A rendőrségen tett feljelentést a liga ellen a pénzére váró Újpest

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.01.11. 01:26
Címkék
Bruttó száznyolcmillió forint – ennyit kellett volna már átutaljon a Magyar Labdarúgóliga a tavalyi bajnokság dobogósainak. Ebből hatvanmillió az első helyezett DVSC-TEVA járandósága, harminc az ezüstérmes Újpesté, tizennyolc pedig a harmadik Fehérváré.
A csapatok azonban eddig hiába vártak a jutalmukra – amelynek kifizetéséről az MLL elnöksége rendelkezett még a bajnokság alatt –, pedig tavaly november 30-án még az MLSZ vezetősége is foglalkozott az üggyel, és úgy döntött, hogy a határozat kézhezvételétől számított hét napon belül utalni kell. Ez eddig nem történt meg, így az Újpest FC – az egyetlen klub, amely már szeptemberben számlát is küldött az összegről – az MLSZ fegyelmi bizottságánál eljárást kezdeményezett az MLL és vezetője, Tepszics Ignác ellen. Sőt! Újabb csavart jelent az eseménysorban, hogy az Újpest ügyvezetője, Dányi Szilárd szerdán feljelentést tett a rendőrségen. A vád: jelentős anyagi hátrányt okozó hűtlen kezelés. A klub álláspontja szerint az MLL az újpestieknek járó bruttó harmincmillió forintot részben már szétosztotta, a maradékkal pedig ugyanezt tervezi.
A Magyar Labdarúgóligának jelenleg egy bevételi forrása van: a Borsodi Sörgyártól származó szponzori bevétel. Az élvonal névhasználatát megvásároló cég évente 240 milliót utal át az MLL-nek, amelyből a testületnek finanszíroznia kell gazdálkodását. A Megyeri útiak véleménye szerint ebből a pénzből elsőként az Újpestet kell kifizetni, amely már tavaly szeptemberben számlát küldött a 30 millióról, majd utalni kell a Debrecennek és a Fehérvárnak is.

„Feljelentettem a Magyar Labdarúgóligát, de nem nevesítettem a gyanúsítottakat – mondta Dányi Szilárd. – A testületben több vezető is dolgozik, rendőrségi vizsgálatnak kell eldöntenie, kit milyen felelősség terhel ebben az ügyben. Korábban még a Kisteleki István vezette liga döntött a prémiumok összegéről, de időközben a személyek változtak. A mi számlánkat például már az új vezetőség fogadta be. Ügyünk nem személyfüggő, nekünk a ligával szemben van követelésünk.”

A Magyar Labdarúgóliga elnöke, Tepszics Ignác szerda este levelet juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyből többek között az is kiderül, már megválasztása pillanatában tudta, hogy kellemetlen ügy alakulhat ki a prémiumok kifizetése körül.
Ugyanakkor említést tesz a levélben arról is, hogy több megoldási javaslattal is előállt, ám egyiket sem sikerült megvalósítania.
„Beszéltem Tepszics Ignáccal a kialakult helyzetről, és sikerült megállapodnunk – erősítette meg a leírtakat Kisteleki István. – Ha a liga taggyűlése és az MLSZ elnöksége elfogadja a javaslatunkat, a Debrecent a liga, az Újpestet és a Fehérvárt pedig a szövetség fizeti ki. Nem az a célunk, hogy nagy viták alakuljanak ki a futballban, a problémák megoldására törekszünk. Sajnos a liga jelentős anyagi problémákkal küzd, mivel az RTL Klub már nem közvetíti a bajnoki meccseket, így nagy bevételtől esett el. Ha jóváhagyják javaslatunkat, a klubok megkapják a pénzüket. A legfontosabb, hogy ne a viták határozzák meg a jövőt.”
A fejlemények ismeretében természetesen megkerestük Dányi Szilárdot is, aki csak annyit mondott, egyelőre nem kíván reagálni a liga levelére, illetve a Kisteleki István által elmondottakra.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- A ---- N
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik