Licencügy: furcsa döntéseket hoztak

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.10.30. 09:09
Címkék
Egy csapat bajba kerülhet, két klubnál majdhogynem minden rendben – állítja az első fokú licenctestület. Az FC Fehérvárról, a Diósgyőrről és az FC Sopronról Kisteleki István MLSZ-elnök kért elemzést. A testület valójában csak a Diósgyőrt marasztalta el, a miskolci klub nem veheti fel a Borsodi nevet.

Diósgyőr – névváltoztatás nélkül A miskolci klub működését névváltozása miatt vizsgálta a testület. A klub szponzori megállapodást kötött a Borsodi Sörgyár Zrt.-vel, amelynek értelmében DVTK-Borsodi néven szerepel a következő nyolc évben. A bizottság megállapította, hogy a klub ezt a nevet használja kommunikációjában és közleményeiben, s ezzel megszegi az erre vonatkozó szabályzatot. A klublicenccel kapcsolatos előírások ugyanis elrendelik, hogy a rajtengedély kiadása után a licenc érvényessége alatt nem változtatható meg a név. A bizottság úgy döntött, hogy a DVTK-nak meg kell szüntetnie a jogsértő helyzetet, s erre hétnapos határidőt szabott a testület. Diósgyőr – névváltoztatás nélkül A miskolci klub működését névváltozása miatt vizsgálta a testület. A klub szponzori megállapodást kötött a Borsodi Sörgyár Zrt.-vel, amelynek értelmében DVTK-Borsodi néven szerepel a következő nyolc évben. A bizottság megállapította, hogy a klub ezt a nevet használja kommunikációjában és közleményeiben, s ezzel megszegi az erre vonatkozó szabályzatot. A klublicenccel kapcsolatos előírások ugyanis elrendelik, hogy a rajtengedély kiadása után a licenc érvényessége alatt nem változtatható meg a név. A bizottság úgy döntött, hogy a DVTK-nak meg kell szüntetnie a jogsértő helyzetet, s erre hétnapos határidőt szabott a testület.

Az okozza a problémát, hogy a bajnokság első osztályát Soproni Ligának hívják, és a labdarúgásba jelentős pénzt ölő söröscég érdekeit aligha szolgálja, hogy Diósgyőrben a konkurense a névadó szponzor.

„Hónapok óta folyik az eljárás ellenünk, amely reményeim szerint a végéhez közeledik – mondta Sallói István. – Az MLSZ fegyelmi bizottsága hivatott szankciót alkalmazni a klub ellen. Tekintve, hogy a bizottság többszöri tárgyalás után, reményeink szerint kedden hozza meg ez ügyben a határozatát, a mostani hírekre érdemben nem tudok reagálni.”

Kérdés, hogy ellenszegülés esetén mi lehet a DVTK büntetése. A versenykiírás szerint csak az a klub vehet részt a bajnokságban, amelynek érvényes licence van.

FC Fehérvár – tételes átvizsgálás A székesfehérvári klubnál múlt pénteken kezdték kiegyenlíteni a hosszú ideje felhalmozott tartozást. A játékosoknak még a 2005–2006-os bajnokságban elért harmadik helyért és a Magyar Kupa-győzelemért járó prémiumot sem fizették ki. Pénteken egyhavi, „arculatátviteli és marketingtevékenységért” járó fizetést kaptak meg a labdarúgók. A futballisták helyzete nem könnyű, hiszen a sportvállalkozás a szerződésben vállaltakat teljesítette, ám a más céggel kötött megállapodásban rögzített pénzeket nem kapták meg, vagyis nem tehetnek semmit a klub ellen, csak polgári peres úton szerezhetnek érvényt követeléseiknek. A testület megállapította, hogy a kft. részben megszegte a klublicencszabályzat előírásait. A testület elrendelte – az adminisztráció pedig megtette a lépéseket –, hogy szakértők bevonásával vizsgálják meg a sportvállalkozás pénzügyi és jogi helyzetét.

FC Sopron – vigyázó szemekkel Sopronban aztán tényleg minden rendben van. A testület vizsgálata nem tárt fel olyan hiányosságot, amely megsértené a szabályzatokat. Vagyis a jelek szerint semmiféle előírásba nem ütközik, hogy a labdarúgók állítólag hónapok óta nem kapnak fizetést – nyilván a székesfehérvárihoz hasonló helyzet alakult ki a klubnál –, és az sem, hogy az edző személye tisztázatlan. A klub még nem egyezett meg Détári Lajossal, aki korábban vezette az együttest, ráadásul az olasz Vincenzo Coscónak nincs megfelelő edzői végzettsége. Úgy fest, ez nem szankcionálható – legalábbis a licenctestület így látja. Mindenesetre úgy határozott, hogy figyelemmel kíséri a tulajdonosváltás körüli ügyeket, és ha a jogi és a pénzügyi kritériumok sérülnek, újabb lépések következhetnek… Vélhetőleg lesz mire figyelniük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik