MOB: rendkívüli elnökségi ülés augusztus 7-én

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2006.07.20. 14:56
Címkék
Augusztus 7-én 10 órakor kerül sor a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendkívüli elnökségi ülésére.

A MOB 18 fős vezetéséből tíz tag - köztük három alelnök - távolmaradt a múlt pénteki üléstől, egyúttal pedig jelezte, hogy Schmitt Pál elnöktől (képünkön) az ok és a cél megjelölésével rendkívüli tanácskozás összehívását kéri.

Kamuti Jenő, a testület főtitkára a javasolt időpontok közül választva jelölte ki a rendkívüli elnökségi ülés dátumát. A rendkívüli ülés összehívását kezdeményezők pénteki közlésük alapján arról is szeretnének egyeztetni, "miképp tartható fenn a MOB egysége, tekintélye, miképp biztosítható a leghatékonyabb érdekképviselete, érdekérvényesítésének helyreállítása".

Az MTI korábbi értesülései szerint az elnökségi ülésről távolmaradók közül többen is lesújtónak tartják, hogy a MOB elnöke, egyszersmind a Fidesz alelnöke rövid időn belül két esetben is írásban bepanaszolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál a MOB-ot, illetve a magyar sport képviselőit. Ugyancsak sajnálatosnak tartják, hogy az olimpiai bajnokokat körtelefonon keresik, ösztönzik, hogy álljanak ki Schmitt Pál mellett. A 165 MOB-tagból múlt heti adatok szerint 102-en támogatják, hogy "az alapszabályban leírtak szerint, a hagyományokhoz hűen a testület nem szolgálhat politikai érdekeket". A változást sürgetők szerint "még ettől az alapszándéktól függetlenül is a MOB-ban a megújhodás szükséges".

A tíz tag fontosnak tartja leszögezni, hogy az ügyben Schmitt elnök fordult a nyilvánossághoz. Ez szerintük azt a látszatot kelti, mintha bármely MOB-tagot diszkriminálnának politikai nézeteiért. A rendkívüli elnökségi ülést kezdeményezők elismerik, hogy Schmitt Pált 2005 májusában - ahogy fogalmaznak - "számos már akkor jelentkező rossz érzése ellenére a MOB közgyűlése megválasztotta", de mint hozzáteszik "időközben kiderült, hogy az elnök képtelen eleget tenni egykori vállalásának és ígéreteinek."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik