Női kosár Eb-selejtező: kedvező csoportba kerültek a mieink

Vágólapra másolva!
2023.09.19. 14:45
null
Dubei Debóra (Fotó: Koncz Márton)
A svájci Mies-ben megtartották a 2025-ös női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását. Az idei kontinensviadalon negyedik magyar válogatottnak nagy esélye van arra, hogy simán kvalifikáljon a két év múlva esedékes tornára.

 

A mieink a második kalapból várták a sorsolást, és Szlovéniával, Bulgáriával, illetve Finnországgal kerültek össze a selejtező B-csoportjában.

A külön csoportot (I jelű kvartett) kapó négy rendező mellett a 8 csoportelső, illetve a 4 legjobb csoportmásodik vesz majd részt a 2025-ös női Eb-n.

Ez az első alkalom, hogy négy országban kerül sor az Eb-re. A megosztott lebonyolítást 2015-ben vezette be a FIBA, azóta a 2017-es csehországi torna kivételével rendre két ország adott otthont a viadalnak: 2015-ben Magyarország és Románia, 2019-ben Szerbia és Lettország, 2021-ben Spanyolország és Franciaország, idén júniusban pedig Szlovénia és Izrael.

„Három ellenfelünk közül a szlovén csapat kiemelkedik, pont megnéztem, a bolgárok 58.-ok, a finnek 66.-ak a rangsorban, de a játékukat tekintve utóbbi kettő nagyobb erőt képvisel az előző selejtezősorozatban velünk együtt szereplő románoknál – szögezte le Dubei Debóra, a magyar válogatott csapatkapitánya. – A szlovénokkal az Eb-felkészülés során találkoztunk, nem teljes kerettel álltak ki, sok sérültjük volt, de azt gondolom, van esélyünk a csoport első helyének megszerzésére. Ha odafigyelünk, koncentrálunk, betartjuk, amiket megbeszélünk a meccsek előtt, akkor nem lehet nagy probléma. A szlovénok elleniek hasonló kaliberű mérkőzések lesznek, mintha Eb-n vennénk részt, nekik rendezőként nem úgy sikerült az idei kontinensviadal, ahogy szerették volna. Ki kell harcolnunk az Eb-re jutást, pozitívan állok ehhez, rosszabb sorsolást is kaphattunk volna.”

Az első ablakban november kilencedikén hazai pályán fogadjuk Szlovéniát, majd három nappal később Finnországban lépnek pályára legjobbjaink. Előtte október ötödikén következik egy a keddinél is izgalmasabbnak ígérkező sorsolás Sopronban...

„Tűkön ülve várom! – lelkendezett Dubei. – Nagyon nagy előny, hogy Sopronban tudjuk lejátszani az olimpiai selejtezőt és esetleg kivívni a részvételt. Boldog vagyok, hogy megragadta a lehetőséget Magyarország, és a szövetség vállalta a rendezést, ez segít minket a célunk elérésében. Nem lesz egyszerű dolgunk, valószínűleg csak egy meccset kell nyernünk, ami könnyen hangzik, de messze nem lesz az, nem szabad lebecsülnünk senkit.”

NŐI KOSÁRLABDA, EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport:
Spanyolország, Horvátország, Hollandia, Ausztria
B-csoport: MAGYARORSZÁG, Szlovénia, Bulgária, Finnország
C-csoport: Belgium, Lengyelország, Litvánia, Azerbajdzsán
D-csoport: Nagy-Britannia, Svédország, Dánia, Észtország
E-csoport: Franciaország, Lettország, Izrael, Írország
F-csoport: Törökország, Szlovákia, Románia, Izland
G-csoport: Szerbia, Ukrajna, Portugália, Észak-Macedónia
H-csoport: Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Svájc, Luxemburg
I-csoport (a rendezők): Olaszország, Görögország, Csehország, Németország

A MAGYAR CSAPAT MENETRENDJE
2023. november 9., csütörtök: Magyarország–Szlovénia
2023. november 12., vasárnap: Finnország–Magyarország
2024. november 7., csütörtök: Magyarország–Bulgária
2024. november 10., vasárnap: Szlovénia–Magyarország
2025. február 6., csütörtök: Magyarország–Finnország
2025. február 9., vasárnap: Bulgária–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik