Ígéretes találkozások

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.04.24. 07:43
Címkék
Kisteleki István, az MLSZ elnöke hétfőn horvát kollégája, Vlatko Markovic társaságában Svájcban járt, ahol találkozott Joseph Blatter FIFA- és Michel Platini UEFA-elnökkel. Az estig tartó megbeszélésről kevés információ szivárgott ki, mindenesetre úgy tűnik, „erkölcsi és más jellegű” támogatást is kap majd külföldről a magyar futball.

„Ne haragudjon, nem tudunk beszélni, nagyon elfoglalt vagyok, most lépett be a szobába Blatter úr iratokkal a kezében, folytatnom kell vele a megbeszélést” – mondta hétfőn a kora esti órákban Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke.

A testület első embere azért repült Svájcba, hogy találkozzon Joseph Blaterral, a FIFA és Michel Platinivel, az UEFA elnökével. Kisteleki István nem egyedül utazott a futballvezérekhez, elkísérte őt Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke is – a páros az elbukott Ebpályázat apropóján kérte a találkozót. Magyarország és Horvátország közösen kandidált a 2012-es Európa-bajnokság rendezésére, ám azután, hogy minden döntéshozó kiemelkedőnek tartotta az összeállított anyagot, a pályázat egyetlen szavazatot sem kapott.

Nos, a hírek szerint Kisteleki István és Vlatko Markovic valamiféle kártérítést szeretett volna kicsikarni az UEFA-tól. A horvát újságírók már hétfő délután utolérték saját elnöküket, aki nem tagadta, valóban kompenzációban reménykednek.

Hogy ez mi lehet?

Kevéssé valószínű, hogy az európai szövetség csak úgy, fájdalomdíj gyanánt Magyarországnak adna egy nemzetközi kupadöntőt vagy éppen az U21-es Európa-bajnokságot, hiszen ezekre pályázni is kell. Az mindenesetre biztató, hogy a két nemzetközi szövetség vezetője ismét támogatásáról biztosította az MLSZ három alapvető projektjét, vagyis az OLLÉ pályaépítési, az utánpótlás-nevelési program, illetve az edzőcentrum terve tetszik Joseph Blatternek és Michel Platininek is. Az MLSZ hivatalos internetes oldala szerint ezeket a kezdeményezéseket erkölcsi és más jellegű támogatásban is részesíti majd a FIFA és az UEFA.

Más jellegű? Mivel ennél konkrétabb információkat nem kaptunk, csak sejthetjük, hogy a két szövetség anyagilag is segíti majd az MLSZ-t abban, hogy megvalósítsa terveit. Úgy tűnik tehát, a tárgyalás sikeres volt… Egyelőre azonban a közeli jövővel kapcsolatban semmi konkrétum sem látott napvilágot. Kisteleki István keddre ígérte, hogy nyilatkozik, s az MLSZ illetékesei sem tudtak bővebb információt adni hétfő este. Annyi már biztos, hogy Joseph Blatter felkérte Kisteleki Istvánt, vállaljon tisztséget a FIFA egyik bizottságában.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a magyar és a horvát szövetségnek egyelőre nem kell arra készülnie, hogy jelentős nemzetközi eseményt rendez hazájában, ugyanakkor a FIFA és az UEFA vezetői külön figyelmet szentelnek olyan programoknak, amelyek alapjaiban határozhatják meg a magyar futball jövőjét.

Bár sokat vesztettünk, kaptunk is valamit.

Első körben ígéreteket. A többit meglátjuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik