Michael Schumacher faragott a hátrányából

Vágólapra másolva!
2006.07.02. 21:05
Címkék
Michael Schumacher nyerte a Formula-1-es gyorsasági autós világbajnokság tizedik futamát, az Egyesült Államok Nagydíját. A német pilóta a rajtnál beragadt, és visszacsúszott a második helyre, de az első kerékcsere után visszaállt az élre és megnyerte a versenyt. Fernando Alonso csupán ötödik lett a kilenc célba érő versenyző közül.
Nick Heidfeld hatalmasat bukott, és örülhet, hogy nem lett komolyabb baja
Reuters
Nick Heidfeld hatalmasat bukott, és örülhet, hogy nem lett komolyabb baja
Nick Heidfeld hatalmasat bukott, és örülhet, hogy nem lett komolyabb baja
Reuters
Nick Heidfeld hatalmasat bukott, és örülhet, hogy nem lett komolyabb baja

Beragadt a rajtnál a pole pozícióból induló, hétszeres világbajnok Michael Schumacher, akit így csapattársa Felipe Massa megelőzött, de mégsem ő indult a legjobban, ugyanis az ötödik helyről kirobbanó, a pontversenyt vezető Fernando Alonso a harmadik pozícióba lépett előre. A fiatal spanyol pilóta nem elégedett meg ennyivel, ugyanis az ekkor már másodiként autózó Schumachernek is nekiesett, azonban a rutinos versenyző visszaverte a támadást.

Mégsem ez volt a nagydíj elejének legizgalmasabb pillanata, ugyanis rögtön az első kanyarban Montagny, Webber és Klien is kiesett egy karambolt követően. A következő kanyarban pedig Montoya ütötte ki hátulról csapattársát, Kimi Räikkönent, s a hazai pályán versenyző Scott Speed is kiesett, sőt a külső íven érkező Nick Heidfeld is belekeveredett az incidensb. Mi több ő járt a legrosszabbul, hatalmasat esett (lásd a képet), és csak a szerencsének – meg a bukókeretnek – köszönheti, hogy nem történt komolyabb baj.

A következő pillanatban már nem a Ferrarival versenyző Massa, hanem a safety car vezette a mezőnyt, és bent is maradt a következő öt körben, amíg a pályamunkások eltakarították a roncsokat.

A jó rajt után visszaesett a világbajnoki címvédő Alonso lendülete, ugyanis a biztonsági autó kiállása után a két Ferraritól folyamatosan leszakadt, sőt saját csapattársát Giancarlo Fisichellát is feltartotta, aki ezt a tizennegyedik körben megelégelte, és a célegyenes végén faképnél is hagyta a spanyolt.

Michael Schumacher repülni is megtanult örömében
Reuters
Michael Schumacher repülni is megtanult örömében
Ezután folyamatosan estek ki a balesetet túlélő, de abban némi károsodást szenvedett pilóták, és a futam egyharmadához érve már csak tizenegyen maradtak versenyben, ami azt jelentette, hogy a mezőny fele idő előtt fejezte be a száguldást.

A két Ferrari ezután folyamatosan húzott el a mezőnytől, de továbbra is Massa haladt az élen. Az első boxkiállás előtt a brazil pilóta előnye másfél másodperc volt Schumacher előtt, azonban a kerékcserék után valahogyan megfordult a sorrend az olasz istálló két versenyzője között. Ez azonban nem számít hatalmas szenzációnak, ugyanis a német pilótának – az egész mezőnyből talán egyedül csak neki – még van esélye beérni a világbajnoki pontversenyben vezető Alonsót.

A továbbiakban a legnagyobb izgalmakat az hozta, hogy a boxutcából induló Jarno Trulli köszönhetően egykiállásos taktikájának egészen a negyedik helyig küzdötte fel magát, mondjuk hozzá kell ehhez tenni azt is, hogy a versenyt mindössze kilencen fejezték be.

Az utolsó körökre Michael Schumacher előnye majd fél percre nőtt, így nyugodtan kezdhetett el spórolni az autójával, és könnyedén gyűjtötte be a futamgyőzelemet, így hat ponttal csökkentette hátrányát Alonso mögött az összetett versenyben.
Egyesült Államok Nagydíja
1. Michael Schumacher német Ferrari 1:34:35.199 perc
2. Felipe Massa brazil Ferrari + 7.9 mp
3. Giancarlo Fisichella olasz Renault + 16.5
4. Jarno Trulli olasz Toyota +23.6
5. Fernando Alonso spanyol Renault + 28.4
6. Rubens Barichello brazil Honda + 36.5
7 David Coulthard brit Red Bull Team 1 kör hátrány
8. Vitantonio Liuzzi olasz Torro Rosso 1 kör hátrány
9. Niko Rosberg német Williams 1 kör hátrány

A VILÁGBAJNOKI PONTVERSENYEK ÁLLÁSA

PILÓTÁK
1. F. Alonso spanyol, Renault 88 pont
2. M. Schumacher német, Ferrari 69
3. G. Fisichella olasz, Renault 43
4. K. Räikkönen finn, McLaren-Mercedes 39
5. F. Massa brazil, Ferrari 36
6. J. P. Montoya kolumbiai, McLaren-Mercedes 26
7. J. Button brit, Honda 16
7. R. Barrichello brazil, Honda 16
9. N. Heidfeld német, BMW-Sauber 12
10. D. Coulthard brit, Red Bull Racing 10
11. R. Schumacher német, Toyota 8
11. J. Trulli olasz, Toyota 8
13. J. Villeneuve kanadai, BMW-Sauber 7
14. M. Webber ausztrál, Williams 6
15. N. Rosberg német, Williams 4
16. C. Klien osztrák, Red Bull Racing 1
16. V. Liuzzi olasz, Toro Rosso 1
CSAPATOK
1. Renault 131 pont
2. Ferrari 105
3. McLaren-Mercedes 65
4. Honda 32
5. BMW-Sauber 19
6. Toyota 16
7. Red Bull Racing 11
8. Williams 10
9. Toro Rosso 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik