Címlapsztori: be kell rúgni! Eb-szereplést értek Szoboszlai Dominik beadásai

Vágólapra másolva!
2023.11.18. 08:28
null
Eb-szereplést értek Szoboszlai Dominik pontos beadásai (Fotó: Szabó Miklós)
Nem a legjobb meccsét játszotta a magyar válogatott Szófiában, szokatlanul sok volt a hiba, de Szoboszlai Dominik két középre lőtt szabadrúgása két gólt eredményezett, és az igazán nagy fegyvertény az, hogy most már az ilyen meccseket a válogatott nem veszíti el.

Emlékezetes módon vívta ki az Európa-bajnoki kvalifikációt a magyar futballválogatott. Miután hosszas huzavonán követően sikerült megrendezni a mérkőzést Szófiában, a zárt kapus mérkőzés alatt hullámvasúton ült a csapat. Voltak olyan pillanatok, amikor már kicsit bántuk, hogy mégiscsak sor került a találkozóra és nem „zöld asztalnál” dőlt el a kijutás, és lélekben már arra készült szinte mindenki, hogy a telt házas Puskás Arénában, a Montenegró elleni ki-ki meccsen kell kiharcolni az Eb-részvételt. Végül szürreális forgatókönyv valósult meg, a hosszabbításban, a 97. percben született öngóllal ért révbe az egész selejtezősorozatban kiválóan teljesítő válogatott, így újra megkaptuk a katarzist is.

„A kapus és az első védő közé izomból”

Sok minden nem működött ezen a mérkőzésen Marco Rossi szövetségi kapitány csapatában úgy, ahogyan szokott, a szakvezető is elismerte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, hogy sok volt a hiba. A csapatkapitány Szoboszlai Dominik, a Liverpool ásza sem élete mérkőzését játszotta, a kaput célzó szabadrúgásai pontatlanok voltak, amikor a bal lábára jött volna ki a lövés, nem vállalta el, sokszor körülményeskedett a mezőnyben, és a hajrában ajtó-ablak ziccert is rontott a bolgár kapussal szemben. Amik viszont működtek és sorsdöntőnek is bizonyultak: a középre adott szabadrúgásai – merthogy mindkét gólt abból szerezte a válogatott. Az elsőt jobb oldali szabadrúgás – amelyet éppen a csapatkapitány harcolt ki – után, ekkor Ádám Martin fejelte a kapuba a labdát két méterről. Sok örömét nem leli az ember a zárt kapus mérkőzésben, nyomasztó a hangulat (különösen arra gondolva, hogy a stadionon kívül kisebb utcai háború dúl, amelynek a hangjai időnként beszűrődnek), bizonyos szempontból azonban érdekes is. Lapunk fotósa, Szabó Miklós például tisztán hallotta az első gólunk előtt a labda mögé álló Szoboszlai Dominik bekiabált szavait: „A kapus és az első védő közé rúgom izomból!”     

 

A televíziós felvételen pedig az látszik, hogy a következő másodpercben Ádám Martin bólint. Még nem a kapuba, hanem a „tervre”, ami mesteri volt – de még mesteribb a kivitelezés. Merthogy a Liverpool ásza oda is rúgta, ahová ígérte, középcsatárunk pedig pontosan érkezett, és már bent is volt a labda a bolgár kapuban. Felrajzolni persze minden csapat szokott szabadrúgás és szögletrúgás-variációkat, de az a lényeg, hogy most van olyan játékosunk, aki pontosan oda is tudja rúgni a labdát.

És aztán a végén a második, eufóriát kiváltó gól előtt is Szoboszlai ívelt középre, akkor is remekül kanyarodott a labda, éppen oda ment, ahová szánta, és ha nem a végül öngólt szerző bolgár védő, Aleksz Petkov fejel bele, vélhetően jó lett volna Szalai Attilának.

Szükség van a sérültek visszatérésére

Marco Rossi 2018 óta tartó kapitányi időszakában talán az elmúlt hetekben okozta a legnagyobb gondot a sérüléshullám. Korábban is voltak persze sérülések, ez elkerülhetetlen, de mostanában mintha csőstől jött volna: kiesett Willi Orbán, Varga Barnabás, Sallai Roland és Fiola Attila, korábban pedig Gulácsi Péter, Schäfer András és Kleinheisler László, akik továbbra is hiányoznak. A Litvánia és Bulgária elleni mérkőzésen belefért az Eb-kijutás szempontjából, hogy kulcsposztokon nem az első számú játékos szerepel, de azért a két, valójában meglepetést jelentő 2–2-es döntetlen is azt mutatja, hogy az „első csapatunk” jóval ütőképesebb. Nem mintha Dibusz Dénes ne pótolná kiválóan Gulácsi Pétert, és Ádám Martin is gólt szerzett Varga Barnabás helyén, de az összjátékban azért érzékelhető a visszaesés, illetve jól jött volna, ha centerposzton lehet frissíteni, mert a dél-koreai légiós a fáradtság jeleit mutatta a második félidőben. Lang Ádámra sem lehet panasz a védelem tengelyében, ugyanakkor amellett sem lehet elmenni szó nélkül, hogy amióta Willi Orbán megsérült és le kellett cserélni a csehek elleni felkészülési mérkőzésen, négy találkozón – a csehek elleni meccs utolsó fél óráját is idevéve –, háromszáz perc alatt hat gólt kapott a válogatott. Azt megelőzően, Willi Orbánnal a csapatban hét mérkőzésen (a csehek elleni találkozó első hatvan percét ideszámítva), hatszáz perc alatt csupán kettőt. A jelek azt mutatják, hogy minden hiányzó közül Sallai Rolandot a legnehezebb pótolni. Gazdag Dánielnek nem sikerült a litvánok ellen, és most Csoboth Kevinnek sem (igaz, kevés labdát is kapott). A Freiburg légiósának mind a támadásépítésben vállalt szerepe, mind a gólérzékenysége igen fontos a csapat eredményessége szempontjából.

Már nem kell a balszerencsét emlegetni

Nyilván lesznek most is, aki a szerencsével magyarázzák a magyar válogatott Eb-kijutását, hivatkozva a hosszabbításban esett öngólra, meg arra is, hogy Litvánia és Bulgária ellen is nehéz helyzetből kellett talpra állnia a csapatnak, vagy akár arra, hogy Szerbia ellen mindkét meccsen az ellenfélnek volt több helyzete.

Egyrészt a magyar futballt története során már annyi balszerencse érte, hogy az a mázli már „kijárt”. Ugyanakkor mindenki ismeri a közhelyes régi futballigazságot is, amely szerint jó csapatnak van szerencséje, s hogy a szerencséért is meg kell dolgozni. Hány, de hány olyan mérkőzése volt már válogatottnak, amelyen jobban játszott ellenfelénél, mégis hoppon maradt a végén, jött a hosszabbításban kapott gól, és minden elúszott. Jobb most a másik parton lenni: amikor mi – vagy az ellenfél játékosa a saját kapujába – rúgjuk-fejeljük az utolsó pillanatokban, akár szerencsével is a győzelmet vagy továbbjutást jelentő gólt. Olasz edzők csapatainál egyébként sem meglepő jelenség ez, ugyanakkor azt is mutatja, hogy ennek a csapatnak van tartása, és végre olyan válogatottunk van, amely erőnlétileg rendben van, a meccs végére is marad ereje, nem úgy, mint korábban oly sokszor.

Óriási eredmény, hogy a magyar válogatott eljutott arra szintre, hogy ezeket a kiélezett, sokszor szerencsén múló mérkőzéseket már nem bukja el.

A MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN!

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
9. FORDULÓ

G-CSOPORT
Bulgária–Magyarország 2–2(1–1)
Szófia,Vaszil Levszki Nemzeti Stadion, zárt kapuk mögött.Vezette:Stefanski (lengyel)
BULGÁRIA:
Naumov – V. Popov, A. Petkov, Antov, Nedjalkov – F. Krasztev, Csocsev (Atanaszov, 43.), Gruev – Deszpodov (Ruszev, 83.), Mincsev (Kolev, 72.), Delev (Sz. Ivanov, 83.).Szövetségi kapitány:Ilian Iliev
MAGYARORSZÁG:Dibusz – Botka (Kalmár, 81.), Lang, Szalai A. – Nego (Gazdag, 81.), Nagy Á., Styles, Kerkez – Szoboszlai D., Csoboth K. (Nagy Zs., 59.) – Ádám M. (Németh A., 74.).Szövetségi kapitány:Marco Rossi
Gólszerző:Delev (24.), Deszpodov (79. – 11-esből), ill.Ádám M. (10.), A. Petkov (90+7. – öngól)
Kiállítva:
Antov (36.), ill. Kerkez (57.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Montenegró–Litvánia 2–0 (Kucs 3., Jovetics 48.)
Szabadnapos: Szerbia

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

November 19., vasárnap
15.00: MAGYARORSZÁG–Montenegró, Budapest, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
15.00:
Szerbia–Bulgária, Leskovac
Szabadnapos: Litvánia

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 7 4 3 13– 6 +7 15
2. Szerbia 7 4 1 2 13– 7 +6 13
3. Montenegró 7 3 2 2 8– 8 0 11
4. Litvánia 8 1 3 4 8–14 –6 6
5. Bulgária 7 3 4 5–12 –7 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik