Idegenben még jobban ment: Király-kupa-döntős a Barcelona

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.08. 21:20
null
Coutinho első gólöröme új munkaadója mezében (Fotó: AFP)
A hazai egygólos győzelem után Valenciában kettővel nyert a Barcelona, így a katalánok vívják a spanyol labdarúgó Király-kupa döntőjét az oda már korábban bejutó Sevillával.


SPANYOL KIRÁLY-KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Valencia–Barcelona 0–2
(0–0)
Valencia, Mestalla Stadion
, 43 355 néző. V: Undiano Mallenco
Valencia:
Domenech – Montoya, Gabriel Paulista, Garay (Vezo, 71.), Gayá – Coquelin (Guedes, 56.), Parejo, Kondogbia, Rodrigo Moreno (C. Soler, 55.) – Vietto, Zaza. Vezetőedző: Marcelino
Barcelona: Cillessen – S. Roberto, Piqué (Yerry Mina, 83.), Umtiti, Alba – A. Gomes (Coutinho, a szünetben), Rakitic, Busquets, Iniesta – Messi, L. Suárez. Vezetőedző: Ernesto Valverde
Gólszerző: Coutinho (49.), Rakitic (82.)
Továbbjutott:
a Barcelona,3–0-s összesítéssel

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Sevilla–Leganés2–0
(J. Correa 15., F. Vázquez 90.)
Továbbjutott: a Sevilla, 3–1-es összesítéssel

Ugyan jobban kezdett az idegenben egygólos vereséget szenvedő Valencia a Barcelonánál, de az első félidőben csak egy lécet tudott felmutatni (Rodrigo Moreno fejelt majdnem gólt Gerard Piqué mellől), és szép lassan mezőnyfölénybe kerültek a vendégek.

Igaz, helyzetig nem jutottak a katalánok, ellenben a szünetben beállóPhilippe Coutinho nem sokkal a pályára lépése után megszerezte karrierje első barcás találatát.

Ezzel mintha el is dőlt volna a mérkőzés, a Valencia majdnem azonnal megkapta a másodikat is, és hiába jött be a fekete-fehérekhez a frissiben felépült Simone Zaza mellé az éppen csak „összedrótozott” Goncalo Guedes, csak kisebb helyzetekig jutott a házigazda.

Szintén sérült volt a héten a védelem feje, Ezequiel Garay, aki most hordágyon hagyta el a játékteret, és az sem hozta meg a valenciaiak jó kedvét, hogy miután a hajrára fordulva José Gayá kihagyta a kihagyhatatlant, pár perc múlva Ivan Rakitic gólra váltotta Suárez sokadik remek passzát.

A végén még Yerry Mina bemutatkozhatott új csapatában – ha nem is ezer fokon égve, de magabiztosan, megérdemelten masírozott a kupa döntőjébe a Barcelona.

Az április 21-i fináléban a címvédő ellenfele a Sevilla lesz.

PERCRŐL PERCRE

Mesterötös: sorozatban az ötödik döntő a sorozatban

 


92. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

91. perc Dani Parejo
kap még egy sárgát Suárez akasztásáért.

89. perc
Két perc a ráadás.

83. perc Yerry Mina debütál a Barcában, Piqué jön le.

Suárez: 10 meccs a Valencia ellen, 9 gól és 5 gólpassz.

82. PERC NAGYON ELDŐLT! Paulista nem figyel, Suárez kicselez két embert a balon, beadása üresen találja középen IVAN RAKITICET, aki jobbal 14-ről okosan a jobb alsóba lő. 0–2!

80. perc Messi előáll egy pocsék szabadrúgással.

75. perc Simone Zaza kap sárgát Umtiti lökéséért. Könyökös is volt ebben.

74. perc NEM IGAZ! Zaza bal oldali beadását Guedes Gayá elé fejeli, aki jobbal három lépésről azonnal lő, nagy erővel, de Cillessen bal kézzel beleér még a labdába.

73. perc Alba-passzal Coutinho ölön lövi Domenech kapust, kissé balról, 18-ról.

71. perc Garay a földön egy rossz esés után, Rubén Vezo áll be a helyére.

69. perc Rakitic lő a jobb sarok mellé jobbal 14-ről, előtte az ötös bal sarkán szerelte Messit az utolsó pillanatban az előtte hibázó Gabriel.

RÉGI EMLÉKEK, AZ ELSŐ GÓLPASSZ AZ ÚJ CSAPATBAN ISMÉT SUÁREZTŐL...



66. perc Guedes! Fejeli nem sokkal a bal felső fölé Zaza beadását, hét méterről, majd Vietto veszi célba kissé balról a jobb alsót, nincs erő a 13 méteres lövésben, Cillessen rádől.

65. perc Iniesta le, Paulinho be.

62. perc
Domenech kikapja a jobb alsó elől Messi ballábas, 10 méteres, Garayon megpattant lövését, a kipattanót Alba ballal az ötös bal sarka elől kapura teszi - a labda Montoya könyökén csattan. Az ítélet... korner. A labda eleve Garay kezéről pattant a kapura...

60. perc
Soler lő jobbal nem sokkal a jobb alsó mellé. Cillessen biztosított, szemmel.

55. perc
Morenót Carlos Soler, Coquelint a frissiben felépült Goncalo Guedes váltja.

53. perc Messi ballal Garayt találja el 19-ről, majd a kipattanót Suárez jobbal a bal sarok mellé tekeri tízről.

A rekordvétel első barcás találata!

49. PERC ELDŐLT? PHILIPPE COUTINHO BETALÁLT! Suárez cselezget remekül a balon, nem akadályozza meg őt a volt barcás Montoya, a beadást Coutinho az ötös jobb sarkától bevetődve a kapu túlsó sarkába rúgja. Jobbal, Gayá csak érdeklődve nézett. 0–1!

48. perc Moreno lő ballal kapura 22-ről, Umtiti sarkáról a bal alsó mellé pattan a labda. Parejo készített elő, remekül.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Vártuk. Philippe Coutinho be, Gomes le.

A Valencia csak kettőt nyert meg a 20 utóbbi Barca elleni bajnokiból, de mindkettőt Barcelonában (2014, 2016). Volt öt iksz is azért.

A Barca sorozatban nyolcadszor jár az elődöntőben, s ez csúcs.

A RIVÁLISNAK IS JUT FELADAT. A szezonban eddig mind a huszonkét bajnoki mérkőzésen Marc-André ter tegen védte a Barcelona kapuját, a kupában azonban az eddigi hét meccsen Jasper Cillessen
kapott lehetőséget. Ami a Bajnokok Ligáját illeti: az első öt csoportmeccsen a német kapus
védett, az utolsó, Sporting ellen 2–0-ra megnyert találkozón holland klubtársa állt a kapuban.


Jó 16 éve az Andrés Palop – Jocelyn Angloma, Mauricio Pellegrino, Miroszlav Djukics, Daniel Fagiani – Javier Farinós (Luis Milla, 72.), Gerard López, Gaizka Mendieta, Kily González – Claudio López, Adrian Ilie (Joachim Björklund, 76.) féle Valencia nyert odahaza a Ruud Hesp – Michael Reiziger, Frank de Boer, Pep Guardiola (Dani, 79.), Sergi Barjuan (Simao Sabrosa, 61.) – Luís Figo, Ronald de Boer, Phillip Cocu, Luis Enrique, Boudewijn Zenden – Patrick Kluivert féle Barca ellen, Claudio López (31.), Adrian Ilie (35.), Zenden (44.) és Gerard (89.) találatával, Héctor Cúper és Louis van Gaal trénersége alatt.

2007-ben a Butelle – Miguel, R. Ayala, Marchena, Raúl Albiol, Moretti – Albelda, Angulo, David Silva (J. López, 84.) – David Villa (Joaquín, 71.), Morientes (Pallardó, 65.) féle Valencia 2–1-re legyűrte a Valdés – Zambrotta, R. Márquez, Puyol, Oleguer – Edmilson (Giuly, 71.), Xavi, Ronaldinho, Deco, Iniesta – Gudjohnsen (Messi, 55.) féle Barcát. A gólokat Angulo (51.), Silva (54.) és Ronaldinho (90.) szerezte, a két mester Quique Flores és Frank Rijkaard volt.


45. PERC EZZEL VÉGET IS ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc
Kondogbia ballal az oldalhálóba lő az ötös bal sarka és Piqué mellől.

41. perc
Messi beadása Gayáé, Suárez középtávoli próbálkozása meg elhal a kapu ölében.

Ha megnyeri a kupát a Barca, ez a 30. elsősége lesz, ami rekord. A Valencia a nyolcadik Király-kupa-aranyára tör.

34. perc Rodrigo Moreno kap sárgát Messi felrúgásáért. A sértett ballal 27-ről a sorfalba lő.

30. perc Messi ballal 24-ről fél méterrel teker a bal sarok mellé. Félmagasan.

27. perc
Piqué hibája után Zaza lőhetne ballal 24-ről, ha merne, inkább a kapu felé futó Viettóhoz passzolna, de éppen Gomest találja háton.

25. perc Rodrigo nem lő 16-ról Vietto cselei után, elnyomják, Coquelin visszaszerzi, de ő meg cselezni nem tud. Jő Umtiti, meg egy rossz keresztpassz, Rakitic örül.

Marcelino edzőként 16-szor találkozott a Barcával. Négyszer ikszelt, egyébként meg kitalálják.

20. perc Mostanában a mezőnyjáték az úr.

A Valencia elbukta az utóbbi két elődöntőjét a sorozatban, legutóbb 2008-ban ment el a fináléig, akkor éppen a Barcán át.

Érdekes. Moreno a nagy Mazinho unokaöccse, két unokatestvére így a volt barcás Rafinha, Thiago Alcántara kettős. Nyolc eddigi Barca elleni meccsén csak 2 gólt szerzett.

14. perc LÉC!
Gayá bal oldali beadást a lécre fejeli az ötösről, Piqué mellől Moreno.

A spanyol kapus nem túl ismert, 27 éves, nem rokona Raymodnak, akit soha nem felejtenek el a francia focidrukkerek. A Villarreal neveltje, de több kis csapat után érkezett 2013 után a Valencia B-hez.

13. perc HOPP! Domenech vérszemet kap, cselezget, majdnem elveszíti. Megúszta...

12. perc
Roberto beadását Garay saját kapuja felé fejeli, de odaér Domenech.

9. perc
A sértett ballal félmagasan a bal sarokba tekerne, de ment egy látványos vetődéssel Domenech.

7. perc
Messi megvillan, de odaér az ötösön elé Gayá. Messit nem sokra rá hárman is ellökik a biztonság kedvéért, szabadrúgás 23-ról, kissé jobbról.

6. perc Zaza passzát Coquelin lövi el 16-ról, de balra legördülve fogja a labdát Cillessen.

3. perc Kondogbia kicselezi Gomest, aki csak áll, de az előző meglepetésében meghúzódik.

3. perc Garay menti fejjel Iniesta jobb oldali beadását a kapu torkában.

1. perc Zaza máris odarúg az egykori Valencia-kedvencnek, Albának.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mérkőzés gyászszünettel kezdődik a 15 évesen elhunyt spanyol játékos, Nacho Barberá emlékére.

 

 

A hazaiak fehér-fekete mezben és fekete nadrágban, a vendégek gránátvörös-kék mezben és kék nadrágban.

68-BÓL 67 TOVÁBBJUTÁS HAZAI SIKER UTÁN

 

ELEGÁNS KÖR

 

 

A brazil kiválóság friss interjújában kitért a váltás okaira.

„Mindenki tudja, hogy a Barcelonához akartam igazolni. Ez nyáron nem volt lehetséges, de dolgoztunk rajta, így télen megvalósulhatott. Igazán nagy trófeákat szeretnék nyerni, ez volt az egyik oka annak, hogy ehhez a klubhoz szerződjek. A lehető legtöbbet szeretnék nyerni, nincsenek kedvencek”
– utalt a trófeákra a brazil.

Mint ismert, a katalánok már a nyáron is igyekeztek minden követ megmozgatni azért, hogy a brazil középpályást magukhoz csábítsák, de Jürgen Kloppék kategorikusan elzárkóztak az egyik legnagyobb sztárjuk eladásától. Az angol és a spanyol médiában ugyanakkor tartotta magát a hír, hogy a Barcelona ennek ellenére sem mondott le Coutinho megszerzéséről, és januárban össze is jött a transzfer – potom 120+40 millió euróért cserébe.

A téli átigazolási piac legnagyobb szenzációjaként Liverpoolból Barcelonába igazoló Philippe Coutinho elárulta, miért akart annyira a Camp Nouban kikötni.

Egy kis örökmérleg: 192 találkozó, 91 barcelonai és 53 valenciai sikerrel, 367, illetve 286 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Valenciától a Barcelonához:

2016, Paco Alcácer, 30.000.000 euró
216, André Gomes, 35.000.000
2014, Jérémy Mathieu, 20.000.000
2012, Jordi Alba, 14.000.000
2010, David Villa, 40.000.000
2000, Gerard López, 24.000.000
1986, Roberto, 750.000
1961, Luis Coll
1934, Goiburu
A Barcelonától a Valenciához:
2016, Munir El Haddadi, kölcsönbe
2016, Martín Montoya, i.
1999, Mauricio Pellegrino, 1.200.000
1999, Óscar García, ingyen
1995, Xabier Escurza, 2.000.000
1994, Andoni Zubizarreta, 2.100.000
1994, Juan Carlos, 900.000
1990, Roberto
1954, Vicente Sierra

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Jeison Murillo és Andreas Pereira sérült, a vendégektől Thomas Vermaelen, Lucas Digne, Sergi Samper és Ousmane Dembélé sérülés miatt hiányzik majd, míg Denis Suárez edzői döntés értelmében miatt maradt ki.

A Király-kupában nem egyedülálló probléma ez: a Real Madrid Leganés elleni hazai meccsére 46 ezer néző volt kíváncsi a 81 ezres Bernabéuban a negyeddöntőben. Az Atlético Madrid Sevilla elleni hazai kupameccsén is több mint 15 ezer üres szék volt. A Reuters hírügynökség szerint a Király-kupa oda-vissza vágós lebonyolítási rendje, az időjárás és a késői kezdési időpontok is hozzájárulnak ahhoz, hogy jóval alacsonyabb a nézőszám, mint a La Ligában.

„Nem tudom, mit kellene tennünk, hogy ösztönözzük a szurkolóinkat – mondta Ernesto Valverde, az FC Barcelona vezetőedzője a találkozó után. – A kezdési időpont nem segített. A meccs későn ért véget, az emberek dolgoznak, ráadásul tél van.”

A Reuters kiemeli, hogy még annak ellenére sem volt közönségcsalogató a mérkőzés, hogy Lionel Messi, Luis Suárez és a rekordösszegért igazolt Philippe Coutinho is pályára lépett. A jelenlegi szezonban ez volt a Barca második legkevesebb nézőt vonzó meccse a Camp Nouban, csak a Sporting elleni decemberi BL-csoportmérkőzésre látogattak ki kevesebben.

A spanyol bajnoki listavezető FC Barcelona és a La Ligában harmadik Valencia csütörtök késő esti Király-kupa-elődöntője a szokásosnál jóval kevesebb nézőt vonzott a Camp Nouba – írja a Reuters. A hírügynökség beszámolója szerint 50 959 néző látogatott ki a mérkőzésre, amely 1–0-s hazai sikerrel végződött.

 

A spanyol válogatott védő térde négy nappal ezelőtt, az Espanyol elleni bajnoki mérkőzés (1–1) hajrájában sérült meg, amikor egy felszabadító rúgás közben Gerard Moreno túl keményen lépett neki oda. Az első hírek arról szóltak, hogy Piquére legalább 10–14 napos, de az is elképzelhető, hogy egy hónapos kihagyás vár, ezzel szemben azonban szerdán már a társakkal edzett, és bekerült a Valenciába utazó keretbe.

Gerard Piqué, a Barcelona labdarúgócsapatának középhátvédje a vártnál sokkal hamarabb felépült térdsérüléséből.

Az ötszörös aranylabdás argentin az egész szezonban kimagaslóan teljesít, és az elmúlt két hónapban már Suárez is; az uruguayi csatár a legutóbbi 12 tétmérkőzése közül 11-et góllal tett emlékezetessé, összesen tizenháromszor talált be. Eddigi 178 barcás fellépésén 140 gólt szerzett! Ami a csapat eredményességét illeti, Ernesto Valverde vezetőedző emberei mindössze három vereséget szenvedtek el 2017–2018-ban, kétszer a Real Madridtól kaptak ki (még augusztusban a spanyol Szuperkupa-párharcban), egyszer az Espanyoltól (a kupanegyeddöntő első felvonásán).

Szinte napra pontosan két éve, 2016. február 3-án 7–0-s csapást mért a Barca Gary Neville Valenciájára a Camp Nouban, eldöntve ezzel a kupadöntőbe jutás kérdését. A szenzációs futballt elővezető hazaiaknál Lionel Messi három gólt szerzett, mégsem ő volt a meccs legeredményesebb játékosa, mert Luis Suárez gondoskodott a másik négyről.

A Király-kupa-elsőség nélküli időszakot tekintve több mint tízéves aszálynak vetett véget a Barcelona 2008–2009-ben, azóta viszont a felségterületévé vált Spanyolország második számú versenysorozata: hat döntős szereplés, négy megnyert finálé, köztük a legutóbbi három.

Egygólos előnyt harcolt ki odahaza a Barcelona a Valencia ellen a spanyol labdarúgó Király-kupa elődöntőjének első mérkőzésén.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VALENCIA–FC BARCELONA SPANYOL KIRÁLY-KUPA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik