Ligeti Dániel megcsinálta, ott lesz Párizsban!

Krasznai Bence (Isztambul)Krasznai Bence (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2024.05.12. 18:30
Ligeti Dániel olimpiai kvótát szerzett (Fotó: Török Attila, archív)
A szabadfogású 125 kilogrammos Ligeti Dániel a vasárnapi kvótamérkőzésen tussal legyőzte a venezuelai José Daniel Díazt az Isztambulban zajló olimpiai világkvalifikációs versenyen, ezzel biztossá vált, hogy a magyar birkózóválogatott ötfős lesz Párizsban.

„Nem tudom, miért ölöm magam feleslegesen” – nyilatkozta Ligeti Dániel a szombat este elveszített kvótamérkőzés után a Basaksehir ifjúsági és Sportközpontban. Ezt a mondatot olvasóink utólagos engedelmével kihagytam a tudósításból, mert hittem abban, hogy Ligeti alszik egyet a történtekre, és meglátja, képes élni az utolsó lehetőséggel. 

Hát élt vele! A megmaradt egy kvótáért előbb a bronzmérkőzés várt ötszörös Európa-bajnoki érmesünkre, amelyben a vigaszág győztese, az Ázsia-bajnokságon ötödik Haszanaboj Rahimov várt rá. Ismerik egyébként egymást a sportolók, Rahimov azon a 2019-es nur-szultani világbajnokságon verte meg Ligetit tussal, amelyiken doppingvétség miatt elvették tőle az ott megszerzett bronzérmét – ennek ismeretében talán nem meglepő, hogy az olimpiát is kihagyta. 

Nos, a mostani összecsapásuk egészen másképp alakult. Rahimov kétpontos akcióval rögtön az elején meglepte Ligeti, ám a Haladás klasszisa intéssel és kiléptetéssel fordított, és passzivitási ponttal, illetve egy levitellel 5:2-re nagy csatában 5:2-re megnyerte a meccset. 

Az esti kvótameccsen jöhetett a Pánamerikai bajnok venezuelai José Daniel Díaz. Ligeti mindvégig irányított, passzivitási ponttal, mögékerüléssel, karfelfűzéssel 5:0-s előnyre tett szert, utóbbi akcióból ráadásul a hátán is tartotta a venezuelait, aminek tus lett a vége!  

A most 34 éves Ligeti Dániel tehát 2012 és 2016 után, pályafutása harmadik olimpiáján szerepelhet! 

Biztossá vált az is, hogy ötfős birkózóválogatottért szoríthatunk a francia fővárosban. Szabadfogásban Ligeti mellett Muszukajev Iszamilért (65 kg), kötöttfogásban Lévai Zoltánért (77 kg) és Losonczi Dávidért (87 kg), női birkózásban Nagy Bernadettért (76 kg). 

– Ligeti Dániel 35 évesen élete harmadik olimpiáján birkózhat! 
– Úgy néz ki, elkészült a kép, az utolsó puzzle-darabom is a helyére került. Vagy az utolsó előtti, most már nem tudom. Eszméletlenül boldog vagyok, tényleg mindent erre tettem fel, és annyi mindenkinek köszönhetem, hogy felsorolni is nehéz. Mindenki tudja, hogy mennyi mindent tett ezért, remélem, ők is, ahogyan a teljes magyar birkózás magáénak érzi ezt a kvótát, mert ez tényleg igazi közös siker – nyilatkozta Ligeti Dániel a Nemzeti Sportnak.

– Szombaton úgy nyilatkozott, mintha fejben elengedte volna a kvótát. 
– Ez a venezuelai nagyon nagy klasszisokat vert meg. Olyat is, akit én legutóbb 15 éve győztem le. De nem tőle tartottam, hanem felbosszantott, hogy nem tudtam azon a szinten birkózni, amelyiken képes vagyok. Ez rendkívül elkeserítő akkor, amikor mindent feláldoztam ezért. Es tegnap nagyon távol éreztem magam a kvótától. 

– A vasárnapi két meccs tökéletes volt?  
– Hát ezzel bemutatkoztam, megint, sokadszorra. Ez a verseny, a belgrádi világbajnoksággal együtt jól leírja az egész pályafutásomat. 

„Hát ezzel bemutatkoztam, megint, sokadszorra”

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL 
125 kg. A 3. helyért: Ligeti Dániel–Rahimov 5:2. Kvótamérkőzés: Ligeti Dániel–Díaz (venezuelai) 5:0-nál tus 

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL
Vasárnap
125 kg. Kvótamérkőzés: Ligeti Dániel–Díaz (venezuelai) 5:0-nál tus
KORÁBBAN
A 3. helyért: Ligeti Dániel–Rahimov 5:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik