A UIPM elnökségi tagja szerint a lovaglás az öttusa része maradhat a mastersversenyeken

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.09.27. 11:55
Janusz Peciak szerint a lovaglás masters versenyeken a sportág része maradhat (Fotó: Onet/Paulina Czarnecka)
A 75 éves lengyel Janusz Peciak, a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) elnökségi tagja, a technikai bizottság vezetője, Montreal 1976-os olimpiai bajnoka arról beszélt a Nemzeti Sportnak a szeptemberi gyömrői mastersvilágbajnokság idején, van esély rá, hogy a lovaglás mastersversenyeken a sportág része maradjon, elképzelései szerint pedig a jövőben a sportolók választhatnának, lovaglással, vagy akadályversennyel lebonyolított rendszerben méretnének meg. A döntést a novemberi, szaúd-arábiai kongresszuson hozhatják meg.

Mik az elképzelések a lovaglással kapcsolatban a mastersversenyeket illetően?
– A lovaglás csodálatos sportág, természetesen nem mindenkit tett boldoggá, hogy ez a szám kiesett az öttusából. Ám ezzel együtt azt gondolom, itt volt az idő a változtatásra, hogy nyissunk a fiatal generációk felé. Emellett a lovaglószám egyre nagyobb költségeket emésztett fel – nem annyira régen még az Egyesült Államokban edzősködtem, több száz dollárba került egyetlen ló egynapi kibérlése, manapság pedig meghaladja az ezer dollárt. Nem volt tehát minden téren igazságos a lovaglószám – így nem sok ország engedhette meg magának, hogy ilyen költségekkel öttusaversenyt rendezzen, valamint számos versenyt láttunk, melyen az aktuális listavezető, sőt, olykor még a jobb lovasok is elbuktak mindent a lovaglás miatt. Eljött tehát az idő, hogy változtassunk, és ez érthetően okozott szomorúságot, de pozitívan tekintünk előre, hiszen így több fiatalra számítunk a sportágban. A mastersvilágbajnokság szintén különleges verseny – a harmincas korosztálytól egészen hetvenéves kor felett is megméretnek sportolók, utóbbiaktól viszont aligha várhatjuk, hogy akadálypályán teljesítsenek. Úgy gondolom, a mastersviadalokon rugalmasnak kell lennünk, és meg kell hagynunk mindkét számot a jövőben – a választás pedig a versenyzők kezében lenne. Így megőrizhetnénk a tradíciót, és a jelenkorral is kapcsolatban maradnánk.

Akkor úgy sejti, a tárgyalások abba az irányba haladnak majd, hogy aki akarja, a lovaglást, más az akadálypályát választhassa?
– Novemberben tartjuk a kongresszust Szaúd-Arábiában, a vezetőség ott tárgyalja meg a kérdést és hoz erről döntést: vajon megtarthatjuk-e a lovaglást az akadálypálya mellett mastersszinten. Az öttusa örökségének része a lovaglás, és ha van ország, amely képes lenne ezzel a számmal mastersversenyt rendezni, meg kell hagynunk a lehetőségét.

Hogy kell elképzelnünk a hibrid mastersöttusa lebonyolítását? Ahogy jövő évtől a felnőttmezőny is akadálypályán versenyez, megvan rá az esély, hogy idővel mastersszinten is teljesen helyettesíti az akadályverseny a lovaglást?
– Nem beszélnék helyettesítésről. Tegyük fel, én lovagolni szeretnék, másvalaki pedig az akadálypályán teljesítene – ezek alapján osztanánk be a versenyzőket a különböző korcsoportokban, és mindkét lebonyolításnak lenne egy végső győztese. A rugalmasság a lényeg – amint említettem, nem mindegyik korosztály tud végigmenni az akadálypályán, de a választás lehetőségét fontos lenne megtartani. A döntés az elnökség, a végrehajtó bizottság kezében van, amely a kongresszuson határoz, de remélem, támogatja ezt az ötletet, mert szerintem ez a helyes irány.

Milyenek Magyarország esélyei a mastersversenyek rendezésére?
– Mivel a mastersbizottság nemrég választott új tagokat, nem tudom, milyen irányba mennek el – például Lengyelországban tudnánk lovaglásos mastersmegméretéseket tartani, ahogy Magyarország is alkalmas erre, önök ráadásul közel is vannak hozzánk. De szóba kerülhetnek még országok ezen a téren más kontinensen, Ázsiában vagy Amerikában is akár.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik