Nadal mentális téren fejlődne Djokovics ellen

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2011.09.12. 13:38
null
A két játékos között szent volt a béke (Fotók: Reuters)
Címkék
A US Open női egyesét megnyerő Samantha Stosur nem találta a szavakat sikere után, az általa legyőzött Serena Williams pedig nem emlékezik dühkitörésére. A férfiak fináléjában érdekelt Rafael Nadal arra készül, hogy hatodik próbálkozásra végre legyőzze az idén Novak Djokovicsot.

Nagyot kaszálhatott, aki Samantha Stosur győzelmére tippelt a US Open női egyesének döntője előtt, az ausztrált ugyanis szinte teljesen esélytelennek tartották arra, hogy a szeptember 11-i merényletek tizedik évfordulóján legyőzi az egyéniben 13-szoros Grand Slam-győztes, hazai pályán szereplő Serena Williamset. A 6:2, 6:3-as végeredmény egyáltalán nem meglepetés, az már annál inkább, hogy Stosur nyert ilyen arányban. Ezzel Evonne Goolagong 31 évvel ezelőtti wimbledoni sikere után újra ausztrál GS-győztes avattak női egyesben.

NÉVJEGY
Név: Samantha Stosur
Nemzetisége: ausztrál
Született: 1984. március 30., Brisbane
Lakhely: Gold Coast, Ausztrália
Testmagasság/testsúly: 172 cm, 65 kg
Ütőfogás: jobbkezes
Világranglista-helyezése: 7.
Legjobb helyezése a világranglistán: 4. (2011. február 21.)
Profi játékos: 1999 óta
Tornagyőzelmei (egyesben): 2011 – US Open, 2010 – Charleston
Döntős (egyesben): 2011 – Toronto, Róma; 2010 – Roland Garros, Stuttgart; 2009 – Los Angeles; 2005 – Sydney.

„Még most sem találom a szavakat. Nem tudom elhinni, hogy megnyertem ezt a tornát. Az ember mindig reméli, hogy képes így játszani, de hogy ezt tényleg sikerült megcsinálnom, hihetetlen” – nyilatkozta a döntő után a friss US Open-bajnok, aki Margaret Smith Court 1973-as diadala után tudott ausztrálként győzni Flushing Meadowsban női egyesben.

„Éreztem, hogy egyértelműen én vagyok az esélytelenebb, de éppen ezért talán nyugodtabb voltam, mint a legutóbbi Grand Slam-döntőmben. Úgy gondolom, rengeteget profitáltam a Roland Garros-finálé tapasztalataiból. Hinnem kellett benne, hogy van esélyem, ebben pedig sokat segített, hogy korábban már kétszer legyőztem őt. Olyan meccseket játszottam, amelyeken úgy éreztem, képtelen vagyok hibázni, de hogy ezt ilyen körülmények között, ilyen játékos ellen, mint Serena, meg tudtam csinálni… Ezek pályafutásom legjobb napjai.”

A döntő során igazából csak egyszer ingott meg, mégpedig azután, hogy Serena Williams újabb műsort rendezett egy bírói ítélet miatt. Az amerikai egyébként elmondása szerint nem emlékszik dühkitörésére, amelynek lehetséges következményei a Stosur családban is aggodalmat okoztak.

„Féltem tőle, hogy a vita megváltoztathatja a mérkőzés képét, és bizonyos fokig ez meg is történt – mondta az esetről Tony Stosur, a győztes édesapja. – A közönség teljes mértékben Serena mögött állt, óriási nyomás lehetett Samen, mivel könnyen fordulhatott volna a kocka, de észnél volt.”

A második szett elején egy nyerő ütése előtt a hazai közönség előtt szereplő sztár hatalmas „Come on!” kiáltással buzdította magát. Ám mivel ezzel megzavarhatta riválisát, a mérkőzést vezető Eva Aszderaki az ausztrálnak ítélte meg a pontot bréklabdánál, aki így elvette a 29 éves Williams adogatását.

Serena Williams és a székbíró vitája
Serena Williams és a székbíró vitája

A tiltakozó amerikai úgy vélte, hogy – mint amikor külső tényező zavarja meg a játékot – a bíró megismételteti a labdamenetet, ám nem ez történt, és amikor később leültek pihenni, dühös szavaiért figyelmeztetésben is részesült. Ekkor így szólt a görög bíróhoz:

„Ne nézzen rám, nem viccelek! Ön teljesen elvesztette az irányítást, és gyűlölködik. Ha meglát szembejönni a folyosón, ne nézzen rám, ön nem egy vonzó személyiség. Ezért figyelmeztet? Kifejeztem az érzéseimet, és Amerikában vagyunk, ha nem tévedek. Ne nézzen rám!”

A 6:2, 6:3-ra elbukott finálét követően a 13-szoros Grand Slam-győztes nem fogott kezet Aszderakival, majd később közölte:

„Nem emlékszem, hogy mit mondtam. Majd megnézem a Youtube-on. Nagyon intenzív pillanat volt.”

Két éve, a Kim Clijsters ellen elvesztett elődöntőben Williams egy lábhiba bemondása után egy vonalbírót fenyegetett meg dühében, amiért pontlevonással és 82 500 dolláros bírsággal bűnhődött.

Brian Earley főbíró hétfőn dönt arról, hogy Serena milyen megrovásban részesül a vasárnapi viselkedéséért – ráadásul mivel a 2009-es botrány óta próbaidőn van, súlyos büntetést is kiszabhatnak rá…

SERENA DÜHKITÖRÉSE
ÁRVÍZ, KÖLTÖZÉS, ÜTŐ KARÁCSONYRA, LYME-KÓR, US OPEN-SIKER

A lengyel felmenőkkel bíró Stosur hatéves volt, amikor egy árvíz lerombolta a házukat, így a

család a Gold Coastról Adelaide-be költözött. Itt kezdett el teniszezni, miután nyolcéves korában karácsonyra egy ütőt kapott ajándékba. Hét évvel később, 1999-ben indult profi karrierje, de első egyéni mérkőzését a WTA-sorozatban csak 2003-ban aratta, igaz, ekkor rögtön a 3. fordulóig jutott az Australian Openen.

Pályafutása elején párosban ért el nagy sikereket: női párosban a Roland Garroson (2006) és a US Openen (2005), vegyes párosban pedig az Australian Openen (2005) és Wimbledonban (2008) bizonyult a legjobbnak aktuális partnerével, ebben a műfajban pedig világelsőnek is mondhatta magát.

A női mezőny egyik legjobb adogatójaként az első években sűrűn alkalmazta a szerva-röptét, de idővel egyre kevesebbet rohamozta a hálót, inkább az alapvonalról kezdte leütni ellenfeleit a pályáról.

Eddigi karrierje egyik mélypontja 2007-ben érkezett el, amikor Lyme-kórt diagnosztizáltak nála. Több mint fél éve ment rá erre, de szép lassan visszaküzdötte magát a legjobbak közé, immár egyesben. Az áttörést a 2010-es idény hozta meg számára, amikor kisebb meglepetésre a charlestone-i salakon nyerte meg első WTA-tornáját „szingliben". Nem sokkal később Stuttgartban, majd a Roland Garroson folytatta jó szereplését, de mindkét versenyen elbukta a döntőt, utóbbin két szettben kapott ki Francesca Schiavonétól.

Idén újabb két finálét vesztett el, Torontóban éppen Serena Williams ellen, ám a legfontosabb meccsét egy hónap múlva már megnyerte az amerikai ellen.

EMLÉKEZTETŐ
US OPEN, NEW YORK (23 718 000 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Stosur (ausztrál, 9.)–S. Williams (amerikai, 28.) 6:2, 6:3

NADALNAK MENTÁLISAN KELL ELŐRELÉPNIE

SZAVAZÁS

Ki nyeri a US Open férfi egyesét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Tavaly Rafael Nadal egy éven belül a harmadik Grand Slam-trófeáját hódította el Novak Djokovics legyőzésével a US Open döntőjében, most pedig ugyanezt a szerb teheti meg, ha vissza tud vágni a spanyolnak. Egy éve Nadal úgy készülhetett Djokovics ellen, hogy egymás elleni mérlegüket tekintve 16–7-re vezetett, mind az öt addigi döntőjüket és addigi GS-meccsüket megnyerte. Az idén eddig 5–0 a szerbnek, ráadásul valahányszor fináléban verte meg a korábbi világelsőt. Indian Wellsben és Key Biscayne-ben kemény pályán, Madridban és Rómában salakon, Wimbledonban pedig füvön.

„Nyilvánvalóan ez karrierem legjobb éve, eddig legalábbis. Hatalmas az önbizalmam, ami sokat segít. Mindez azonban egy tanulási folyamat része, amely során játékosként és emberileg is tapasztaltabb, érettebb lettem” – mondta Djokovics, aki 64–2-re alakíthatja idei elképesztő mérlegét.

Az önbizalmat tekintve korábban Nadalnak sem volt problémája, a mumusává váló szerb ellen azonban idén nem mindig volt a topon ezen a téren.

„Ebben az évben fejben nem voltam a legjobb ellene, néha nem mindig hittem száz százalékig a győzelemben. Ez nagy probléma, ugyanis ilyen helyzetekben sokkal kisebb az esélyed, mintha hinnél magadban. Ezen akarok változtatni hétfőn” – nyilatkozta Nadal.

Ma este a világranglista első és második helyezettje csap össze a férfi döntőben. Erre a US Openen legutóbb 1995-ben volt példa, amikor a másodikként rangsorolt Pete Sampras megverte az éllovas Andre Agassit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik