Hetet egy csapásra: parádésan futballoztak a spanyolok!

Vágólapra másolva!
2022.11.23. 16:37
Spanyolország kiütéses, 7–0-s diadalt aratott Costa Rica felett szerdán, a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság E-csoportjának első fordulójában.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
1. FORDULÓ

E-CSOPORT
Spanyolország–Costa Rica 7–0
(3–0)
Katar, a-Tumama Stadion, 40 013 néző. Vezette: Abdulla (arab emírségekbeli)
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Rodri, Jordi Alba (A. Balde, 64.) – Gavi, Busquets (Koke, 64.), Pedri (Carlos Soler, 57.) – Ferran Torres (Álvaro Morata, 57.), Asensio (Nico Williams, 69.), Dani Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
COSTA RICA: K. Navas – Carlos Martínez (Waston, a szünetben), Ó. Duarte, Calvo, Oviedo (Matarrita, 82.) – Fuller, Borges (Aguilera, 72.), Tejeda, Bennette (B. Ruiz, 61.) – J. Campbell, Contreras (Zamora, 61.). Szövetségi kapitány: Luis Fernando Suárez (kolumbiai)
Gólszerző: Dani Olmo (11.), Asensio (21.), Ferran Torres (31., 54. – az elsőt 11-esből), Gavi (74.), Carlos Soler (90.), Álvaro Morata (90+2.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
NÉMETORSZÁG–JAPÁN 1–2

ÖSSZEFOGLALÓ

Katarban került sor Spanyolország és Costa Rica futballtörténetének első egymás elleni tétmérkőzésére. A két csapat eddig csak felkészülési meccsen találkozott egymással, mindahányat 2010 után rendezték – az összecsapásokon egy döntetlen mellett két spanyol siker született, a legutóbbi, 2017-es mérkőzésen ráadásul 5–0-s sikert ért el az akkor Julen Lopetegui által irányított spanyol válogatott.

Az E-csoport várt forgatókönyve már az első fordulóban megdőlt, hiszen Japán óriási meglepetésre 2–1-re legyőzte Németországot, a Hansi Flick csapata ezzel rendkívül nehéz helyzetbe került.

Egy kis stat:Japán a világbajnokságon valaha elért második legalacsonyabb labdabirtoklási aránnyal (26.2 százalék) nyert a németek ellen. A legalacsonyabb Dél-Korea nevéhez fűződik, 26 százalékkal nyert négy évvel ezelőtt, Oroszországban, épp a németek ellen.

Kanyarodjunk vissza Spanyolország és Costa Rica találkozójára, amely nem akármilyen első félidőt hozott! Nem túlzás azt állítani, hogy a Costa Rica-i játékosoknak teljes elnyomásban kellett játszaniuk, a statisztikák szerint az első félidőben 85 (!) százalékban birtokolták a labdát a spanyolok. S ez a különbség bizony az eredményjelzőn is megmutatkozott. A 11. percben Dani Olmo középről, nyolc méterről jobbal a jobb alsóba emelte a labdát a kirepülő Keylor Navas fölött, ezzel nemcsak vezetést szerzett, hanem megszerezte Spanyolország 100. világbajnoki gólját. A 21. percben hosszas altatás után Jordi Alba ballal nagyon lezser mozdulattal adta be a labdát Marco Asensiónak, aki ballal a bal alsó sarokba lőtt. Hamarosan jött az újabb találat, Óscar Duarte Albával szemben a tizenhatoson belül szabálytalankodott, és Ferran Torres előtt adódott a gólszerzési lehetőség büntetőből – nem hibázott (3–0).

Egy kis stat:Spanyolország az első csapat a Szovjetunió óta, amely egy világbajnoki mérkőzés első fél órájában három gólt szerzett. A szovjetek épp ellenünk, az 1986-os világbajnokságon érték el ugyanezt.

Még egy kis stat: A spanyol játékosok az első félidőben 537-szer (!) passzoltak, ez a valaha volt legtöbb egy játékrész alatt világbajnokságon, amióta a vb-statisztikákat vezetik (1966). Érdekesség, hogy épp a Németország–Japán meccsen dőlt meg a korábbi világrekord, a német együttes 422 passzig jutott el egy félidő alatt. Mindhiába…

A második félidőben alig-alig csökkent a spanyol mezőnyfölény, nagy kedvvel, élvezettel, látványosan futballoztak Luis Enrique tanítványai. Az 54. percben Torres rosszul vette le Gavi visszapasszát, de Francisco Calvo visszaadta neki a labdát az ötös jobb sarkánál – Bryan Oviedo csak nézte a szélsőt, Navas pocsékul jött ki, a nevető negyedik, Torres pedig kissé jobbról, hat méterről ballal a kapu közepébe lőtt (4–0).Gavi hamarosan ötgólosra módosított a különbséget, 18 évesen és 110 naposan ő lett minden idők harmadik legfiatalabb vb-gólszerzője, Pelé és Manuel Rosas után. A végjátékban aztán Carlos Soler és Álvaro Morata is betalált, ezzel kialakult a mérkőzésről mindent elmondó 7–0-s végeredmény.

A MÉRKŐZÉS HIVATALOS FIFA-ÖSSZEFOGLALÓJA A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ!
A MÉRKŐZÉS HIVATALOS FIFA-ÖSSZEFOGLALÓJA A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ!

 

Spanyolország értelemszerűen vezeti az E-csoportot, a második helyen Japán, a harmadikon Németország, míg a negyedik Costa Rica áll.

A foci vb-történelemben korábban négy 7–0-s siker született
1954:
Uruguay–Skócia 7:0
1954: Törökország–Dél-Korea 7:0
1974: Lengyelország–Haiti 7–0
2010: Portugália–Észak-Korea 7–0

KATARBAN DOLGOZÓ KOLLÉGÁNK, CSILLAG PÉTER HELYSZÍNI BESZÁMOLÓJA
A közel-keleti környezetben rendezett világbajnokságnak kétségtelenül különleges hozadéka, hogy közel hozza a nemzetközi futball fő terepéhez az arab kultúrát és az iszlám vallás gazdag hagyományait. Sajátos tapasztalat volt például látni a szerdai Spanyolország–Costa Rica mérkőzés helyszínéhez vezető hosszú gyalogúton, hogy miközben az út mellett egy hófehér mecset ablakain keresztül imádkozó férfiak alakja sötétlett, a messzeségben az Al-Tumama Stadion hívogató fényei jelölték ki a türelmes futballzarándokoknak az útirányt.

 

Maradva a kulturális megközelítésnél, hamar meg kellett állapítanunk, hogy bár az életben egy nyelvet beszélnek, a futballpályán más világot képviselnek a spanyol és a Costa Rica-i csapat játékosai. Az európai csapat az első perctől kezdve nyomasztó fölényben játszott, ami persze őket a legkevésbé sem nyomasztotta és – valljuk be őszintén – a semleges nézőket sem. Felszabadult, könnyed, élvezetes játékával valóban szórakoztató élményt nyújtott Luis Enrique csapata, az első gólja pedig egyenesen varázslatos volt: ahogyan Dani Olmo maga elé húzta Gavi leheletfinoman kapu elé ejtett labdáját, majd Keylor Navas fölött a hálóba perdített, olyan pillanat volt, amitől igazán világbajnokság egy világbajnokság. Sporttörténelmi mozzanat volt ez a spanyol labdarúgásban, statisztikai szempontból mindenképpen: az RB Leipzig támadó középpályása, Gulácsi Péter, Willi Orban és Szoboszlai Dominik csapattársa megszerezte ezzel a válogatott 100. világbajnoki gólját. A száz pluszos táborba egyébként Németországhoz, Brazíliához, Olaszországhoz, Argentínához és Franciaországhoz csatlakozott Spanyolország.

Pontosabban a száz pluszosba csak a 21. percben, Marco Asensio góljánál, de ezen a katari estén 100 vagy 101 már egyre ment, az aktuális mérkőzés végkimenetele szempontjából legalábbis, ugyanis Costa Ricának sóhajtásnyi esélye sem nyílt az érvényesülésre. A kiütéses spanyol győzelem tökéletesen megérdemelt, a tribünökön szemlátomást kissé foghíjasan üldögélő nézők pedig csak azt sajnálhatták, hogy a harmadik, de még inkább a negyedik gól után a spanyolok – egyébként érthető módon – kímélő üzemmódba rakták magukat. Hogy valóban sajnálták, leginkább abból tűnt ki, hogy a második félidőben vérmes szurkolás és valós meccshangulat helyett jobbára zsizsegő beszélgetés moraját lehetett hallani az Al-Tumamában. A végére az egyre jobban összezuhanó Costa Rica ellenállása értékelhetetlenné vált, a spanyolok izzadság nélkül jutottak 7–0-ig.

 

Spanyolok a magasban (Fotó: Getty Images)
Spanyolok a magasban (Fotó: Getty Images)

 

SPANYOLORSZÁG
KAPUSOK:1 Robert Sánchez(Brighton & Hove – Anglia),13 David Raya(Brentford – Anglia),23 Unai Simón(Athletic Bilbao)
VÉDŐK:2 César Azpilicueta(Chelsea – Anglia),3 Eric García(FC Barcelona),4 Pau Torres(Villarreal),14 Alejandro Balde(FC Barcelona),15 Hugo Guillamón(Valencia),18Jordi Alba(FC Barcelona),20 Dani Carvajal(Real Madrid),24 Aymeric Laporte(Manchester City – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:5 Sergio Busquets(FC Barcelona),6 Marcos Llorrente(Atlético Madrid),8 Koke(Atlético Madrid),9 Gavi(FC Barcelona),16 Rodri(Manchester City – Anglia),19 Carlos Soler(Paris Saint-Germain – Franciaország),26 Pedri(FC Barcelona)
TÁMADÓK: 7Álvaro Morata(Atlético Madrid),10 Marco Asensio(Real Madrid),11 Ferran Torres(FC Barcelona),12 Nico Williams(Athletic Bilbao),17 Yeremy Pino(Villarreal),21 Dani Olmo(RB Leipzig – Németország),22 Pablo Sarabia(Paris Saint-Germain – Franciaország),25 Ansu Fati(FC Barcelona)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:Luis Enrique

COSTA RICA
KAPUSOK: 1 Keylor Navas (Paris Saint-Germain – Franciaország), 18 Esteban Alvarado (Herediano), 23 Patrick Sequeira (CD Lugo – Spanyolország)
VÉDŐK: 3 Juan Pablo Vargas (Millonarios FC – Kolumbia), 4 Keysher Fuller (Herediano), 6 Óscar Duarte (al-Vehda – Egyesült Arab Emírségek), 8 Bryan Oviedo (Real Salt Lake – Egyesült Államok), 15 Francisco Calvo (Konyaspor – Törökország), 16 Carlos Martínez (AD San Carlos), 19 Kendall Waston (Deportivo Saprissa), 22 Ronald Matarrita (FC Cincinnati – Egyesült Államok)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 2 Daniel Chacón (Colorado Rapids – Egyesült Államok), 5 Celso Borges (Alajuelense), 9 Jewisson Bennette (Sunderland – Anglia), 10 Bryan Ruiz (Alajuelense), 13 Gerson Torres (Herediano), 14 Youstin Salas (Deportivo Saprissa), 17 Yeltsin Tejeda (Herediano), 20 Brandon Aguilera (Nottingham Forest – Anglia), 21 Douglas López (Herediano), 24 Roan Wilson (Municipal Grecia), 25 Anthony Hernández (Puntarenas FC), 26 Álvaro Zamora (Deportivo Saprissa)
TÁMADÓK: 7 Anthony Contreras (Herediano), 11 Johan Venegas (Alajuelense), 12 Joel Campbell (Club León – Mexikó)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Luis Fernando Suárez (kolumbiai)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik