Milliárdos befektetés

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.12.15. 00:27
Címkék
Nehéz napok várnak az FC Fehérvár új tulajdonosára. Garancsi Istvánnak szerdáig minden labdarúgóval meg kell egyeznie a tartozások rendezéséről, és meg kell oldania az egyéb függőben lévő ügyeket is. Ha ezt nem teszi meg az ország 129. leggazdagabb embere, akkor rengeteg pénzt veszít, mert klubja nem folytathatja az élvonalbeli szereplést.

Furcsa helyzet: az anyagi gondok közt fuldokló, jelenleg az NB I-es licencéért küzdő FC Fehérvárnál beköszöntött a Kánaán. A nagyjából egymilliárd forintos adósságot felhalmozó sportvállalkozásnak új tulajdonosa lett csütörtökön, s a Futball Invest Kft. valóban megváltó lehet. A cég tulajdonosa Garancsi István, aki finoman szólva is tőkeerős vállalkozó. A Népszabadság 150 leggazdagabb magyart felsoroló idei összeállításában is szerepel a klub új gazdája, mégpedig a 129. helyen. Ebből kiderül, hogy az ingatlanberuházásban és építőiparban érdekelt üzletember becsült vagyona 3.2 milliárd forint. A róla szóló szócikk kiemeli, hogy szeret a háttérben maradni. Cégét, a CD Hungaryt 2001 nyarán az ÁPV Rt. értékesítette, és az OTP-csoport 18.2 milliárd forintért vette meg, s később – néhány jobb ingatlan visszatartásával – továbbadta a húszmilliós alaptőkéjű, Garancsi István tulajdonában lévő Szinva Rt.-nek. Becslések szerint Garancsi István vállalkozása, a CD Hungary vagyona – szintén a Népszabadság írta – eléri a 30 milliárd forintot is (ebben az esetben az üzletember nyilván sokkal előrébb állna a listán).

Garancsi Istvánnak ugyanakkor csodát kell tennie Fehérváron, egyszerűsítve a helyzetet: mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert a klubnál valóban nagy a baj. Az FC Fehérvár Kft. tartozik az adóhatóságnak, az edzőknek és a játékosoknak is. A felsoroltak közül talán a futballistákkal lesz a legnehezebb megegyezni. A labdarúgók már nagyon türelmetlenek, hiszen a kft. információink szerint a novemberi alapfizetésükkel is tartozik. Ezenkívül a játékosoknak a július óta járó arculatátviteli és marketingszerződésben foglalt pénzt sem fizették még ki, sőt a 2006-os tavaszi, valamint a 2007-es őszi prémiumok sem érkeztek meg a futballisták számláira.

A hírek szerint Garancsi István pénteken találkozott a keret tagjaival. A vállalkozót sürgeti az idő, hiszen vélhetően nem örülne, ha az FC Fehérvár licenc nélkül maradna. Az új tulajdonos első lépésként átvizsgálta a labdarúgók szerződéseit, így már tudja, valójában mekkora összeggel tartozik a kft., illetve ezefelül mennyit kell még átutalnia az egyéb megállapodások következtében. Információink szerint a labdarúgóknak mintegy 100 millió forinttal tartozik a sportvállalkozás. A joggal türelmetlen játékosok pedig mielőbb, egy összegben szeretnének hozzájutni járandóságukhoz, mégpedig a licenceljárás fellebbezési határidejének lejárta – ami az MLSZ tájékoztatása alapján jövő szerda – előtt. Ha ez nem történik meg, az is megeshet, hogy az FC Fehérvár nem kapja vissza a licencét, vagyis nem folytathatja a bajnokságot. Ebben az esetben Garancsi István kidobott az ablakon 200 millió forintot – úgy tudjuk, ennyiért jutott hozzá a kft. nyolcvanegy százalékához –, mert a rajtengedély visszavonása után egy huncut garast sem érne a kft. Egyszerűsítve: újabb kiadásokat kell vállalnia az üzletembernek ahhoz, hogy ne bukjon nagyot a tranzakción.

A kérdés az, miért szállt be a futballba Garancsi István. Ezt egyelőre titok övezi, de a hírek szerint korábban nem volt valami nagy futballszurkoló. Ugyanakkor a vidéki nagyvárosokban könnyedén nyereségessé lehet tenni egy futballcéget. A debreceni példa követendő lehet, hiszen Szima Gábor cége már profitot termel. Székesfehérváron is jobb a helyzet, mint a fővárosi csapatoknál, hiszen a város ingyen bocsátja a klub rendelkezésére a stadiont, továbbá évente 110 millió forintot ad az együttes működtetésére. A klubnak ezenfelül jelentős „játékosvagyona” van, hiszen Sitku Illés, Simek Péter, Farkas Balázs, Horváth Gábor vagy éppen Mario Bozsics nagy értéket képvisel az átigazolási piacon. Ezenkívül a stadion mellett található területekkel is gazdálkodhat a főtulajdonos, vagyis jó üzlet is lehet a fehérvári befektetés.

Még úgy is, hogy kapásból egymilliárdos mínusszal kell nyitnia...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik