Mesterhármast szereztek öttusázóink

Vágólapra másolva!
2006.07.18. 19:09
Címkék
Megvédte Európa-bajnoki címét a magyar válogatott a Budakalászon zajló öttusa Európa-bajnokságon a férfiak váltóversenyében. Férfi csapatunk így parádés mérleggel zárta az Eb-t, hiszen mindhárom versenyszámban magyar győzelemnek örülhettünk, ráadásul az egyéniben győztes Balogh Gábor mellé Fülep Sándor is felállhatott a dobogó harmadik fokára.
Joggal örült Pálvölgyi Miklós kapitány, Fülep Sándor, a váltóban nem induló Balogh Gábor, Horváth Viktor és Kállai Ákos
Joggal örült Pálvölgyi Miklós kapitány, Fülep Sándor, a váltóban nem induló Balogh Gábor, Horváth Viktor és Kállai Ákos
Joggal örült Pálvölgyi Miklós kapitány, Fülep Sándor, a váltóban nem induló Balogh Gábor, Horváth Viktor és Kállai Ákos
Joggal örült Pálvölgyi Miklós kapitány, Fülep Sándor, a váltóban nem induló Balogh Gábor, Horváth Viktor és Kállai Ákos

Az egyéni és a csapatverseny után nem véletlenül várták nagy reményekkel a magyar szurkolók a férfi váltóversenyt, mert bár az egyéni Európa-bajnok Balogh Gábor kimaradt a csapatból, így is a bronzérmes Fülep Sándor, a hatodik Horváth Viktor és a hetedik Kállai Ákos alkotta a magyar csapatot, amely ebben a felállásban is megnyerte volna a csapatversenyt.

Ráadásul ez a versenyszám amúgy is magyarnak számít. A mieink találták ki, s a legutóbbi három Eb-n a mieink állhattak a dobogó legmagasabb fokára. Akkor most hazai pályán miért ne éppen ez a csapat győzne?

Ennek szellemében kezdték a mieink a lövészetet, s parádés 274 körös teljesítménnyel nyerték ezt a számot. A legjobban Fülep célzott, aki 93 kört lőtt, de Kállai 91-es és Horváth Viktor 90-es teljesítményére sem lehetett panasz. Így az első szám után a nagy rivális, a csapatversenyben ezüstérmet szerző fehéroroszokkal holtversenyben (a több tízesnek köszönhetően lettek a mieink az elsők) 1192 ponttal álltak az élen, míg a harmadik ukránoknak 1132 pontja volt.

A második tusában, a vívásban aztán sikerült lerázni a őket, mivel a magyar csapat ebben a tusában is parádézott. A mieink mind a tizenöt ellenfelüket legyőzték, s a 126 lehetséges asszóból 88 nyertek meg. Kiemelkedett a mezőnyből Horváth, aki negyvenkét asszóból mindössze hetet vesztett, Fülep 27 győzelemmel, Kállai 26-al zárt. A váltó két tusát követően már 2192 pontot szerzett, s tetemes 140 pontos előnnyel vezetett a vívásban második ukránok, 192-vel pedig a rivális fehéroroszok előtt.

A harmadik tusában, az úszásban tovább nőtt a mieink fölénye. Igaz, ezt a számot nem ők nyerték – a fehéroroszokkal holtversenyben a harmadikok lettek (a fehéroroszok 5 századmásodperccel gyorsabbak voltak, de ugyanannyi pontot kaptak) -, de megelőzték az ukránokat, s a megszerzett 3480 ponttal már 192 volt az előnyük a lovaglás előtt a holtversenyben második helyen álló fehérorosz és ukrán trió előtt. Amúgy a 3x100 méteres váltót a három magyar 2:51,32-es idő alatt teljesítette, míg itt a leggyorsabbak a britek voltak (2:44,60) megelőzve az oroszokat (2:48,96).

A lovaglásban is tovább növelte előnyét a magyar válogatott: a magyar trió Lettország és Grúzia mögött 1148 ponttal a harmadik helyen végzett. Kállai és Fülep lova egy-egy akadályt vert, míg Horváth Viktor lova egyszer ellenszegült. Összetettben a mieink előnye így már 204-re nőtt (a mieinknek 4628, míg az üldöző ukránoknak 4424 pontja lett, a harmadik helyen a fehéroroszok álltak 4376 ponttal), s ez a futás nyelvére lefordítva a magyar váltó 51 másodperces előnnyel vághatott neki a 3x1000 méteres távnak.

Ilyen fölény birtokában a mieink könnyedén letudták a távot. Bár a különbség csökkent a mieink és az ukránok között, a győzelmün egy pillanatig sem forgott veszélyben, s végül Fülep Sándor magyar zászlóval a nyakában futott át a célvonalon. ---- E ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik