Kovács Zoltán maszkot kap

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.02.15. 04:05
Címkék
Belgiumban edzőtáborozik az Újpest. A magyar profi futball pillanatnyilag legjobb csapata edzőmérkőzésekkel készül a Borsodi Liga tavaszi idényére. A felkészülés olykor fájdalmas veszteséggel jár: hétfőn a Lierse elleni találkozón eltörött Kovács Zoltán járomcsontja.
Kovács Zoltán arca megsínylette, hogy ellenfele belekönyökölt
Kovács Zoltán arca megsínylette, hogy ellenfele belekönyökölt
Kovács Zoltán arca megsínylette, hogy ellenfele belekönyökölt
Kovács Zoltán arca megsínylette, hogy ellenfele belekönyökölt
Kovács Zoltán arca megsínylette, hogy ellenfele belekönyökölt
Kovács Zoltán arca megsínylette, hogy ellenfele belekönyökölt

Kovács Zoltán igencsak ideges lett a Lierse elleni hétfő esti edzőmérkőzés után. A húsz válogatottsággal büszkélkedő támadó januárban kezdett el újra edzeni, három hónap kihagyás után – október végén szakadtak el a térdszalagjai –, és most újra megsérült. A belga együttes elleni találkozó első félidejében ugrott fel a labdáért, amikor az ellenfele könyökkel arcon vágta. A diagnózis: járomcsonttörés.

„Nagyon mérges és elkeseredett vagyok – mondta Kovács Zoltán. – Nem olyan régen épültem fel, és tessék, itt az újabb baj. Ártalmatlan szituáció volt, amelyből rosszul jöttem ki, megsérültem, és még én kaptam sárga lapot reklamálásért. Bízom benne, hogy hamarosan újra edzhetek, és játszhatom is. Az valószínű, hogy maszkot kell majd húznom az arcomra, de legalább így pályán lehetek.”

Az argentin csatár most bejátszhatja magát

Kovács Zoltán sérülése választ adott azoknak, akik nem tartották szükségesnek az argentin Lucas Cariati átigazolását. A támadóra most nagy szükségük lehet a lila-fehéreknek, hiszen az egyik meghatározó játékosuk esett ki.

Az Újpest kedden lejátszotta mérkőzését a Sparta Rotterdam ellen. A találkozó alkalmat adott rá, hogy a holland futball utánpótlás-nevelésével kapcsolatban két igazi szakemberrel is elbeszélgessünk. A rotterdami mérkőzésre Mircea Petescu, a volt román válogatott középpályás kísérte el az együttest, aki 1978-ban edzője volt a Spartának, s nála mutatkozott be a holland élvonalban Louis van Gaal.

Holland klasszis a hetedik ligából

„Olyan volt a pályán, mint amilyen edző lett belőle – mondta a játékosügynök. – Középpályás volt, és nem szerette, ha nem az történt a pályán, amit ő akart. Ennek ellenére jó labdarúgó volt. Két évet dolgoztam vele, de mégsem erre vagyok a legbüszkébb, hanem arra, hogy egy időben az volt a feladatom, tehetségek után kutassak. A hetedik ligában fedeztem fel Arie van Tiggelent, aki később hetvenszeres válogatott lett. Én találtam rá Danny Blindre is, aki ugyancsak meghatározó egyénisége lett a holland futballnak. Roppant fontos szerepük van a holland labdarúgásban azoknak, akik az alacsonyabb osztályú meccseket figyelik. És hogy milyen csapat most a Sparta? Nem túl jó. Nem olyan gazdag, mint a Feyenoord, és nem a bajnoki cím megszerzése a célja, a vezetőség már azzal is elégedett lenne, ha a csapat nem esne ki.”

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

A pálya felé sietve, egy régi ismerős fogadta az újpestieket: Popovics Sándor üdvözölt mindenkit nagy szeretettel.

„Ide hatvan kilométerre lakom, mindenképpen szerettem volna találkozni régi játékosaimmal, Vlaszák Gézával, Erős Károllyal és Füzi Ákossal is – mondta Popovics Sándor. – Amúgy fontos időszaka ez az életemnek, hiszen tárgyalnom kell a Breda vezetőivel a folytatásról. Már négy éve ennél a klubnál dolgozom, kutatom a tehetségeket. Van belőlük bőven, a holland futball ebből a szempontból nagyon gazdag. A válogatott is tele van fiatalokkal, nagyon szép feladat keresni az új sztárokat, de én most már szeretnék kicsit kevesebbet dolgozni, a heti hetven óra helyett, mondjuk, harmincat. Egy dologra ne kérjen: nem hasonlítom össze a holland és a magyar utánpótlást, és a fiatalokkal kapcsolatos szakmai munkát sem. Olyan távol áll a kettő egymástól, hogy nem is érdemes szót vesztegetni rá, azonban a holland példa követendő. És, tudja, az az igazán csodálatos, hogy ezen a kiváló rendszeren is folyamatosan javítani akarnak.”

Autogramot kértek az újpesti tinitől

A Sparta Rotterdam három évvel ezelőtt kiesett az élvonalból – jegyezzük meg, akkor Frank Rijkaard volt a csapat edzője, aki itt megbukott, most pedig a Barcelonával rendkívül sikeres –, és tönkrement, de ha nehezen is, a csapatnak azért sikerült visszakerülnie a legjobbak közé. Kedden néhány fiatallal megerősítve lépett pályára a Sparta az Újpest ellen, s az együttes legügyesebb támadója, Jason Oost is játszott. A lila-fehérek nem a legerősebb összeállításukban kezdtek, ami érthető, hiszen hétfő este mecscset játszott a csapat, kedden reggel pedig futóedzés volt. Ennek ellenére az Újpest jobb volt az első félidőben, Tisza Tibor akár több gólt is szerezhetett volna. A 60. percben Mészöly Géza a kerettel elutazó összes fiatal játékost pályára küldte. A Megyeri útiak nem vallottak szégyent – a jó focit látva az egyik holland szurkoló még a 16 esztendős Privigyei Ádámtól is autogramot kért.

SPARTA ROTTERDAM (holland) - ÚJPEST FC 0–0
Rotterdam, 300 néző. V: Van Boom
SPARTA ROTTERDAM: Kooiman – Bruma (Gudde), Moreno, Olfers, Eltenberg – Obodai (De Fauw), Van Bueren, Polak – Cvetkov, Rose, Oost (John)
ÚJPEST: Illyés (Vlaszák) – Kőhalmi (Vermes), Böjte(Privigyei), Vanczák (Vaskó), Tóth B. – Hullám (Vörös), Sándor Gy. (Vituska), Erős K. (Lettrich), Füzi Á. (Tóth N.) – Lucas (Rajczi), Tisza
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik