pontot (2–3), így továbbra is egy pont a két csapat közötti különbség.

REAL MADRID–ATHLETIC BILBAO 5–1

A mérkőzés előtt a Németországba, a Schalkéhoz hazatérő Christoph Metzeldert köszöntötte ajándékokkal Florentino Pérez klubelnök, valamint Jorge Valdano általános igazgató. Nagy Real-fölényben telt az első játékrész, és bár a 16. percben egy védelmi hibát követően Sergio Ramosra volt szüksége a hazai csapatnak, hogy ne alakuljon ki veszélyes helyzet, hat perccel később már örülhetett: Cristiano Ronaldo magabiztosan végrehajtott büntetőjével vezettek a madridiak (1–0). Az esetet megelőzően Gonzalo Higuaín lövését blokkolta kézzel Fernando Amorebieta, amiért piros lapot kapott.

VADÓCZ GÓLT SZERZETT

Az Osasuna Vadócz Krisztián góljával szerezte meg a vezetést idegenben az Espanyol ellen. A magyar középpályás találata azonban nem volt elég a pontszerzéshez, a hazaiak ugyanis megfordították az eredményt. A Sevilla vereségével nem tudott élni a Mallorca, amely egy esetleges győzelemmel két ponttal megelőzte volna az andalúzokat. A még BL-indulást érő negyedik helyet azonban megtartotta a Sevilla, miután a Deportivo Riki góljával 1–0-ra nyert a Mallorca ellen.

A labdát már a kiállítás előtt is több mint hetven százalékban birtokló „királyiak” a hajrában Higuaín révén növelhették volna előnyüket, lövését azonban nagy bravúrral védte Gorka Iraizoz.

Négy perccel a félidő vége előtt némileg váratlanul egyenlített az Athletic Bilbao: Francisco Yeste cselezte át magát a fél madridi védelmen, majd 15 méterről az eldőlő Iker Casillas mellett a kapuba lőtt (1–1).

A második játékrészben folytatódott a Real-offenzíva, előbb Guti passza után Ronaldo lőtt kapu mellé, majd a portugál fejesét fogta Gorka Iraizoz.

A 55. percben Higuaín 22 méteres lövése után csattant a két kapufa találkozásánál a labda, ám gól sem ebből, sem az öt perccel későbbi Marcelo fejesből nem született – utóbbi próbálkozás is a kapufáról pattant ki.

A 62. percben mindkét fél előtt adódott lehetőség, előbb Yeste 16 méteres löketét védte Casillas, majd Ronaldo távoli próbálkozása szállt kapu mellé. Alig két perccel később Higuaín lövését védte Iraizoz, majd Guti szabadrúgását blokkolta a sorfal.

73. percben Guti újabb lövését még védte Iraizoz, ám a szögletet követően hiába védett ismét hatalmasat a baszk kapus, a labda éppen Higuaín fejére pattant, aki közelről nem hibázott (2–1).

Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt Sergio Ramos robogott végig a vendégek térfelén, majd miután kissé szerencsésen visszapattant elé a labda, 14 méterről nagy erővel a jobb felsőbe lőtt (3–1).

Egy perccel később a teljesen széteső Bilbao kapujába Karim Benzema is betalált, megszerezve a Real Madrid szezonbeli 100. bajnoki gólját (4–1), majd az utolsó percben egy védelmi hibát követően Marcelo lőtt 16 méterről az üresen maradt kapuba (5–1).

 

Messiék még egy lépéssel közelebb az aranyhoz (Fotó: Reuters)
Messiék még egy lépéssel közelebb az aranyhoz (Fotó: Reuters)

SEVILLA–BARCELONA 2–3

A Barcelona gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, és már 4. percben előnybe kerülhetett volna, akkor azonban Daniel Alves lecsúszó beadását még védte Andrés Palop. Ám nem egészen egy perccel később így is ünnepelhetett a katalán tábor: Maxwell belöbbölt labdáját Lionel Messi előbb mellel átvette, majd egy cselt követően 15 méterről ballal a bal alsóba lőtt (0–1).

Még az első fél órának sem volt vége, amikor kettővel vezetett a listavezető: Xavi indítása után Bojan Krkic Abdoulay Konko szorításában lőtt nyolc méterről a jobb sarokba (0–2).

A félidő utolsó perceiben mindkét csapat szerezhetett volna újabb gólt, ám előbb Messi lőtt négy méterről a tátongó kapu fölé, majd Luís Fabiano lövését védte Víctor Valdés.

A második játékrész első lehetősége a hazaiak előtt adódott, egy jobb oldali beadás után azonban Frédéric Kanouté fejese centiméterekkel a jobb oldali kapufa mellé szállt. Az 56. percben emberhátrányba került a Sevilla, miután Abdoulay Konko megkapta második sárga lapját is.

A Barca ekkor kicsit felpörgette a tempót, előbb Messi 14 méteres lövése szállt kapu mellé, majd még ugyanabban a percben az argentin támadó újra helyzetbe került, próbálkozása azonban Palopban halt el.

A 62. percben tovább növelte előnyét a katalán csapat: Messi lövését még blokkolták a védők, az ismétlésből azonban Pedro 19 méterről a jobb alsóba tüzelt (0–3).

Öt perccel később Messi jobb oldali beadása után Bojan Krkic közelről az üresen maradt kapu mellé lőtt. Szinte a semmiből szépített a Sevilla: Kanouté kapott jó indítást, majd 11 méterről ballal Víctor Valdés alatt a kapuba lőtt (1–3).

A 71. percben tovább zárkózott a hazai csapat, miután egy gyorsan elvégzett szabadrúgás Luís Fabianóhoz jutott, ő pedig 12 méterről a jobb oldali kapufa segítségével lőtt a hálóba (2–3).

A hátralévő időben mindkét csapat előtt adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek, gólt azonban egyik csapat sem tudott szerezni, így nyert a Barcelona, és továbbra is őrzi egypontos előnyét a Reallal szemben.

 

PRIMERA DIVISIÓN 
37. FORDULÓ
Deportivo La Coruna–Mallorca 1–0 (Riki 68.)
Espanyol–Osasuna 2–1 (Forlín 49., Osvaldo 51, ill. Vadócz 5.)
Getafe–Malaga 2–1 (Soldado 26., Leon 56., Fernando 90.)
Real Madrid–Athletic Bilbao 5–1 (C. Ronaldo 22. –11-esből, Higuain 73., S. Ramos 80., Benzema 81., Marcelo 89., ill Yeste 41.)
Sevilla–Barcelona 2–3 (Kanouté 69., L. Fabiano 71., ill., Messi 5., Krkic 28., Pedro 62.)
Sporting Gijon–Atlético Madrid 1–1 (Miguel 57., ill. Balde 71.)
Tenerife–Almería 2–2 (Bertran 14., Nino 91., ill. Paiatti 17., Crusait 80.)
Valladolid–Racing Santander 2–1 (Baraja 56., Aleman 76. – 11-esből, ill. Salas 27.)
Villarreal–Valencia 2–0 (Rossi 11., Llorente 19.)
Xerez–Zaragoza 3–2 (Francis 22., Michel 68., Calvo 74., ill. Herrera 66., G Fernández 76.)

 

xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,ll,2009/37,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik