Most kezdődjön a futballforradalom!

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.03.16. 01:53
Címkék
Tucatnyi feladat áll a Magyar Labdarúgó-szövetség új elnöksége előtt. A testület csütörtöki tanácskozása előtt segítünk: pontokba szedve összeállítottuk az általunk legfontosabbnak ítélt teendőket, így az elnökségnek erre már nincs gondja, végre megkezdheti az érdemi munkát. Ígérjük, időről időre elővesszük ezeket a pontokat, és megnézzük, sikerült-e már valamit elvégezni – nehogy az elnökség elfeledje a teendőket. Indításként néhányat kiemeltünk, s szembesítettük velük az MLSZ elnökét és alelnökeit.
A Kisteleki István vezette szövetségnek most már tényleg a valós problémákkal kellene foglalkoznia
A Kisteleki István vezette szövetségnek most már tényleg a valós problémákkal kellene foglalkoznia
Mirkó István
A Kisteleki István vezette szövetségnek most már tényleg a valós problémákkal kellene foglalkoznia
A Kisteleki István vezette szövetségnek most már tényleg a valós problémákkal kellene foglalkoznia
A Kisteleki István vezette szövetségnek most már tényleg a valós problémákkal kellene foglalkoznia
Mirkó István
A Kisteleki István vezette szövetségnek most már tényleg a valós problémákkal kellene foglalkoznia
Kapitányválasztás: megfontolt döntés

Január elseje óta nincs kapitány, s tavaszra mindössze egy válogatott meccset tudott lekötni a szövetség. Ez utóbbi baj, hiszen a szponzori szerződésekben évente négy hazai meccset ígért az MLSZ, ezt így már nehéz lesz teljesíteni.

„A programmal kapcsolatban Pellady Péter urat kérdezzék meg – mondta Kisteleki István. – Az előző vezetőségnek kellett volna tavaszra meccseket lekötnie, mi már csak utólag tudunk kapkodni, hiszen a szezon elején vettük át az irányítást. A szponzorok miatt is nagyon fontos lenne a válogatott fellépése, de úgy tűnik, ez most már nem sikerül. Természetesen kapitányt is kell találnunk, de nem kapkodunk, megfontolt döntést kell hoznunk. Csak azért nem választunk kapitányt, hogy legyen… ”

Kisteleki István helyzete nem könnyű. Azt már tudja, hogy ki nem lesz kapitány, hiszen Nyilasi Tibor és Róth Antal sem vállalta el a posztot. Az elnök vasárnap beszélgetett a holland Leo Beenhakkerrel, igaz, az ő szerződtetésére most még nincs pénz az MLSZ-ben. Azt már tudjuk, hogy kiépül a struktúra, ám a legjobb elképzelés is kevés megfelelő személyek és tartalom nélkül. Be kell látni, önmagában a szervezet megváltoztatásától még nem lesznek ellenfelek, és nem leszünk sikeresek.

Bozsik-program: kell az együttműködés

Van egy jó kezdeményezés, amely azonban a szövetség körüli gondok miatt kihátráló két főszponzor híján megállt. Az első elnökségi ülésen felhatalmazták Kisteleki Istvánt, hogy egyeztessen a cégekkel arról, elképzelhetőnek tartják-e a program folytatását. A helyzet egyelőre változatlan, hiszen hiába ígértek döntést a cégek, egyelőre nem tudni, lesz-e folytatás. A Mol és az OTP vezetői eddig csak egy személyi kérdésben döntöttek.

„Keddig kértem konkrét választ a Mol és az OTP illetékeseitől, hiszen szerettem volna referálni Sepp Blatternek, a FIFA elnökének a helyzettel kapcsolatban, ez azonban elmaradt, mert továbbra sem tudom, mi lesz a program sorsa – mondta Kisteleki István. – A folytatás nem az MLSZ-en, csak az OTP-n és a Moíl-on múlik, mi készek vagyunk az együttműködésre. A cégeknek az volt a kívánsága, hogy továbbra is Mezey György legyen a program szakmai vezetője, természetesen a labdarúgó-szövetség nem gördít akadályt ez elé.”

Kérdés, hogy program híján mikor látjuk Gera Zoltánt és a válogatottat
Kérdés, hogy program híján mikor látjuk Gera Zoltánt és a válogatottat
Kérdés, hogy program híján mikor látjuk Gera Zoltánt és a válogatottat
Az a kérdés, hogy a két nagy cég miért nem nyilatkozik arról, szeretné vagy nem szeretné tovább vinni ezt a programot. Kisteleki Istvánnak jobban kellene „szorongatnia” a tárgyalópartnereket, akikből hosszabb folyamat támogatását kellene kisajtolnia. A hírek szerint a Mol és az OTP csak hat hónapra akarja finanszírozni a programot, de ezt nem szabad elfogadni, hiszen az utánpótlás-nevelés nem féléves vagy egyéves befektetés: ennyi idő alatt nemhogy Maradonákat, de a Csabagyöngye játékosait sem lehet kinevelni.

Székházügy: az olcsó hús esete…

Az MLSZ elköltözött, a Kőérberek lakóparkba került át a székhely. Az előző irodára sem volt sok panasz, ez az új azonban a szövetségé, mégpedig úgy lett az MLSZ-é, hogy egy fillérjébe nem került (UEFA-támogatásból épülhetett). Ugyanakkor vannak hiányosságok, függöny nélkül például elég sivár benyomást kelt az egész, az irodákba pedig egy testesebb ember csak félig fér be.

„Az új székház UEFA-pénzből épült, körülbelül négyszázmillió forintból – mondta Nemes Ferenc, a szövetség gazdasági ügyekért felelős alelnöke. – Az MLSZ pályázott, és nyert. Az épület már elkészült, a bebútorozása még hátravan. Erre a célra a FIFA ad pénzt, vagyis nekünk valóban egy fillérünkbe sem kerül az egész. A berendezés, a függönyök reményeink szerint két-három héten belül megérkeznek. Azt azonban el kell mondanom, hogy az irodák nem túl nagyok. A nagy tanácsterem sem teljesen ideális, hiszen a hatvan embert befogadni képes helyiség a közgyűléshez kicsi, az elnökségi üléshez meg nagy. Azt gondolom, a tervezést körültekintőbben kellett volna elvégezni.”

Az új székház tipikusan az „ajándék ló” esete. Semmibe sem került, csak a pályázatokat kellett megírni, és átvenni a kulcsokat. A nyugat felől érkezőknek ideális helyen van az épület, ám érdekes lenne megkérdezni a keleti országrész képviselőit is arról, mire gondolnak, amikor keresztülautóznak a fővároson. Igen, az irodák kicsik, a tanácsterem pedig semmilyen. Persze ettől dolgozni még lehet az épületben. Az viszont meglepő, hogy a csütörtöki elnökségi ülést egy étteremben tartja a testület. ---- Ahhoz, hogy a profi csapatok elindulhassanak a bajnokságban, minden sportvállalkozásnak meg kell szereznie a klublicencet, amely világosan előírja, milyen stadiont kell fenntartania. Minden csapat elindult, ehhez képest a rendőrség hiányosságok miatt bezáratta a Honvéd és az MTK pályáját. Legalábbis ellentmondásos a helyzet.

„Sajnos úgy tűnik, hogy a stadionok egy része megfelel a licenc előírásainak, de a rendőrségnek nem – mondta Helmeczy László alelnök, aki a jogi ügyekkel foglalkozik. – Sajnos a szövetség nincs olyan helyzetben, hogy azonnal beruházásokba kezdjen, és felújítsa a stadionokat, így kompromisszumos megoldást kell találni. A labdarúgás érdekében együtt kell működnünk a rendőrséggel, és a jövőben a licenckiadások előtt egyeztetésre lesz szükség a hatóságokkal. Azt ne kérdezze, áll-e valami az ügy hátterében, erről nincs információm.”

Valóban egyeztetni kell a rendőrséggel a licencek kiadása előtt. Tudni kell, melyik az a stadion, amely megfelel a hatóságnak, és melyik használható korlátozásokkal. Ez az ügy az első támadási alap az MLSZ új vezetősége ellen. Háborognak a klubok, a játékosok és a szurkolók is. Nehezen hihető, hogy a rendőrségnél egyik napról a másikra jöttek rá a stadionok hibáira.

Edzőképzés: egy fenékkel több lovon

A Mezey György nevével eladott edzőképzés az utóbbi időben célponttá vált, sokan megkérdőjelezik a diplomák fontosságát. Az edzőközpont dolgozóinak – kivéve Varga Istvánt és egy az adminisztratív ügyekkel foglalkozó kollégát – nincs szerződésük, mert február 28-án lejárt.

„Az edzőképzésben nagyok az átfedések – mondta Helmeczy László. – Tiszta rendszert kell kialakítani. Szeretnénk elkerülni, hogy valaki több helyen dolgozzon, és ne tudja végrehajtani a feladatait. A magyar képzés teljes mértékben megfelel a nemzetközi rendszernek. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a szövetségnek is sok feladata van ezzel kapcsolatban, hiszen az alkalmazottak, a megyei instruktorok jó ideje nem kapják meg a fizetésüket. Az eddigi eredményekért dicséret illeti Mezey Györgyöt és kollégáit.”

Úgy tűnik, Mezey György munkájának vége az edzőképzésben. Ha meg akarták volna újítani a szerződését, már megtehették volna. Helmeczy László azt mondja, el akarják kerülni, hogy valaki több helyen is dolgozzon. Ez is azt támasztja alá, hogy a korábbi szövetségi kapitánynak ki kell szállnia az edzőképzésből. Üdvözítő lenne, ha a licences végzettség megszerzése végre összekapcsolódna az edzők egyetemi képzésével. ---- 1. Mihamarabb legyen szövetségi kapitány!
A válogatottnak hónapok óta nincs szakvezetője, amit egy magára valamit adó szövetség nem engedhet meg magának.

2. Álljon össze végre a válogatott programja!
Nemcsak kapitánya, programja sincs a nemzeti együttesnek, pedig az ősszel már kezdődnek az Eb-selejtezők. Miként készül fel így a csapat a megméretésre?

3. Folytatódjék a Bozsik-program!
Van egy jó kezdeményezés, amely azonban a szövetség körüli gondok miatt kihátráló két főszponzor híján megállt. A támogatókat vissza kell édesgetni.

4. Gazdasági biztonság, új szponzorok bevonásával!
Támogatók nélkül még a legjobb elképzeléseknek sincs realitásuk, ezért minél több szponzort kell a magyar labdarúgás mellé állítani.

5. Tiszta viszonyokat az edzőképzésben!
A program vezetőjétől, Mezey Györgytől megváltak – de akkor mostantól ki írja alá a licenceket?

6. A korosztályos edzők megbecsülése!
Ha fontos az utánpótlás – márpedig az! –, akkor ennek megfelelő legyen a velük foglalkozó szakemberek anyagi és szakmai elismerése.

7. Kontrollálható bajnoki kiírás, amely nem változik hetente!
Érthetetlen, hogy a csapatok és a szurkolók nem láthatják előre a teljes programot.

8. Védeni kell a csapatok és a nézők érdekeit!
Megengedhetetlen, hogy a szövetség nem áll ki azon pályák mellett, amelyeknek van klublicencük, s így zárt kapus mérkőzéseket kell rendezni.

9. Minőségi kuparendszer kialakítása!
Vissza kell állítani a Magyar Kupa rangját, legyen társadalmi esemény a kupadöntő.

10. A megszűnésre ítélt pályák megmentése!
Úgy nem lehet utánpótlást nevelni és tömegesíteni a labdarúgást, ha közben sorra szűnnek meg a kiscsapatok pályái.

11. Az UEFA-kongresszus tökéletes megrendezése, a 2012-es Eb-pályázat sikerre vitele!
Ha már a magyar labdarúgásnak nincs rangja, legalább az európai szövetség közelgő rendezvényének megszervezésével ne rontsuk tovább a nemzetközi megítélésünket, amely kihat a 2012-es, horvátokkal közös Eb-rendezésre is.

12. Megfelelő munkakörülményeket!
A szövetség új székházában még mindig nincs a helyén minden, nem beszélve a környezetről. A jó munkához jó körülményeket is kell teremteni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik