Pétervári-Molnár Bendegúz továbbra is harcban a kvótáért Szegeden

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.04.26. 11:21
Pétervári-Molnár Bendegúz a harmadik helyen zárt az elődöntőben (Fotó: Árvai Károly)
Az evezősök olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattájának péntek reggeli versenyein kiderült, hogy három egységünk szállhat harcba vasárnap a párizsi kijutásért.

A péntek délelőtti programban első magyarként Pető Zsoltnak szurkolhattunk a szegedi Maty-éren. A paralimpiai kvótáért küzdő versenyzőnknek ezúttal még csak a rangsoroló futama volt, amiben a második helyen végzett a spanyol Javier García Martínez mögött. Ahogyan az összes többi parakategóriában, úgy a PR1 férfi egypárban is csak a hétvége legjobbja örülhet párizsi repülőjegynek.

Pétervári-Molnár Bendegúz reggeli fellépésének már komolyabb tétje volt, hiszen a pályafutása harmadik olimpiájáért hajóba ülő versenyző már elődöntőzött. A férfi egypárevezősök erős mezőnyében csupán a finálé legjobb három helyezettje kap kvótát, így itt már nem volt lehetőség a hibázásra. Ennek megfelelően 1500 méter után megindult, és a hazai közönség buzdítása által segítve futamában megszerezte a harmadik, döntőbe jutást érő pozíciót.

Gadányi Zoltánának sajnos ugyanez nem sikerült, egyetlen hellyel maradt le a fináléról a női egypárevezősök reményfutamában. Galcsó Vencel és Szöllősi Balázs szintén a B-döntőben folytathatják versenyszámukban, a férfi könnyűsúlyú kétpárban, ezzel biztossá vált, hogy már ők sem lesznek ott a XXXIII. nyári olimpiai játékokon.

Pétervári-Molnár Bendegúz mellett még él a remény a Szili Dorina, Bene Dorottya duónak is a női könnyűsúlyú kétpárevezősök között. Ők is vasárnap délelőtt vívják majd a sorsdöntő csatájukat, míg Pető fináléja szombaton lesz.

„Sejtettem, hogy a lengyelnek a táv végére elfogy az ereje, a moldovai az elején meglepett tőlem, de kihasználtam a bizonytalankodását. Gyorsan össze kellett törnöm a lelkét, hogy ne próbáljon meg a végén lehajrázni. 800 méterrel a cél előtt megindultam, és bedaráltam a török ellenfelem is. Mivel ellenszél volt, már nagyon hamar meghallottam a közönség buzdítását, ami sok erőt adott nekem ahhoz, hogy meglegyen az A-döntő.”
Pétervári-Molnár bendegúz, férfi egypár

EREDMÉNYEK
Férfiak. PR1 férfi egypár. Előfutam: 1. Javier García Martínez (spanyol) 10:27.83, 2. Pető Zsolt 11:19.25 (az A-döntőben folytatja). Egypár. Elődöntő: 1. Krisztian Vaszilev (bolgár) 7:14.17, ...3. Pétervári-Molnár Bendegúz 7:16.75 (az A-döntőben folytatja). Könnyűsúlyú kétpár. Reményfutam: 1. Van Zandweghe, Vyvey (belga) 6:41.23, ...5. Galcsó Vencel, Szöllősi Balázs 7:05.39 (a B-döntőben folytatja)
Nők. Egypár. Reményfutam: 1. Nina Kostanjsek (szlovén) 8:09.44, …3. Gadányi Zoltána 8:18.48 (a B-döntőben folytatja)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik