Jean Todtot választották az FIA új elnökének

Vágólapra másolva!
2009.10.23. 13:50
Címkék
Jean Todtot választották meg a Nemzetközi Automobil-szövetség új elnökének. A francia szakember a posztról távozó Max Mosleyt váltja.
Todt (jobbra) az új elnök (Fotó: Reuters)
Todt (jobbra) az új elnök (Fotó: Reuters)

Ari Vatanen és Jean Todt futott versenyt a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöki tisztségéért. Végül a mai szavazáson a Ferrari Formula–1-es istállójának egykori csapatfőnökét választották meg a szervezet első emberévé.

TODT ÉS A FERRARI

Todt 1993-tól 2007-ig volt a Ferrari F1-es istállójának vezetője, és irányítása alatt az olasz csapat a konstruktőrök között nyolc világbajnoki győzelmet, a pilóták versenyében pedig hat vb-címet szerzett.

Todt 135 voksot kapott, míg ralivilágbajnok finn riválisa mindössze 49-et.

A francia szakember a szövetség élén 1993 óta hivatalban lévő Max Mosleyt váltja, aki az elmúlt időszak botrányai után döntött úgy, hogy nem indul újra az elnökválasztáson. A brit már korábban kijelentette, hogy Todt lenne az ideális utód, és szavai, úgy látszik, meghallgatásra találtak...

„A csapatom a konszenzusra és nem a konfrontációra alapul majd. Szeretnénk tovább fejleszteni az F1-et, és hogy az istállók révén további előnyökhöz jussanak a rajongók. Egy technikai és verseny szempontból is rendkívül összetett sportág vezetőiként egy független bizottságot kívánunk alapítani, amely megvizsgálná a szabálysértéseket, és a szabályoknak leginkább megfelelő döntéseket hozna" – mondta megválasztása után a francia.

Todt megbízatása az elkövetkező négy évre szól. Tapasztalatát nem lehet megkérdőjelezni, de legnagyobb gyengéjének azt tartották a szavazás előtt, hogy a Ferrarinál eltöltött korábbi, hosszú időszaka miatt a jövőben talán a vártnál jobban támogathatja a maranellói csapatot.

Ez a „fogyatékosság" azonban nem volt elég ahhoz, hogy ne őt, hanem az 1981-es ralivilágbajnok, négyszeres Dakar-győztes Vatanent válasszák meg a szervezet elnökének.

FRANK TAMÁS LESZ TODT EGYIK TANÁCSADÓJA
"Nagyon szorosan együtt kívánok működni Frank Tamással, aki az egyik tanácsadóm lesz" – mondta pénteki megválasztása után a távirati irodának a Hungaroring Zrt. alelnökéről Todt, hozzátéve: hamarosan Budapestre jön, hogy áttekintsék a feladatokat.
MTI

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik