Djokovics öt szettben legyőzte Federert, Nadallal döntőzik

Vágólapra másolva!
2011.09.10. 23:23
null
Djokovics bírta jobban az idegek harcát (Fotók: Reuters)
Címkék
Az Amerikai nemzetközi teniszbajnokság, a US Open elődöntőjében a világelső szerb Novak Djokovics öt játszmában legyőzte az egykori ranglistavezető svájci Roger Federert, így bejutott a fináléba, ahol az Andy Murrayt négy szettben megverő Rafael Nadallal csap össze. A nőknél Serena Williams nagyon magabiztosan nyert Caroline Wozniacki ellen, és Samantha Stosurral küzd meg a fináléban.

 

FÉRFIAK

A két teniszező 24. csatájának (a meccs előtt a svájci vezetett 14–9-re) elején Federer és Djokovics is nagyon magabiztosan hozta adogatójátékait, fogadóként egyikük sem nyert két pontnál többet, így háromnegyed óra után jöhetett az első játszma rövidítése.

Egyből az első alkalommal rontott Djokovics, majd a svájci is követte, mielőtt újabb Federer-minibrék következett. A korábbi világelső 6–3-nál három szettlabdához jutott, a szerb azonban nem adta könnyen magát, mindegyiket hárította. Sőt, 6–7-nél saját szerváját értékesítette, így első alkalommal játszmalabdához juthatott volna a következő adogatásánál, azonban Federer parádés ponttal újabb lehetőséghez került, amellyel végül már élni is tudott (7:6 Federernek).

Federernek  meccslabdái is voltak,
 de elbukott
Federernek meccslabdái is voltak, de elbukott

A folytatásban mindketten magabiztosan hozták első adogatásukat, majd Federer révén a mérkőzés folyamán először jutott egyikük bréklabdához, a svájci mindjárt kettőhöz is. Előbb egy nagyon jó szervával, majd egy fogadóhibával egyenlített Djokovics, de a harmadik lehetőségével már élt Federer, így 2:1-es előnyénél mehetett újra szerválni.

Federer ezt ugyan még az előzőeknél jóval nehezebben hozta (3:1), de a következő adogatásánál már bréklehetőséghez jutott Djokovics, amivel élni is tudott a szerb, így kiegyenlített (3:3). Sokáig nem örülhetett azonban, mindjárt három fogadóesélyhez jutott a svájci, amelyből már az elsőt kihasználta, így ismét előnybe került (4:3).

A következő két szervajátékot mindketten hozták, Federer 5:4-nél a második szett megnyeréséért adogathatott, 40:15-nél két adogatólabdához jutott, és már az elsővel behúzta a játszmát (6:4 Federernek).

A harmadik szett elején Djokovics hozta saját játékát, majd a gémen belüli harmadik bréklabdáját már értékesítette, így a kilencperces fogadójáték után meglépett 2:0-ra. Ezután mindketten nyerték adogatásaikat, így 5:3-nál Djokovics a szett megnyeréséért adogatott, és 40:30 után első lehetőségével meg is nyerte a játszmát (6:3 Djokovicsnak).

Ha egy üzlet egyszer beindul! A negyedik szett elején ellenállhatatlanul kezdett a szerb, rögtön az első játékban elnyerte Federer adogatását, majd nem sokkal később még egyszer brékelte a svájcit. Végül 6:2-vel húzta be a szettet.

Jött a döntő játszma.

Az idegek harcát pedig úgy tűnt, Federer bírja jobban, ennek talán az is volt az oka, hogy – a harmadik és a negyedik szettel ellentétben, amikor mindig Djokovics vezetett– ezúttal Federer szerezte meg a vezetést, és Djokovicsnak rendre nyomás alatt kellett adogatnia. Federer számára a legjobbkor, 4:3-as vezetésénél semmire(!) nyerte el Djokovics adogatását (5:3), a következő játékban pedig 40:15-nél két meccslabdája is volt... Djokovics arcáról ekkor már-már az volt leolvasható, hogy elúszott a meccs. A szerb teniszező Federer első szervájánál „minden mindegy alapon″ óriási erővel ütötte vissza a labdát, és a védhetetlen fogadás után úgy ünnepeltette magát a szurkolóival, mintha ő nyerte volna meg az egész meccset, nem csupán ezt a pontot, amellyel 40:30 lett.

A  címvédő Nadal ismét döntős
A címvédő Nadal ismét döntős

Alighanem ez volt a lélektani fordulópont, Federer – pedig még volt egy meccslabdája – elbizonytalanodott (még szerencséje sem volt, mert a háló tetejére ütött labdája messze kipattant oldalra), a világelső pedig megérezte a vérszagot: Djokovics először nagy csatában fordított, visszabrékelt (5:4 Federernek), majd miután hozta saját adogatását (5:5), ismét elnyerte Federer szervajátékát (6:5 Djokovicsnak), s a meccs megnyeréséért adogathatott.

Ekkor pedig már nem volt kegyelem: Djokovics nem tette meg azt, amit nem sokkal korábban Federer, s 40:15-ös vezetése után beütötte a mérkőzést megnyerését jelentő labdát (7:5 Djokovicsnak).

Az elődöntő másik mérkőzése nem alakult ennyire izgalmasan: Rafael Nadal csupán a harmadik játszmát engedte ki a kezéből Andy Murray ellen, és magabiztosan nyerte meg a négyszettes összecsapást 6:4, 6:2, 3:6, 6:2.

A címvédő így idén is Djokoviccsal küzd meg a fináléban, akit tavaly négy szettben megvert. Ám ebben az évben a spanyol játékos öt döntőt is elbukott a szerb teniszező ellen – beleértve Wimbledont is –, és Djokovics a világranglista első helyét is megszerezte nagy riválisától.

„Ebben az évben nem igazán vagyok szerencsés ellene. Már öt döntőt játszottam ellene idén, és mindegyiket elbuktam. Szóval bízom benne, hogy New Yorkban minden máshogy alakul" – mondta Nadal a meccs után.

S. Williams simán győzött
S. Williams simán győzött

NŐK

A nőknél Serena Williams szinte meg sem erőltette magát az első helyen kiemelt Caroline Wozniacki ellen: 6:4, 6:2-re nyerte meg az összecsapást az elődöntőben. Pedig az amerikai játékost kísérthették volna a rossz emlékek: legutóbb 2009-ben játszott a US Open elődöntőjében, és akkor botrányosan alakult a Kim Clijsters elleni találkozó vége, miután Williams teljesen kiakadt a bíróra, aki lábhibát ítélt ellene.

„Nagyon sokat jelent nekem amerikaiként, hogy még mindig versenyben vagyok a viadalon. Nagyon szerettem volna bejutni a döntőbe. Az Egyesült Államok számára rendkívül különleges nap a holnapi, szóval nagyon izgatott vagyok" – mondta Serena Williams, aki éppen a 2001. szeptember 11-i terrortámadás tizedik évfordulóján küzd meg a 14. Grand Slam-diadaláért New Yorkban.

Serena Williams ellenfele a második Grand Slam-döntőjére készülő Samatha Stosur lesz. Az ausztrál játékosnak nehezebb dolga volt a német Angelique Kerber ellen, mivel a második szettet elbukta, de végül 6:3, 2:6, 6:2-re nyert.

US OPEN, NEW YORK (23 718 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Nadal (spanyol, 2.)–Murray (brit, 4.) 6:4, 6:2, 3:6, 6:2
Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 3.) 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5
NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 28.)–Wozniacki (dán, 1.) 6:2, 6:4
Stosur (ausztrál, 9.)–Kerber (német) 6:3, 2:6, 6:2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik