Az ország, ahol a sör nem alkohol, és amely nagyobb, mint a Plútó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.06. 19:53
null
Oroszország nagyobb, mint a Plútó (Fotó: hight3ch.com)
A sör nem alkohol; nagyobb, mint a Plútó; és valós GTA-versenyt rendeznek – a 11-ből három érdekesség a téli olimpiának otthont adó Oroszországról, amit talán még nem is ismert. A listát a Yahoo téli olimpiával foglalkozó részlege (Fourth-Place Medal) alapján mutatjuk be.

1. A téli olimpia házigazdája több mint 17 millió négyzetkilométeres területével a Föld legnagyobb országa, ezzel ráadásul nagyobb, mint a Plútó felszíni területe (nagyjából 16.65 millió négyzetkilométer).

2. Három évvel ezelőttig a sör nem számított alkoholnak Oroszországban. Ehelyett élelmiszerként volt elkönyvelve, mivel nem érte el az alkoholtartalom a tíz százalékot, így a gyümölcslevekhez és az ásványvizekhez hasonlóan a legkisebb utcai boltokban és éjjel-nappalikban is ugyanúgy elérhető volt. Ez megváltozott 2011-ben, amikor a kormány módosította az alkoholos italokra vonatkozó irányelveket, és ma már a sör ugyanabba a kalapba tartozik, mint a többi alkohol.

3. Moszkva kóbor kutyák százainak otthonául szolgál, akik megtanulták használni a város metróhálózatát. A kutyákat lehet látni, ahogy utaznak a földalattin, és leszállnak bizonyos megállóknál, hogy ott ételhez jussanak. A hírek szerint még a mozgólépcsőket is használják.

4. Az ország déli részén, a Don-parti Rosztov városában lévő rohamrendőrségnek van egy alakulata, amelyet egypetéjű ikrek alkotnak. A szervezet akkor hozta létre ezt az egységet, amikor egyszerre három egypetéjű ikerpár jelentkezett. A vezetőknek tetszett, ahogy a párok együtt dolgoztak, így hát teljes „ikerhadsereget" hoztak létre.

5. Verhojanszk városa Szibéria szívében, a Jana folyó partján épült, és azzal a kevéssé turistacsalogató tulajdonsággal büszkélkedik, hogy a Föld egyik leghidegebb helye, ahol a téli átlaghőmérséklet mínusz 50 Celsius-fok körül mozog.

6. A Karacsáj-tó az Ural-hegységben egy kis tó, amelyet 1951-től kezdve a Szovjetunió radioaktív hulladéklerakóként használt. 1990-ben ha valaki egy órát eltöltött volna a partján, 600 röntgen szintű sugárterhelést kapott volna, és nem élte volna túl.

GTA a valóságban (Fotó: tips.cleaninghouselondon.co.uk)
GTA a valóságban (Fotó: tips.cleaninghouselondon.co.uk)



7. Az orosz „Intercept" című műsor, amely 1997 és 1998 között futott, egy valós GTA-verseny volt. A show szereplői kaptak egy esélyt, hogy ellopjanak egy autót, és ha a rendőrség 35 perc alatt nem fogta el őket, megtarthatták a járműt. Ellenkező esetben viszont letartóztatták és börtönbe küldték őket.

8. A fogamzás napja egy orosz ünnep Uljanovszk (a város amúgy Vlagyimir Iljics Leninről – született Uljanov – nyerte a nevét) régiójában, amelyet szeptember 12-én tartanak meg. Ezen a napon a párok lehetőséget kapnak arra, hogy a munkát hátrahagyva, khm, nekilássanak az utódlás kérdésének. Ezt az ünnepet válaszként teremtették meg Oroszország népességének jelentős elöregedésére, amit Putyin az ország legégetőbb problémájának nevezett. Azok a párok, akik kilenc hónappal később, június 12-én, az ország nemzeti ünnepén (az orosz függetlenség napján) egy „hazafinak" adnak életet, pénzt, autót, hűtőt és egyéb díjakat kapnak a helyi önkormányzattól.

9. A Szocsiban rendezendő téli olimpián bizonyos érmek űrbeli anyagokat is tartalmazni fognak. Azok a sportolók, akik 15-én – a 2013-as cseljabinszki meteoresemény évfordulóján – megnyerik a saját versenyszámukat, nem „e világi" érmeket kapnak.



10. 2003-ban orosz ügyvédek azzal fenyegetőztek, hogy beperlik a Warner Bros. stúdiót, mivel a Harry Potter-filmek házi manója, Dobby túlságosan hasonlított Vlagyimir Putyin elnökre.

Dobby mint Putyin? (Fotó: Yahoo)
Dobby mint Putyin? (Fotó: Yahoo)


11. Metro-2 a hivatalos neve a titkos földalattinak, amely mélyen Moszkva utcái alatt kígyózik. A felszín alatti vasútrendszer állítólag négy vonalon, 50 és 200 méter mélység között húzódik a föld alatt. A vonatok egy földalatti városba, bizonyos Ramenykibe futnak, amely állítólag 15 ezer embernek adhatott menedéket 30 éven keresztül. Persze ki ne felejtsük, hogy állítólag.

(Fotó: whmumfrey.com)
(Fotó: whmumfrey.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik