Mást mond a szív, mást az ész

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.07.27. 01:29
Címkék
Nincs könnyű helyzetben az Újpest új vezetőedzője, Valére Billen. Bicskei Bertalan ugyanis súlyos örökséget hagyott rá: a volt szövetségi kapitánnyal 4–0-ra kapott ki az Újpest a liechtensteini Vaduz együttesétől az UEFA-kupa-selejtező első mérkőzésén. Csütörtök este jön a visszavágó, igen szerény reményekkel.
Arra van a Vaduz kapuja! ? Valére Billen rohamra vezényli az Újpestet
Arra van a Vaduz kapuja! ? Valére Billen rohamra vezényli az Újpestet
Czagány Balázs
Arra van a Vaduz kapuja! ? Valére Billen rohamra vezényli az Újpestet
Arra van a Vaduz kapuja! ? Valére Billen rohamra vezényli az Újpestet
Arra van a Vaduz kapuja! ? Valére Billen rohamra vezényli az Újpestet
Czagány Balázs
Arra van a Vaduz kapuja! ? Valére Billen rohamra vezényli az Újpestet

A Megyeri úti gyalázat után Bicskei Bertalan távozott – ez nem is csoda, hiszen a csapat kilátástalanul futballozott, s a szurkolók az egész mérkőzésen tüntettek a szakember ellen –, és a vezetők úgy döntöttek, hogy nem hoznak új trénert a csapat mellé, hanem kinevezik az eddigi pályaedzőt, a belga Valére Billent. A szakvezető egy esztendővel ezelőtt érkezett a Megyeri útra, korábban Mészöly Géza segítője volt. Az első tétmérkőzése pedig pályafutása talán eddigi legnehezebb feladatának ígérkezik, hiszen a nulláról – pontosabban mínusz négyről – kell talpra állítania az Újpestet. Mint mondja, mióta ő lett a vezetőedző, sok minden másképp történik a csapatnál, és már azt is tudja, mi volt az oka a két héttel ezelőtti katasztrofális kudarcnak.

– Itt mindenkinek szívvel kell játszania – kezdte Valére Billen igencsak vehemensen. – Nem elég csak kimenni a pályára, küzdeni és hajtani kell a győzelemért és az Újpestért. Gyorsnak kell lenni, tempósan kell futballozni és nagy alázattal kell küzdeni a sikerért.
– Azt tudja már, hogy mi volt a baj a csapattal a két héttel ezelőtti mérkőzésen?
– Mentális gondjaink voltak azon a mérkőzésen. Amióta átvettem a csapat irányítását, sok minden másképp történik az Újpestnél. Nem akarom volt kollégám, Bicskei Bertalan munkáját minősíteni, ezért nem azt mondom, hogy jobban vagy roszszabbul mennek a dolgok, egyszerűen csak sok minden másképp működik. Az edzések tempósabbak, más ritmusban készülünk a mérkőzésre, mint akkor, amikor reggelente Bicskei Bertalan mondta el nekem, hogy mit kell végrehajtanunk az edzéseken.

Tóth Norbert az elsô meccsen büntetôt hibázott ? most talán javít majd
Tóth Norbert az elsô meccsen büntetôt hibázott ? most talán javít majd
Tóth Norbert az elsô meccsen büntetôt hibázott ? most talán javít majd
– Hogyan tudná összefoglalni a változásokat?
– Visszatértünk ahhoz a munkához, amit a tavalyi bajnokság során végeztünk. A mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk a vaduzi találkozó előtt. Két hete dolgozom a csapattal, ez pedig nem sok idő, ám remélem, az a munka, amit elvégeztünk, elegendő lesz ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el a liechtensteini mérkőzésen.
– Mit ért jó eredmény alatt?
– Ne várja tőlem, hogy számszerűsítsem a vágyaimat. Mindenkinek sokat kell dolgoznia ezen a mérkőzésen, mindent meg kell tenni a sikerért, hiszen nagy pofont kaptunk két hete. Egy győzelemmel ki kell köszörülnünk a becsületünkön esett csorbát.

– Nem lesz könnyű, hiszen az ellenfél minden bizonnyal a védekezésre fekteti majd a hangsúlyt.
– Ebben igaza van, de nekünk tényleg szívből kell harcolnunk ezen a mérkőzésen, nem kell senki mással foglalkoznunk, csak magunkkal. Ha a játékosok egymást segítve, alázattal futballoznak majd, akkor valóban nem lehet nagy baj. Nem szabad kivárásra játszanunk, az első pillanattól kezdve meg kell próbálnunk gólt szerezni.
– Tervez valamilyen taktikai változást a csapaton belül?
– Egy kicsit módosítunk majd a megszokott hadrenden. A bal szélről Tóth Norbert beljebb jön, neki változik a szerepköre is. Ugyanakkor a védelemből feljebb lép Vanczák Vilmos is, aki Erős Károly mellett kap majd helyet védekező középpályásként.

– Nehezíti a helyzetet, hogy meghatározó futballisták hiányoznak majd a csapatból. Rajczi Péter, Füzi Ákos és talán Tisza Tibor sem lehet ott a pályán.
– Nem foglalkozom egyénekkel és nevekkel. Nem tizenegy játékost, hanem egy csapatot akarok látni a pályán. Ez pedig óriási különbség. A játékosoknak együtt kell mozogniuk, együtt kell levegőt venniük is, nekik egy csapatként kell küzdeni a sikerért, azért, hogy jó eredményt érjenek el Vaduzban.

– Ha már Rajczi Pétert említettük: mit gondol arról, hogy ő nem lesz ott a meccsen, mert éppen próbajátékon van?
– Aki felveszi a lila-fehér mezt, annak az Újpestért kell küzdenie. Minden idegszálával a meccsre, a győzelemre kell koncentrálnia. Az a futballista, aki edzés vagy találkozó közben azon gondolkodik, hogy hova igazol majd egy hét múlva, az nem tud tökéletes teljesítményt nyújtani. Sajnos be kell vallani, hogy Rajczi Péteren látszott az elmúlt hetekben, nem tud teljesen az Újpestre koncentrálni. A csatár most másik csapatot keres magának, és ezzel nincs is semmi baj, de én azt vallom, ha valaki menni akar, akkor azt el kell engedni.

– A mostani Újpest tud öt góllal nyerni Vaduzban?
– Nem könnyű a kérdés, mert én realista ember vagyok, de persze szívem is van, sőt álmodozni is szeretek. És tudja, én is azt álmodom, hogy együtt ünnepeljük majd a csapattal a sikerünket Liechtensteinben. Ugyanakkor azt is tudom, hogy elképesztően nehéz négygólos hátrányból továbbjutni. Szinte lehetetlen. Az elmúlt napokban minden játékossal külön beszéltem, elmondtam nekik, hogy csodát tehetünk, ha egymásért küzdünk a pályán, ha valóban csapatként harcolunk. Nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt időszakban, és kiadtuk a jelszót: támadás!

---- Elkezdődött a svájci másodosztály, és az ott szereplő Vaduz megtartotta az Újpesten megszerzett lendületét. A liechtensteini együttes az első körben 4–2-re legyőzte a lila-fehérek két évvel ezelőtti UEFA-kupa-ellenfelét, a Servette gárdáját. A genfiek egyébként újoncok a mezőnyben, hiszen az Újpesttől elszenvedett kettős vereség után néhány hónappal a svájci szövetség adóssághalmozás miatt kizárta a Servette-et az élvonalból.

A Vaduz góljait az Újpest ellen is duplázó Juan Manuel Sara mellett Odirlei Gaspar és Yoann Langlet szerezték. A csapatban pályára lépett az azeri és svéd kettős állampolgár Anatolij Ponomarjov is, akinek megérkezett a játékengedélye, így az Újpest ellen is szerepelhet. A középpályás igen komoly erősítés, hiszen tizenöt alkalommal szerepelt az azeri válogatottban is.

A Vaduz edzője, Maurizio Jacobacci a találkozó előtt elmondta, hogy igen kemény mérkőzésre számít az Újpest ellen, amely biztosan tartogat majd meglepetést a számára, hiszen új edző ül a magyar csapat kispadján. A négygólos idegenbeli siker ellenére is nagyon komolyan veszik a meccset. A szakember ehhez még hozzátette, felkészült arra, hogy az Újpest az első másodperctől kezdve támad, de csapata fegyelmezetten védekezik majd. Azért megnyugtató lenne a számára, ha mielőbb gólt tudna szerezni a Vaduz. ---- A lila-fehérek november végéig nem játszhatnak a Szusza Ferenc Stadionban az Újpest–MTK meccsen történt szurkolói rendbontás miatt. A Megyeri úti vezetők tárgyaltak a Vác és a REAC vezetőivel is, s úgy tűnik, Rákospalotán játssza majd le hazai mérkőzéseit az együttes.

A lila-fehérek és a REAC elöljárói szóban mindenben megegyeztek, s már csak a megállapodást kell aláírniuk. A megbeszélések során az is felvetődött – mivel a két csapatnak nem ellentétes a sorsolása –, hogy a klubok stadiont cserélnek az őszi szezonra, az Újpest Palotán, a REAC pedig a Megyeri úton játssza majd a hazai találkozóit.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik