Megyeri út: hat hónapig zárva

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.05.31. 08:58
Címkék
Súlyos büntetést kapott az Újpest FC az MTK elleni bajnokit követő rendbontás miatt: a lila-fehérek hat hónapig – vagyis november 30-ig – nem játszhatnak a Szusza Ferenc Stadionban. A Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága kedden majd’ négyórás tanácskozás után hozta meg a fenti verdiktet.
Lakat az újpesti stadion kapuján: nyitás majd csak decemberben
Lakat az újpesti stadion kapuján: nyitás majd csak decemberben
Mirkó István
Lakat az újpesti stadion kapuján: nyitás majd csak decemberben
Lakat az újpesti stadion kapuján: nyitás majd csak decemberben
Lakat az újpesti stadion kapuján: nyitás majd csak decemberben
Mirkó István
Lakat az újpesti stadion kapuján: nyitás majd csak decemberben

„Úgy döntöttünk, hogy az Újpest FC Kft. pályaválasztói jogát hat hónapra megvonjuk – kezdte a határozat ismertetését Dr. Csorba Zsolt, a tanács elnöke. – A bizottság szem előtt tartotta, hogy hatékonyan és gyorsan megvédje a mérkőzés résztvevőit, különösen a játékvezetőket. A rendelkezések értelmében a hazai klub felelős a rendért. A pályarendszabályokat sértette meg az Újpest, hiszen ezek kimondják, hogy a játéktéren nem tartózkodhat szurkoló. Azt sem feledhetjük el, hogy a lila-fehérek visszaesők, ez pedig súlyosbító körülménynek számít. A fegyelmi bizottság úgy látja, hogy súlyos büntetést mért az Újpestre, hiszen hat hónap alatt többször is stadiont kell bérelnie a klubnak, ez pedig jelentős kiadást jelent majd. Ezért nem róttunk ki pénzbüntetést a csapatra. Úgy ítéljük meg, hogy a játékvezető megütésével arányban áll a szankció.”

A tárgyaláson Dányi Szilárd ügyvezető igazgató képviselte az Újpestet, Schneider Sándor technikai vezető az MTK-t, ám Bede Ferenc, az ominózus találkozó játékvezetője és Vágner László, a játékvezetői bizottság első embere nem jelent meg, pedig őket is beidézte a testület.

„Azért nem hallgattuk meg az amúgy külföldön tartózkodó Bede Ferencet és Vágner Lászlót, mert elégséges mennyiségű bizonyíték állt a rendelkezésünkre – folytatta Csorba Zsolt. – A birtokunkban van a játékvezető jelentése és az ahhoz csatolt kiegészítés is. Azt egyébként nem is vizsgáltuk, hogy valaki megütötte-e az MTK egyik játékosát, mert a bíró bántalmazása önmagában is súlyos cselekedet. Enyhítő körülmény volt: az Újpest sokat tett azért, hogy kiderítse, kik is voltak az elkövetők, és bizonyítékokkal segítette a munkánkat. A büntetés csak az MLSZ által szervezett mérkőzésekre vonatkozik, vagyis a lila-fehérek a nemzetközi meccseiket saját pályájukon játszhatják.”

A határozat kézhezvétele után az Újpestnek természetesen lehetősége van a fellebbezésre, de ennek nincs halasztó hatálya, vagyis a lila-fehérek szombaton már nem fogadhatják saját stadionjukban a Fehérvár gárdáját. A Megyeri útiaknak költözniük kell, de vélhetően Budapesten maradnak, ideiglenes otthonként szóba jöhet a Puskás Ferenc Stadion és a BVSC Szőnyi út pályája is.

Az utolsó fordulóban, amikor is győzelme esetén bajnok lehet a lila-fehér gárda, feltehetőleg a Puskás-stadionban lép pályára a csapat. Természetesen kíváncsiak voltunk Dányi Szilárd véleményére, de ő, Kovács Péterhez, az Újpest tulajodonosához hasonlóan, nem kívánt nyilatkozni a döntéssel kapcsolatban. Mindketten súlyosnak ítélték a határozatot, amely jelentős anyagi terhet ró a klubra.

„Nagyon elszomorító számunkra ez a döntés – mondta Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője. – Ezzel szemben viszont óriási dac van bennem, és ezt az érzést átadom majd a játékosoknak is. Hiszem, hogy minden gátló körülmény ellenére szombat este mi ünnepelünk majd az utolsó meccs után.” ---- Az MLSZ fegyelmi bizottságának döntése értelmében Csertői Aurélnak, az FC Fehérvár vezetőedzőjének a Sopron elleni, múlt szombati találkozón tanúsított sportszerűtlen magatartásáért kétszázezer forintot kell befizetnie, illetve átutalnia az MLSZ számlájára, továbbá három bajnoki mérkőzésen nem ülhet csapata kispadján, azaz az Újpest elleni találkozón is csak a lelátóról figyelheti a tanítványait.

További büntetések: Lucas Cariati (Újpest) két, Tímár Krisztián (Ferencváros) pedig egy meccsre szóló eltiltást kapott. Sárga lapok miatt a Győri ETO FC-nek 25, míg a Lombard Pápa Termál FC-nek 20 ezer forintot kell befizetnie a bizottsági verdikt szerint. ---- Május 20.: A 28. fordulóban lejátszott, és vendégsikerrel záruló Újpest–MTK mérkőzést követően több újpesti szurkoló rontott be a gyepre, majd egyikőjük hátulról nyakon vágta Bede Ferenc játékvezetőt, egy másik Kanta Józsefet kergette meg, míg egy harmadik az MTK második számú kapusát, Szatmári Zoltánt inzultálta.

Május 21.: Kovács Péter, az Újpest tulajdonosa elítélte a rendbontást, és felvette a kapcsolatot a Nemzeti Sporthivatal képviselőivel, akikkel a beléptetőrendszer újbóli üzembe helyezéséről tárgyalt.

Május 22.: Az Újpest feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a IV. kerületi rendőrkapitányságon.

Május 23.: A rendőrség elkezdte a nyomozást az Újpest–MTK mérkőzést követő rendbontás ügyében. Az újpestiek által tett feljelentésben csoportos garázdaság szerepelt, amelyért hároméves, letöltendő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

Május 25.: Önként jelentkezett a rendőrségen M. Róbert, aki tettleg bántalmazta Bede Ferenc játékvezetőt. A szurkolót nem jogerősen, hat hónap, fogházban letöltendő szabdságvesztésre ítélte a bíróság. A többi elkövető után tovább nyomoz a rendőrség.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik