Győri ETO: Borkai Zsolt úgy véli, elveszhet az NB I-es tagság

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.16. 21:02
Közpénz nem tehető a nehéz helyzetben lévő győri profi futballba, az önkormányzat legfeljebb az utánpótlást támogathatja – többek között erre jutott a hétfő reggeli egyeztetésen Borkai Zsolt, Győr polgármestere és Orbán Viktor miniszterelnök. A Kisalföldnek adott hétfői interjúból kiderült: a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztét is betöltő Borkai „aktivizálja magát” a Győri ETO megmentése érdekében.

„Egyetértettünk abban, hogy sem a magyar állam, sem a győri önkormányzat nem szállhat be a profi futball finanszírozásába – mondta a miniszterelnökkel történt megbeszélésről Borkai Zsolt a kisalfold.hu-nak. – Közpénzt tehát nem költhetünk az első osztályú labdarúgócsapat működtetésére, s elsősorban az utánpótlást kell támogatnunk. A miniszterelnök emellett helyeselte, hogy aktivizáljam magam, és tegyek meg mindent az ETO megmentéséért.”Borkai Zsolt a kisalfold.hu-nak. – Közpénzt tehát nem költhetünk az első osztályú labdarúgócsapat működtetésére, s elsősorban az utánpótlást kell támogatnunk. A miniszterelnök emellett helyeselte, hogy aktivizáljam magam, és tegyek meg mindent az ETO megmentéséért.”

Borkai hozzátette: az önkormányzat azzal azért segíthet a profikon, hogy kiveszi a részét a szervezésből, az egyeztetésekből.

„Az első csapat működtetése nem történhet közpénzből, csak és kizárólag szponzorok támogatásából, de másként állnak hozzá a nagy, erős cégek a bajban lévő ETO-hoz, ha az önkormányzat is ott van mögötte. Nem szeretném, ha szellemvárosként működne az ETO Park a jövőben, de el kell mondanom, nem egyszerű a helyzet.”

A kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy az ETO megszűnjön, Borkai így válaszolt:

„Nem. Biztos vagyok abban, hogy az ETO működni fog, a kérdés az, hogy milyen keretek között.”

Adódott a következő kérdés: el tudja-e képzelni, hogy az ETO a következő idényben már nem az NB I-ben játszik?

„Sajnos igen. Ezt megakadályozni lesz a legnehezebb – felelt a polgármester, majd így indokolt: – A csapatot működtető kft. rendelkezik az NB I-es induláshoz szükséges licencjoggal, ugyanakkor jelentős tartozása is van. Egy esetleges új szponzor tehát a tartozásokat szintén megörökölné.”

Borkai hozzátette: „teljesen megérti” a szponzorálásból kiszálló Audi döntését, mert „egy ilyen neves vállalat nem engedheti meg magának, hogy nevét akár csak áttételesen is botrányokkal kössék össze”. A polgármester reméli: ha sikerül tiszta viszonyokat teremteni, az Audi visszatér.

„A létesítmények működtetésével szerintem nem lesz gond” – tette ugyanakkor hozzá a polgármester, mert az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank jelzálogjoga van bejegyezve az ingatlanokra, amelyeket – ha úgy alakulna – az államtól az önkormányzat esetleg megkaphatna cserébe, hogy vállalja a fenntartásukat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik