Tollaslabda: a sportág forradalmasítás előtt

Vágólapra másolva!
2006.05.03. 10:41
Címkék
A tollaslabdázóknál minden bizonnyal az agresszivitás lesz a kifizetődő. Legalábbis ez derült ki a sportág vezetőinek a Magyar Olimpiai Bizottság illetékeseinél tett látogatása során. A honi tisztviselők úgy vélik, a nemzetközi szövetség kongresszusán átmegy a játékot forradalmasító módosítás, azaz a meccsek két nyert szettre mennek, egy játszmán belül 21 pontig, és minden menet pontot ér, azaz megszűnik a forgás.
Tóth Henrik
Tóth Henrik
Tóth Henrik
Tóth Henrik
Ez pedig az agresszívebb, pontra törő stílusnak kedvezhet – ezt próbálták „beleverni” abba a két magyar tollasozóba, aki részt vehetett az európai és a nemzetközi szövetség játékosfejlesztő edzőtáborozásán.

Tóth Henrik és Varga Orsolya közül a húszéves férfiversenyzőnek komoly esélye van arra, hogy kijusson a pekingi olimpiára: ehhez 2007 tavaszára a világranglista 130. helyéig kell eljutnia, hogy a kvalifikáció szempontjából fontos versenyeken a főtábláról indulhasson.

A honi vezérkar állítja, ez nem kincstári optimizmus: nagyon valószínű ugyanis, hogy a kongresszuson nem csak a szabályokat változtatják meg, de a kvalifikáció kritériumait is.

Miután Athénben nem igazolódott a várakozás, hogy nem baj, ha kevesebb ország vesz részt, de a minőségibb versenyzők majd parádés meccseket vívnak, a kis nemzetek számára minden eddiginél barátibb szisztémát vezetnek be, legalábbis a várakozások szerint.

Varga Orsolya
Varga Orsolya
Ez drasztikusan csökkenti az elitországok – dél-kelet ázsiai nációk, dánok – által a játékokra küldhető versenyzők létszámát (az első tizenhat nemzet helyett csak az első három képviseltethetné magát három-három tollasozóval), ami azt jelenti, komoly esély van arra, hogy Pekingben lesz magyar az olimpiai mezőnyben.

Mindez azért is lenne bravúr, mert ellentétben a vetélytársak túlnyomó többségével, játékosaink az itthoni edzéseken jóformán egyetlen percet sem töltenek a versenyeken használatos szőnyegeken, igen egyszerű okból: ilyen pályaborítás – egy szőnyeg értéke 1-1.5 millió forint – jelenleg nincs az országban…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik