Iskolák: kitárták a kaput

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.08.29. 09:30
Címkék
Új kezdeményezés, aminek mindenki örül. Több száz olyan iskola van ma Magyarországon, amely csatlakozott a „Tárt kapuk” mozgalomhoz, amelynek keretében a tanítási időn kívül is használhatják a tanulók és a szüleik a tornatermeket.

Sok helyütt, főleg a nagyváro sokban, az iskolákba csak a tanulók léphetnek be, és ők is csak akkor, ha éppen dolguk, vagyis éppen órájuk van ott. Pedig a tanintézmények igen fontos szerepet tölthetnének be a lakosság életében is, túl a felnőttképzés funkcióján.

Az iskolák szerepe többnyire csupán az oktatásra korlátozódik – ez természetesen nem kevés –, és a kötelezőkön kívül nagyon kevés intézmény vállal további feladatokat. Ennek természetesen többféle oka lehet, de a legfontosabb, hogy bármilyen tevékenység kiadással jár.

Az iskolák jelentős részében van tornaterem is, de ahol nincs, rendelkezésre áll legalább egy udvari focipálya, ahol kispályás meccseket lehet rendezni. Ha pedig sikerül némi támogatást szerezni, mindegyik iskola örömmel szervez programokat az érdeklődőknek. A „Tárt kapuk” iskolaprogram keretében tulajdonképpen nincs más tennivalója egy iskolának, mint hogy néhány órával, esetleg egy nappal tovább tartson nyitva. Általában szombaton tárják ki kapuikat a lakosság előtt, s rendelkezésére bocsátják a tornatermeket és pályákat, labdákkal és egyéb sporteszközökkel.

Több városban – főleg vidéken – már annyira népszerű az államilag is támogatott program, hogy immár rendszeresen szerveznek bajnokságokat is, hiszen minden héten fix időpontban, ingyen vehetik igénybe a létesítményeket. A „Tárt kapuk” akció sikere már felkeltette a gazdasági szereplők érdeklődését is.

Ez talán természetes, hiszen a szabadidősport széles tömegek körében népszerű, így a megmozdulások igen jó reklámozási lehetőséget jelentenek. A szponzorok hozzájárulása jó kezekbe kerül, a felajánlott összeget további sportrendezvények szervezésére fordítják.

Igen sok múlik az érintett pedagógusok kreativitásán, hiszen a sportprogramok megtervezését, összeállítását, irányítását az iskolákra bízzák. Persze nemcsak futballozni, kézilabdázni vagy éppen kosarazni lehet, hanem minden egyéb más jellegű, mozgást igénylő, játékos versengést is ki lehet próbálni.

Az iskolákban a napokban tartják az évnyitókat. Remélhetőleg nemcsak a tanévet, hanem a tanintézményeket is megnyitják a sportolni vágyók előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik