Pálya nélkül nincs sport

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.12.12. 00:05
Címkék
Az iskolák egyik nemes feladata a fiatalok sportra nevelése, ugyanakkor az intézmények helyzete igen nehéz. Sok helyen, főleg a kisebb településeken tornaterem- és pályahiánnyal küzdednek.

Több településen tapasztalha tó, hogy ha van is sportolásra alkalmasnak tartott terem, az kicsi, és alig van benne megfelelő felszerelés. A pedagógusok akkor sem lehetnek mindig elégedettek, ha az iskolának van pályája – általában kézilabdapálya méretűről beszélhetünk –, mert vagy bitumenes, amely igen rosszat tesz az ízületeknek, vagy salakos, amely igencsak sérülésveszélyes. Ugyanakkor a kötelező testnevelésórákat az áldatlan körülmények között is meg kell tartani. Ebben az esetben nemcsak arra kell figyelni, hogy a gyerekek elvégezzék a kötelező feladatokat, hanem a sérülések elkerülésére is.

Valamivel jobb a helyzet a felsőoktatási intézményekben, amelyekben szintén kötelezővé tették a sportolást. Az egyetemek vagy főiskolák általában nem a saját létesítményeiket használják, hanem például a városi uszodát vagy a sportcsarnokot. A fejlesztésre igencsak behatároltak az iskolák lehetőségei. Saját vagy éppen önkormányzati forrásból lehetetlen fejleszteni a termeket és a pályákat, mert az intézmények és a települések is súlyos anyagi gondokkal küzdenek. Maradnak a pályázatok, amelyekről az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Sport-szakállamtitkárságánál érdemes érdeklődni. Az állam 2010-ig 400 tornaterem és 50 sportuszoda felépítésének megkezdését támogatná. Az úgynevezett PPP-program keretében szigorú követelményrendszert teljesítve lehet sikerrel pályázni, ugyanakkor néhány település már úgy döntött, hogy más forrásokból kedvezőbben tudja finanszírozni a létesítmények kivitelezését.

A másik lehetőség a Magyar Labdarúgó-szövetség által életre hívott OLLÉ-program, amelynek keretében műfüves, villanyvilágítással ellátott pályákat építenek, valamint műfűvel borítják be az iskolák udvarait. Ebben az önkormányzatok vehettek részt, és kedvezményes hitelre vásárolhatták meg a létesítményeket. A törlesztés ideje változó, minden település teherbíró képessége figyelembevételével dönthet arról, milyen futamidőt vállal. A pályákat bérbe is adhatja az üzemeltető, így szerezhet magának bevételt, amelyből törlesztheti is a hitelt.

Ha a pályák és a termek minősége javul, talán azt is el lehet érni, hogy az iskolák udvarai a mostani gyakorlattal ellentétben tanítás után is nyitva maradjanak azok előtt, akik szabadidejükben is szívesen sportolnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik