Későn kezdtek el dühöngeni

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.01.13. 01:21
Címkék
Egyre szövevényesebb a helyzet a Magyar Labdarúgóliga által ki nem fizetett prémiumok körül. Az elmúlt bajnoki évad dobogós csapatainak járó jutalom kifizetésére nincs pénz, de az Újpest után a Debrecen és a Fehérvár is leadja a számlát. Utóbbi klub ügyvezetője, Gál László állítása szerint ezt már többször megpróbálta, de az üres kasszára hivatkozva elküldték a pénztártól.

Áll a bál az Újpest és a liga között. A lila-fehérek azért verik az asztalt, mert szeptember óta hiába várják a nekik járó bruttó harmincmillió forintot, amit a tavalyi bajnoki ezüstért kellene átutalnia a Magyar Labdarúgóligának. A fizetésről azonban eddig szó sem volt, így a Megyeri útiak előbb az MLSZ fegyelmi bizottságánál kezdeményeztek eljárást a liga és vezetője, Tepszics Ignác ellen, majd a rendőrséghez fordultak, ahol különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tettek feljelentést.

Közben Tepszics Ignác megállapodott Kisteleki Istvánnal, az MLSZ elnökével arról, hogy a két szervezet közösen fizet. Azért kell az összefogás, mert a ligának nagyon kevés pénze van, pedig az Újpest mellett sorban áll a bajnok Debrecen és a bronzérmes Fehérvár is. Előbbinek hatvan-, utóbbinak tizennyolcmillió forint jár(na). Kisteleki István felajánlotta, hogy az Újpestnek és a Fehérvárnak a pénzét a szövetség kifizeti, a DVSC-t pedig rendezze a liga. Ez azonban nem ilyen egyszerű, mert ehhez a ligatanács és az MLSZ elnökségének határozata kell, és anélkül felesleges bármilyen megállapodásról is beszélni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az Újpest már szeptemberben számlát küldött a ligának (vagyis akár késedelmi kamatot is követelhet), s a majd ötmillió forint általános forgalmi adót is befizette. A most követelt pénz pedig a végén a játékosoknál kötne ki, akik ezt kapnák prémiumként a tavalyi ezüstért.

A liláknál úgy gondolják, hogy az MLL kifizethetné a tartozást abból a 240 millióból, amelyet a Borsodi Sörgyár utal át minden évben az NB I névhasználati jogáért. Igen ám, csakhogy ezt a pénzt a tizenhat élvonalbeli klub között kellene szétosztani. Ha ebből levonjuk a 108 milliót, ami járna a három egyesületnek, akkor már csak 132 millió marad, vagyis csaknem a felére csökken a szétosztható összeg.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Tavaly októberben egy ellenszavazat mellett – éppen Dányi Szilárd nem fogadta el a javaslatot... – úgy döntöttek az egyesületek képviselői, hogy kiveszik a büdzséből a három érmesnek járó jutalom kifizetését, mivel Tepszics Ignác álláspontja szerint vitatható a dobogósok követelése.

Érdekes, ugye? A Fehérvár és a Debrecen saját érdekei ellen szavazott – talán akkor kellett volna jobban átgondolni a döntést.

„Örülök, hogy jogilag más klubok vezetői is igazat adnak nekünk – mondta Dányi Szilárd. – A Borsodi névhasználatból eredő díj nem célhoz kötött, ezekből kell finanszírozni a ligát, beleértve a testület által vállalt kötelezettségek teljesítését és a működéshez szükséges költségek finanszírozását is. Fordítva ül a lovon az, aki el akarja osztogatni azt a pénzt, amely a már meglévő kötelezettségek fedezete. Központi marketingbevételre az Újpest is jogosult, vagyis ezzel a mi számlánkra is kevesebb pénz érkezik.”

Illetve nem érkezik, hiszen a Megyeri úton eddig is hiába vártak a forintokra… ---- A ---- E
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik