Magyar műugrólányt ünnepel Olaszország

Vágólapra másolva!
2011.03.11. 09:19
null
Bátki Noémi szabadesés közben is teljesen ura a testének – büszkék rá az olaszok <br />(Fotó: Action Images – archív)
Címkék
Ritkán fordul elő, hogy a futball megszállottjainak országában egyéni sportág is a címlapra kerül, és még ritkábban, hogy az a személy, akinek helyet szorítanak ezen okból az első oldalon a szerkesztők, budapesti születésű. Pedig csütörtökön így történt: egy olasz-magyar lányt, Bátki Noémit ünnepeltek az olasz lapok, aki egy nappal korábban 10 méteren Európa-bajnoki címet nyert – Olaszországnak.

 

A La Gazzetta dello Sport
szerdai címlapjának részlete Bátkival
A La Gazzetta dello Sport szerdai címlapjának részlete Bátkival
„Csodálatos Batki! Aranyérem műugrásban!” – hirdeti szerdai számának címlapján a La Gazzetta dello Sport, azaz a 23 éves, budapesti születésű, ám Triesztben élő és edző Bátki Noémi a tavalyi ezüst után ezúttal aranyat nyert 10 méteren műugrásban a torinói kontinensviadalon.


A sportújság nemcsak a nyitó oldalán, bő terjedelmű tudósításában is magasztalja a lányt, kiemeli kiváló mentális tartását – Bátki a második sorozat után csak a negyedik helyen állt, úgy nyert –, kitartását és remek technikáját.

De mit is lehet tudni a lap szakírója szerint „mestermunkát végző” toronyugróról? Az 1987-ben, Budapesten született lány már fiatal korábban Olaszországba került, miután édesanyja, az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokon is induló Nagy Ibolya a déli országba költözött. Bátki azóta is ott él, és bár kiválóan beszél magyarul, fogadott hazája színeiben versenyez. Noémi édesanyjának természetesen elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a lánya műugrásban ilyen szép sikereket ér el – nemcsak lelki istápolásban részesíti, szakmai tanácsokkal is segíti, hiszen ő az edzője is egyben.

Bár Noémi gyerekkorában egy félresikerült, „hátas” ugrás után – amelyet követően pszichológusok is segítették – kipróbálta a ritmikus gimnasztikát, mégiscsak a medencét választotta, és az elmúlt évek eredményei őt igazolták: 2008-ban bronzot, egy éve Budapesten ezüstöt nyert az Eb-n, míg most felért a csúcsra, emellett a 2008-as pekingi olimpiáról van egy remek hatodik helyezése is (három méteren, Francesca Dallapéval).

„Nem néztem az eredményjelzőt, még ha a közönségtől jelzéseket is kaptam, csak az ugrások technikájára próbáltam koncentrálni – mondta a verseny után az aranyéremmel a nyakában a boldog győztes. – Az utolsó ugrásnál magamba néztem, és azt mondtam, hogy nem szabad elszalasztanom a lehetőséget.”

Egy  hibátlan ugrás az Eb-győztestől
Egy hibátlan ugrás az Eb-győztestől

Nem szalasztotta el, és remek utolsó három ugrásának köszönhetően – az utolsó előttire 81.60 pontot, a nap legmagasabb pontszámát kapta – megelőzte a német Maria Kurjót és az orosz Julija Koltunovát, akivel egy hónapot együtt készült a kontinensviadalra.

„Ez egy megérdemelt győzelem. Annak idején Budapesten sokat hibáztak a többiek, most azonban kevesebbet, és egyéni rekordot állított fel” – dicsérte lányát Nagy Ibolya, s az újságíró kérdésére elmondta, győzelmével szerinte is kilépett Noémi az örök ígéretek kategóriájából. Az anya azért is örül a sikernek, mert szerinte így lánya jobban fog hallgatni rá.

„Eddig az volt a probléma, hogy versenyhelyzetben nem volt képes maximálisan kihozni a benne rejlő képességeket. Budapestre ugyanakkor már remekül sikerült a felkészülés, de a fejében nem tudott megszabadulni attól, hogy két ugrása rosszul sikerült. Itt mentálisan nagyon erős volt, minőségi ugrásokat produkált, épp azért, mert az elejétől fogva ki tudta adni magából, ami benne volt” – mondta Nagy a Gazzettának.

Az olimpiai kvótát szerző Bátki Noémi nem először győzte le a félelmeit: az olaszok joggal büszkék rá – és mi is azok lehetünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik