Visszavonták a licencet!

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.11.30. 23:33
Címkék
Visszavonta az FC Fehérvár licencét a Magyar Labdarúgószövetség (MLSZ). Az úgynevezett licencadó testület pénzügyi hiányosságokat tárt fel a klubnál, amely jelentős tartozásokat halmozott fel. A döntés nem jogerős, az egyesület vezetői hétfőn kapják meg a hivatalos indoklást, fellebbezhetnek, de az biztos, hogy meg kell szüntetniük a jelenlegi helyzetet.

Ami várható volt, bekövetkezett: az MLSZ licencadó bizottsága első fokon visszavonta az FC Fehérvár rajtengedélyét. Az indoklásban nincs semmi olyan, amit nem tudtunk eddig: a testület pénzügyi hiányosságokat tárt fel a gazdasági társaságnál. Mint arról korábban már beszámoltunk, a klub jelentős köztartozást halmozott fel, a játékosok fizetésével is volt, sőt van probléma, mivel a korábban kialkudott s az úgynevezett marketing- és arculatátviteli szerződésben vállalt fizetésekkel is tartoznak a labdarúgóknak. Információink szerint ez utóbbi most nem volt téma, mert ehhez az összeghez peres eljárásban juthatnak hozzá a futballisták. A licencet első fokon – például – a százmillió forintnál is magasabb adótartozás miatt vonta vissza a testület. A bizottság október végén állapított meg részleges szabálysértést a klubnál, és ezt követően szakértők bevonásával vizsgálták a sportvállalkozás pénzügyi és jogi helyzetét.

Megkerestük Gertner Zoltánt, az MLSZ licenceljárási igazgatóját, aki lényegi kérdésekre nem kívánt válaszolni, de technikai információ gyanánt elmondta, a piros-kékek továbbra is szerepelhetnek a Ligakupában. A bajnokságban jelenleg szünet van, és ez lehet a fehérváriak szerencséje, hiszen jut idő a problémák megoldására.

A klubot hétfőn írásban, részletesen tájékoztatják az indokokról s a lehetséges jogorvoslati lehetőségekről. A helyzet speciális, mert a fellebbezés önmagában nem elég, hiszen azzal együtt meg kell szüntetni a kifogásolt körülményeket, vagyis rövid időn belül ki kell fizetni az összes tartozást, vagy legalább meg kell állapodni azok átütemezéséről.

A futballisták az FC Fehérvár Kft.-vel kötött szerződésben rögzített fizetésüket rendszeresen megkapták, ám a nagyobb tételt jelentő pénzükből összesen félhavihoz jutottak hozzá, hivatalosan ahhoz is csak kölcsönként. Szerettük volna megszólaltatni a klub többségi tulajdonosát, Szauerwein Tivadart, ám őt nem sikerült elérni. A klub ügyvezető igazgatója, Gál László tőlünk értesült az indoklásról, de csak szűkszavúan nyilatkozott: „Ha hétfőn kézhez veszem a hivatalos indoklást, akkor tudok majd beszélni az ügyről, addig nem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik