Belgium: csaltak és lebuktak

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.02.17. 03:46
Címkék
Az Újpest belgiumi edzőtáborozása kapcsán eddig csupa szépről számolhattunk be. Most következik az árnyékos oldal: a nemrégiben kipattant bundabotrány új fejezetéhez érkezett, ugyanis a Lierse csapatának három alkalmazottja bevallotta, tudtak a manipulációkról.
Laurent Fassotte (jobbra) elismerte: nem csak a labdáért, a könny? boldogulásért is hajtott
Laurent Fassotte (jobbra) elismerte: nem csak a labdáért, a könny? boldogulásért is hajtott
IMAGO
Laurent Fassotte (jobbra) elismerte: nem csak a labdáért, a könny? boldogulásért is hajtott
Laurent Fassotte (jobbra) elismerte: nem csak a labdáért, a könny? boldogulásért is hajtott
Laurent Fassotte (jobbra) elismerte: nem csak a labdáért, a könny? boldogulásért is hajtott
IMAGO
Laurent Fassotte (jobbra) elismerte: nem csak a labdáért, a könny? boldogulásért is hajtott

Antwerpen környékén – csakúgy, mint az egész országban – nagyon szeretik a labdarúgást, de hiába ideális minden körülmény ahhoz, hogy jó legyen a futball, ha az egész sportágat megmérgezi az utóbbi időszak legnagyobb fogadási botránya, és az elmúlt hetekben a bundavádak miatt el is kezdődött a nyomozás.
A helyzet azonban már nem olyan egyszerű, mint korábban, hiszen mostanság nem a csapatok állapodnak meg arról, mi legyen a végeredmény, hanem igencsak gazdag emberek befolyásolják a bajnoki mérkőzések kimenetelét. A botrány egyre csak dagad, és a nyomozás jelenlegi állása szerint túl is lép az ország határain. Az a hír járja, hogy az egész ügy hátterében egy kínai csoport áll, és ez a bűnszövetkezet kénye-kedve szerint alakítja az eredményeket.

A pletykák szerint az ázsiaiak bevásárolják magukat a klubokba, és tulajdonosként igyekeznek befolyásolni a mérkőzések kimenetelét. A St. Truiden pályáján (ez a csapat is érintve van a botrányban) például azt hallottuk, hogy állítólag még a finnek is benne vannak a buliban, mégpedig úgy, hogy az északi ország egyik csapatát megvásárolták az ázsiaiak, és az egyik bajnoki előtt próbajátékra küldték a gárda kapusát Belgiumba, a helyére pedig egy alacsonyabb osztályból elhozott játékost állítottak. Az együttes elbukta a meccset, ám a beugró, ügyetlen kapus és a „tulajdonosok” nagyot kaszáltak a fogadásaikkal.
A szituáció Belgiumban azért is pikáns, mert ebben az országban mindenre lehet fogadni, még arra is, melyik stadionban lesz az első bedobás. Azért az már a nézőknek is sok volt, hogy a csapatok egy része a kezdőrúgás után azonnal az oldalvonal mögé vágta a labdát, gazdagodjon csak a tulajdonos. Persze ebben az esetben az a labdarúgó sem járt rosszul, aki jó időben rúgta taccsra a labdát.

Az egyik belga televíziós állomás riporterei elutaztak Kínába, hogy megkeressék a fogadási maffia vezérét. Különböző titkosszolgálati módszereket vetettek be, de nem jutottak el a főnökhöz, ám sikerült több rejtett kamerás felvételt készíteniük, és ezek alapján indulhatott el a rendőrségi vizsgálat. Eddig azonban nem sok minden derült ki, viszont egy futballistát és egy edzőt már hírbe hoztak. A St. Truiden szerb kapusát, Dusan Belicset vádolták meg nyíltan azzal, hogy benne volt a bundabotrányban. Csapattársa, Hajnal Tamás elmondta, hogy nem hisznek ennek a feltételezésnek, már csak azért sem, mert azokról a gólokról, amelyeket Belics számlájára akarnak írni, nem is tehetett (a futballista egyébként már elhagyta a csapatot, és a klub összes játékosát kihallgatta a rendőrség). Ugyancsak nyilvánosságra került Gilbert Bodart, a La Louviére edzőjének neve. Ma már ő sincs a pozíciójában, vele kapcsolatban viszont mosolyogtató pletyka kelt szárnyra. Állítólag az egyik meccs előtt papírra felírta, milyen végeredménynek kell születnie és hogyan, ám a találkozó hevében egyszer felugrott, a cetli kiesett a zsebéből, amelyet megtalált a pályaedzője. Persze ez csak híresztelés, s mind ez ideig nem bizonyította senki.

A Het Laatste Nieuws információi szerint a Lierse három alkalmazottja, a kapus Cliff Mardulier, a védő Laurent Fassotte és a segédedző, Patrick Deman bevallotta, pénzt kaptak egy a fogadásokban érintett kínai „üzletembertől”, Csö Jün-jétől az eredmények befolyásolásáért. A három megvádoltnál szerdán tartott házkutatást a rendőrség, amelynek bizonyítékok (telefonbeszélgetések felvétele, bankszámlakivonatok és informátorok értesülései) állnak rendelkezésére. A vizsgálóbizottság szerint további Lierse-játékosok is érintettek lehetnek az ügyben. A kapott pénzből Laurent Fassotte már házat vett, Cliff Mardulier pedig a bredai kaszinóban több pénzt vesztett, mint a Lierse-től kapott fizetése.

Úgyhogy áll a bál Belgiumban, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy azok, akik becstelenül fogadtak, lebuktak.
Tegyük hozzá: megérdemlik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik