Újpest – lila ködben

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.08.31. 01:19
Címkék
Jelentős átalakuláson megy keresztül az Újpest. Vanczák Vilmos távozott, Rajczi Péter pedig vélhetően elhagyja a klubot. Ismét jönnek a fiatalok, akiket be kell építeni az együttesbe. Eközben az Újpest kiesett az UEFA-kupából és nem szerepelhet a saját stadionjában. A sportigazgató, Francois Laureyssen feladatköre is megváltozik, a jövőben másképp segítene a klubnak – és megvan a véleménye a magyar fociról.
Francois Laureyssen nem vállal napi feladatokat az Újpestnél, de véleménye azért van a klub helyzetérôl
Francois Laureyssen nem vállal napi feladatokat az Újpestnél, de véleménye azért van a klub helyzetérôl
www.ujpestfc.hu
Francois Laureyssen nem vállal napi feladatokat az Újpestnél, de véleménye azért van a klub helyzetérôl
Francois Laureyssen nem vállal napi feladatokat az Újpestnél, de véleménye azért van a klub helyzetérôl
Francois Laureyssen nem vállal napi feladatokat az Újpestnél, de véleménye azért van a klub helyzetérôl
www.ujpestfc.hu
Francois Laureyssen nem vállal napi feladatokat az Újpestnél, de véleménye azért van a klub helyzetérôl

Egy évvel ezelőtt, amikor az Újpest együttműködési megállapodást kötött a holland Feyenoorddal, Francois Laureyssen érkezett sportigazgatónak. A belga sportvezető korábban menedzserként dolgozott, és a holland sztárgárdánál is fontos szerepet töltött be. Magyarországi feladatai közé tartozott a két klub kapcsolatának ápolása, az utánpótlás-akadémia felügyelete és az Újpest profi csapatával kapcsolatos döntések meghozatala. A Feyenoord és a lila-fehér egyesület kapcsolata véget ért, a Megyeri útiak ezentúl a belga Sint-Truidennel működnek együtt, és Francois Laureyssen feladatköre is megváltozik Újpesten.

– Ha diplomatikusak akarunk lenni, azt mondjuk, félreállították.
– Nem, nem, nem! Más a szerepem a klubnál – mondta Francois Laureyssen. – A napi munkából kevesebbet vállalok, inkább koordinációs feladatokat látok majd el, hiszen a Sint-Truidennél lettem sportigazgató. A két klub együttműködésének köszönhető, hogy Vanczák Vilmos már a belga együttes futballistája. A Feyenoorddal megszüntettük az együttműködést, de a fiatalok akadémiai képzése tovább folyik.

– Ezek szerint Vanczák Vilmosnak nem is nagyon volt más választása, mindenképpen Belgiumba kellett igazolnia?
– Ez nem ilyen egyszerű. Mehetett volna ő máshova is, hiszen volt angol ajánlata is, én azonban azt gondolom, hogy fokozatosan kell felfelé lépkednie minden futballistának, így neki is. Nagyon sok magyar tehetség van, de őket megbolondítják a menedzserek. Annak idején a román Gheorghe Popescut sem egyből a Tottenhamnak adtuk el. Időt kell adni a játékosoknak.

A huligánok teszik tönkre a klubokat

– Abban, hogy lemondott az Újpest sportigazgatói posztjáról az is közrejátszott, hogy a csapat meggyengülni látszik?
– Semmi köze a kettőnek egymáshoz. Vanczák Vilmos elment, Rajczi Péter szinte biztosan távozik, vagyis a két legjobbját veszíti el az Újpest, de rengeteg tehetséges futballistája van a klubnak. Úgy látom, Magyarországon sokkal több az igazi talentum, mint Belgiumban vagy éppen Hollandiában. A Megyeri úton most nem olyan a gazdasági helyzet, hogy megfelelően pótolni tudjuk a távozókat. A külföldiek drágák, a magyar mezőnyben pedig nincs megfelelő játékos a helyükre.

– Csak nem azt akarja mondani, hogy az Újpestnél anyagi gondok vannak?
– Szó sincs erről, de ugye azt nem kell különösebben magyaráznom, hogy a bajnoki cím elveszítése, a stadionunk bezárása és az UEFA-kupa-fiaskó súlyos bevételkiesést jelentett. Viszont, ha már ez szóba került, akkor elmondom a véleményemet a büntetésünkkel kapcsolatban. Ez a döntés alapjaiban befolyásolta idei terveinket, hiszen a költségvetésünk csaknem felét elveszítettük. Ilyen Belgiumban nem fordulhat elő, ott a bűnösöket vonják felelősségre. Természetesen a klubokat is elmarasztalják, de nem ilyen mértékben. Őrültség volt ennyire megbüntetni az Újpestet. Nálunk a huligánokat három évre kitiltják a stadionokból, sőt minden vasárnap meg kell jelenniük a rendőrségen adategyeztetésre. Ilyen egyszerű ez. Nem akarom bántani a rákospalotai vagy a csepeli stadiont, de egyik sem olyan biztonságos, mint az újpesti. Ebből az ügyből Belgiumban biztosan súlyos per lenne.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Magyar futball: nagy a széthúzás

– Ha már ismét a belga példát hozza, nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az ottani kluboknak jóval nagyobb a bevételük.
– Ne hasonlítsuk össze a két ország lehetőségeit. Magyarországon nagyon gyenge a futball marketingje. Belgiumban a klubok évente kétmillió-százezer eurót, csaknem hatszázmillió forintot kapnak a televíziós közvetítési díjakból. Van olyan magyar klub, amely ennek a tizedéből gazdálkodik. Viszont Belgiumban mindenki egy irányba húzza a szekeret, ellentétben Magyarországgal, ahol a klubok, a szövetség és a liga olykor legalább háromfelé indulna el. Pedig a színvonalat csak úgy lehetne emelni, ha mindenki összefogna. Vagy itt van a stadionok ügye. Az Újpestnek jelenleg semmi köze sincs a létesítményéhez, így nem könnyű elérni, hogy igazi esemény legyen egy-egy futballmérkőzés. Belgiumban minden csapat ad arra, hogy a szurkolókat ne csak a meccsekkel fogja meg. Ehhez kell egy jó étterem, szurkolói bolt, klubszoba a szurkolóknak, és még sorolhatnám, de ez most Újpesten még megvalósíthatatlan.

– Az imént szóba hozott még egy eseményt, amely csökkentette a bevételeket: az Újpest simán kiesett az UEFA-kupából a liechtensteini Vaduzzal szemben.
– Igen, ezzel körülbelül háromszázezer eurót, több mint nyolcvanmillió forintot veszítettünk. Azt azért ne feledjük el, hogy a következő körben a Vaduz ellen a svájci Basel is alaposan megszenvedett, hiszen csak idegenben lőtt góllal jutott tovább. A négy nullás hazai kudarc után rettenetesen mérges voltam a futballistákra, akik szerintem becsapták a nézőket, és Bicskei Bertalan ellen futballoztak.

Valére Billen csodát tehet a csapattal

– Ebben biztos?
– Ez a véleményem. És azt hiszem, hogy a futballisták ráadásul lebecsülték a Vaduzt. Ezzel pedig óriási veszteség érte a klubot.

– Mi lehet a kiút az Újpest számára, hogyan lehet ismét a régi a csapat?
– Lehetőséget kell adni a fiataloknak. Most újra előtérbe kerültek a klub saját nevelésű játékosai, de ez egyáltalán nem baj, még akkor sem, ha a kényszer szülte a mostani helyzetet. Ők lehetnek az együttes legnagyobb értékei. Ugyanakkor türelmet kell kérni a szurkolóktól, mert nem biztos, hogy az első pillanattól kezdve gördülékeny lesz a csapat játéka, de én minden probléma ellenére is a legjobb ötbe várom a gárdát. Ugyanakkor nagy súlyt fektetünk az utánpótlásképzésre. Ezért hoztuk létre az A2-es keretet, amelyben olyan játékosok szerepelnek, akik már közel állnak a nagycsapatba kerüléshez, de az egyéni képzésre is szükségük van még. Ugyanabban a rendszerben szerepelnek a fiatalok is, mint a profi együttes, vagyis az U17-es csapatból gond nélkül beilleszthető a felnőttbe mondjuk egy jobb oldali középpályás. A szakmai munkát Valére Billen fogja össze, aki kiváló edző és remek ember. Persze nem megy minden egyik napról a másikra, szerintem egy hónapon belül összeérik a keret, és egyre jobban futballozik majd a csapat. Ezt majd számon is kérheti rajtam októberben... ---- T ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik