Gheorghe Hagi néha félelmetes

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.02.28. 01:20
Címkék
Immár másfél hónapja a Politehnica Timisoara labdarúgója Simek Péter. A kilencszeres válogatott futballistának Gheorghe Hagi, a korábbi legendás román válogatott játékos az edzője. A magyar légióstól megtudtuk, hogy a világsztár kemény ember, gyakorta emeli fel a hangját az öltözőben.
Simek Péter az edzômérkôzéseken már bizonyított, most jöhetnek a tétmeccsek
Simek Péter az edzômérkôzéseken már bizonyított, most jöhetnek a tétmeccsek
Simek Péter az edzômérkôzéseken már bizonyított, most jöhetnek a tétmeccsek
Simek Péter az edzômérkôzéseken már bizonyított, most jöhetnek a tétmeccsek
Simek Péter az edzômérkôzéseken már bizonyított, most jöhetnek a tétmeccsek
Simek Péter az edzômérkôzéseken már bizonyított, most jöhetnek a tétmeccsek
A múlt héten még úgy festett, hogy Simek Péter, a télen eurómilliókért megerősített Politehnica Timisoara játékosa a tavaszi nyitány előtti vasárnapra szabadnapot kap, ám ezt a tervet Gheorghe Hagi megváltoztatta, mivel az utolsó edzőmérkőzésen, a másodosztályú FC Bihor ellen csak gól nélküli döntetlenre végzett az együttes. A meccs után a szakember úgy döntött: a hét utolsó napján is edzést vezényel a labdarúgóknak.

– A vasárnap délelőtti tréning után azért hazajöhettem, de sajnos a Fehérvár–Ferencváros mérkőzésre nem tudtam kimenni – mondta Simek Péter. – Az FC Bihor ellen valóban nem játszottunk jól. A lefújás után Gheorghe Hagi bejött az öltözőbe és közölte, hogy elégedetlen, ezért külön edzést vezényel majd nekünk.

A külföldieknek többet kell hajtaniuk

– És Gheorghe Hagi nem suttogva mondta el a véleményét…
– Szokott kiabálni a meccsek után, ha nem játszunk jól, de mérkőzés közben is emelt hangon szól be a pályára. Heves vérmérsékletű ember, de ezen nem csodálkoztam, ismerve a játékospályafutását, számítottam is erre. Gheorghe Hagi az FC Bihor elleni mérkőzést követően sem suttogott velünk, emelt hangon közölte, hogy törölte a szabadnapot, és ennél sokkal jobban összpontosítva kell játszanunk. Ideges volt, látszott rajta, hogy elégedetlen a látottakkal. Volt, akivel külön is elbeszélgetett a buszon Temesvár felé, de engem kihagyott.

– Ezek szerint nem futballozott csapnivalóan?
– Nem játszottam úgy, ahogyan azt elvárom magamtól, de egyénileg nem értékelt minket az edzőnk.

– Ön nyugodtan aludt a meccs után?
– Ha a felkészülés egészét nézzük, akkor szerintem nem lehetett rám panasz, vagyis tiszta a lelkiismeretem. A nagyváradi csapat ellen én sem voltam jó, az biztos. A télen nyolc edzőmérkőzésen szerepeltem, ebből kettőn nem nyújtottam olyan teljesítményt, amit elfogadhatónak mondhatnék. De az majd a bajnokikon derül ki, hogy milyen formában vagyok. Egy biztos: nekem, mint légiósnak a meccseken és az edzéseken is jobban kell teljesítenem, mint a román labdarúgóknak.

Még az edzéseken is van négyszáz drukker

– Sikerült már megszoknia a temesvári körülményeket?
– Most már könnyebb minden, mert a barátnőm mellettem van. Szép lakást kaptunk, minden magyar tévécsatornát látunk, már csak internet kellene, hogy olvashassam a hazai híreket. Nem volt könnyű megszokni az új életet, de igazából csak a futballra kell koncentrálnom. Ahogy Gheorghe Hagi mondta, Temesvárott három dolog számít: az edzés, az evés és a pihenés.

– A tréningekben van valami változás a Magyarországon megszokotthoz képest?
– A télen ugyanolyan keményen edzettünk, mint a korábbi csapataimnál. Most kezdünk átállni a bajnoki terhelésre, és szerintem ez azért közrejátszott abban, hogy az utolsó mérkőzésünk nem sikerült valami jól. Nagyon jó foglalkozásokat vezet Gheorghe Hagi, aki megköveteli a kemény munkát. Az itt töltött idő alatt csak egy olyan gyakorlat volt, amikor három kaput állítottak fel a pálya három oldalára, és felváltva kellett azokra lövöldözni. Ha valamit nem értek, akkor a csapattársak segítenek, és elmagyaráznak mindent.

– Amikor bemutatták az új csapatánál, a sajtótájékoztatón tucatnyi szurkoló is megjelent. Milyen a kapcsolata a drukkerekkel?
– Sokan szeretnek minket. Az FC Bihor elleni, idegenbeli mecscsen, például, ötezer néző volt, de négyszázan szinte minden edzésen ott vannak. Temesvárott most sok a sztárfutballista, természetesen elsősorban rájuk figyelnek a fanatikusok. Én a munkásabb labdarúgók közé tartozom, velem nem foglalkoznak olyan sokat.

– Ez azért furcsa lehet, hiszen Magyarországon minden csapatában a kedvencek közé tartozott.
– A jelenlegi helyzetem önmagában is más, mint a korábbi, hiszen először vagyok légiós. Egyelőre nincs is időm azzal foglalkozni, hogy miként kezelnek a drukkerek. Szeretnék jól futballozni, és akkor esetleg még a kedvencek közé is bekerülhetek. Amúgy pedig én Magyarországon sem tartottam magam sztárnak, nem is szeretem ezt a kifejezést.

Dicséretes mérleg: nyolc meccs, négy gól

– Az érzékelhető, hogy a Poli nem szegény klub. A felkészülés során tapasztalt valamit abból, hogy gazdag egyesületben szerepel?
– Sokatmondó adat, hogy huszonöt napot töltöttünk el Cipruson egy ötcsillagos szállodában, ahol minden adva volt a jó felkészüléshez. Ha ezenkívül figyelembe vesszük, hogy a csapat erősítésére sem sajnálták a pénzt, akkor nyugodtan mondhatom, nem küzd anyagi gondokkal a klub. Az idegenbeli mérkőzéseink egy részére is repülővel utazunk, így nekünk valóban csak a futballra kell koncentrálnunk.

– Az első fordulóban a jászvárosi együttes ellen lépnek pályára. Kezdő lesz?
– Remélem, igen. Az edzőmérkőzéseken az első csapatban kaptam helyet, nyolc találkozón négy gólt szereztem, szóval bízom benne, a bajnokikon is bizonyíthatom, hogy jó vétel voltam.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik