Malysz otthon törte meg a négyéves átkot

Vágólapra másolva!
2011.01.21. 18:36
null
Adam Malysz: vége a négyéves böjtnek! (Fotó: Action Images)
Címkék
Adam Malysz győzelmével ért véget Zakopanéban a síugrók világkupaversenye. A 134 méteres nagysáncon megrendezett viadalon a lengyel klasszis az osztrák Andeas Koflert és a német Severin Freundot előzte meg a dobogón.

Nagyszerű körülmények között, és kitűnő hangulatban rendezték meg Zakopanéban a síugrók világkupaversenyét. Bár szállingózott a hó, ez komolyan nem befolyásolta a programot.

Sajnos az első sorozatban folytatódott a zsűri rossz szokása. Amint sáncrekord közelébe került az utóbbi időszakban bombaformában ugró Severin Freund (137 méterrel három és fél méterre megközelítette a svájci Simon Ammann tavaly felállított sáncrekordját), máris lejjebb vitték a beülőt, az esetleges balestek elkerülése végett. Ezt idén rendszeresen alkalmazzák a bírák, de sokszor túlságosan is az óvatosságot tartják szem előtt. Akár indokoltan, akár nem, a viadalok ilyen mértékű befolyásolásával nem lesz könnyű megdönteni a fennálló rekordokat.

A beülő szintjének módosítása ellenére a hazai közönség előtt ugró Adam tovább lopakodott a csúcshoz, 138.5 méterre szállt, és ezzel átvette a vezetést.

Az osztrák Thomas Morgenstern és Ammann ezúttal haloványabb formát mutatott, már az első sorozatban világossá vált, hogy ezúttal nem róluk szól a verseny.

A folytatásban Ammann tíz métert javított (125.5 után 135.5 méter), a második kör legnagyobb ugrását bemutatva, de így is csupán a negyedik helyre tudott előre lépni a kilencedikről, míg Morgenstern az ötödik pozícióban fejezte be a viadalt.

A helyszínen tomboló 12 ezer nézőnek végül kiszurkolta Malysz már régóta várt sikerét. Bár az osztrák Andreas Kofler 134.5 méterrel alaposan ráijesztett a drukkolókra, a lengyelnek végül 128.5 méter is bőven elég volt, hogy megtartsa első helyét.

Adam Malysz négy év után először nyert világkupaversenyt. Utoljára 2007 márciusában a planicai repülősáncon diadalmaskodott. Pályafutása során ez volt a 39. győzelme.

 

SÍUGRÁS, VILÁGKUPAVERSENY, ZAKOPANE
Nagysánc (méret: 134 méter). A végeredmény
1. Adam Malysz (lengyel) 269.9 pont (138.5 méter, 128.5)
2. Andreas Kofler (osztrák) 264.5 (127.5, 134.5
3. Severin Freund (német) 264 (137, 130)
Az összetett vk állása (még 10 verseny van hátra)
1. Thomas Morgenstern 1268 pont
2. Andreas Kofler 851
3. Simon Ammann (svájci) 803

Böngésszék télisport-adatbankunkat!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik