Póta Georgina az utolsó akadályon bukott el, de még maradt esélye Párizsra

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 13:08
Hiába küzdött, Póta Georgina egyelőre nem tudta megszerezni a párizsi kvótát (Fotó: ETTU)
A Szarajevóban zajló egyéni európai olimpiai selejtező szombati játéknapján Póta Georgina az első tábla elődöntőjében vereséget szenvedett a brit Anna Hurseytől, így egyelőre nem sikerült kvótát szereznie.

Peking, London, Rio de Janeiro és Tokió már megvolt Póta Georginának, a szarajevói olimpiai selejtező szombati játéknapján pedig azért állt asztalhoz, hogy Párizs is felkerüljön a listára. Ehhez már „csak” egyetlen mérkőzést kellett volna megnyernie – ami ráadásul nem is tűnt megoldhatatlan feladatnak – a brit Anna Hursey ellen.

Ha tisztán a számokat nézzük, nem nagyon volt kérdés: Pótát az 5., a britet a 16. helyen emelték ki, az aktuális világranglistán előbbit a 66., utóbbi a 98. helyen jegyzik. Csakhogy az asztalnál ezekért nem járt pont, mindössze irányadó adatok, az olimpiai selejtezőre pedig a múltban mindig is jellemző volt a kiszámíthatatlanság, s nincs ez másként most sem. Itt van például éppen Hursey, aki az előző körben, még pénteken, úgy győzte le 4:3-ra a 4. helyen rangsorolt Tatiana Kukulkovát, hogy 3:0-ra még a szlovák vezetett, ami azt üzente, hogy kritikus helyzetekben sem remeg meg a keze és helyén van a szíve. Amúgy kis híján Póta is beleszaladt valami hasonlóba, mint Kukulková, az első fordulóban ugyanis alaposan megszenvedett Debora Vivarellivel szemben: hiába húzott el 3:0-ra, az olasz kiegyenlített, viszont Póta volt annyira rutinos, hogy a mindent eldöntő hetedik játszma végén mégiscsak ő örülhetett.

Póta és Hursey meccse a várakozásoknak megfelelően két szoros játszmával indult, a brit szerzett vezetést, amit Póta kiegyenlített. A gondok a harmadik etapban kezdődtek, amikor Hursey átvette az irányítást, s érezhető volt, hogy a 17 éves tehetség egyre magabiztosabbá válik. A jelek szerint a kínai édesanyától származó, de walesi születésű játékosnál nem volt hiábavaló, hogy 2019-ben, 12 évesen Kínába költözött, s ott fejlesztette tudását. A fiatal kora ellenére már a közéletben is szerepet vállaló (az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó nagykövete) az asztalnál sem engedélyezett változást, s végül 4:1-re megnyerte a találkozót, amivel egyben olimpiai indulási jogot szerzett.

Asztaliteniszezőink második párizsi kvótájára tehát még várni kell – az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros már biztos résztvevője a nyári játékoknak –, amit Szarajevóban a második egyenes kieséses táblán még meg lehet szerezni. Elkészült a sorsolás, ez alapján Póta az első fordulóban erőnyerő, Madarász Dóra az ukrán Margarita Peszockával, Szudi Ádám pedig a cseh Lubomír Jancaríkkal mérkőzik.

A tét nagy, itt már tényleg nem lehet hibázni, ugyanis csak a második tábla első három helyezettje kap kvótát Szarajevóban.

EGYÉNI EURÓPAI OLIMPIAI SELEJTEZŐ, SZARAJEVÓ
Nők. 1. tábla. Elődöntő:
Hursey (brit)–Póta Georgina 4:1 (9, –9, 8, 7, 4)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik