Valére Billen: Magyar ászt nincs értelme szerződtetni

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.09.14. 02:00
Címkék
Nem kezdte túl jól a bajnokságot az Újpest, hiszen a csapat öt forduló után csak a hetedik helyen áll. Ennek ellenére sem kapkodnak a lila-fehéreknél, sőt Valére Billen, a belga vezetőedző szerint a megfiatalított csapat jó úton jár, és hamarosan eredményes lesz.
Valére Billen már beletörôdött, hogy az Újpest ebben az évben nem a bajnoki aranyért harcol
Valére Billen már beletörôdött, hogy az Újpest ebben az évben nem a bajnoki aranyért harcol
Valére Billen már beletörôdött, hogy az Újpest ebben az évben nem a bajnoki aranyért harcol
Valére Billen már beletörôdött, hogy az Újpest ebben az évben nem a bajnoki aranyért harcol
Valére Billen már beletörôdött, hogy az Újpest ebben az évben nem a bajnoki aranyért harcol
Valére Billen már beletörôdött, hogy az Újpest ebben az évben nem a bajnoki aranyért harcol
Először is a lényeg: nincs pánik Újpesten a csapat visszafogott bajnoki rajtja miatt, sőt a játékosok mellett a belga vezetőedző, Valére Billen is nyugodt. A lila-fehérek öt mérkőzés után a hetedik helyen állnak a Borsodi Ligában, két győzelem és egy döntetlen mellett kétszer kikaptak.

Egy évvel ezelőtt a Megyeri útiak veretlenül tartoztak az élmezőnyhöz, ám Valére Billen szerint hiba lenne összehasonlítani a két rajtot. „Egész mások most a körülményeink, mint egy vagy két évvel ezelőtt – mondta a belga szakvezető. – Az elvégzett munkával elégedett vagyok, de sok minden befolyásolta az idei szereplésünket. Két nagyon jó futballistát veszítettünk el, hiszen távozott a klubtól Vanczák Vilmos, és Rajczi Péter csapatkeresése is olyan volt, mintha elment volna, mert kihagyta a felkészülést. Sok a sérültünk, hiszen Tóth Norbert, Tóth Balázs, Füzi Ákos, Lucas Cariati és Kőhalmi András is hosszú időt hagyott ki, ráadásul Füzi Ákosra az idén már nem is számíthatunk. Ebben a kényszerhelyzetben sok fiatalt kellett egyszerre bevetnünk. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a nyári időszakban kétszer is megváltozott a felkészülésünk rendszere, ráadásul nem játszhatunk saját stadionunkban, és ez jelentős hátrány.”
A lila-fehérek már az előző bajnokságban is sok utánpótláskorú játékosnak adtak lehetőséget a felnőttek között, akkor Vituska István, Gulyás Máté, Hullám Attila, Szőke János vagy Freud Gábor beállítását nem a kényszer szülte, ők tudatosan kerültek előtérbe. Most azonban a sérülések miatt nincs más lehetősége Valére Billennek: Nagy Olivért, Korcsmár Zsoltot és Mészáros Márkot folyamatosan terhelnie kell – a három futballista közül csak Mészáros Márk nagykorú.

„Sok lehetőséget kell adnunk az újpesti nevelésű futballistáknak – folytatta Valére Billen. – Ki kell próbálni mindegyiküket, meg kell nézni, miként teljesítenek az élvonalban, és csak akkor kell igazolnunk, ha valamelyik fiatal labdarúgónk nem válik be. Persze, ha mindenki egészséges lenne, akkor merészebb terveink lehetnének, de most alkalmazkodunk a helyzethez.”

Vagyis a lila-fehér fanatikusoknak – úgy tűnik – ebben az évadban hiba lenne a bajnoki címről álmodniuk, hiszen a megfiatalított csapattól egyelőre nem várható el, hogy felvegye a versenyt a Debrecennel vagy az úgyszintén fiatal játékosokat foglalkoztató MTK-val.

„A drukkereknek az a dolguk, hogy álmodozzanak, ám nekem, mint a csapat edzőjének reálisan kell látnom a helyzetet – mondta Valéra Billen. – Ilyen helyzetben hiba lenne a bajnoki címről beszélni. Úgy gondolom – és ezt a kritikát még sosem fogalmaztam meg ilyen élesen, de egy éve itt dolgozom, elég sokat tapasztaltam már –, Magyarországról semmi értelme játékost igazolni. Nekünk nem pillanatnyi sikereket kell elérnünk, mert biztosan meg tudnánk nyerni a bajnokságot, ha igazoltunk volna hazai sztárokat, de a nemzetközi kupából kiestünk volna a második fordulóban.”

Valére Billen és az Újpest vezetősége a fiatalokra épít, még akkor is, ha a lila-fehérek ebben a bajnokságban nem feltétlenül lesznek sikeresek.

„Azokat a fiatalokat, akik most beválnak, megtartjuk, s hiányposztokra igazolunk futballistákat – jegyezte meg a szakvezető. – Ha minden rendben lesz a klubnál, és tehetséges játékosaink mentálisan és fizikailag megerősödnek, akkor szép időszak áll előttünk. Ehhez azonban áldozatokat kell hoznunk, és engem most az sem érdekel, ha pontokat veszítünk. Új irányt szabtunk a klubnak, és ennek szerintem egy év múlva meglesz az eredménye. Ehhez három dologra van szükség: rendre a klubnál, sok munkára a pályán és türelemre a lelátón.”

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik