Szabó László: A magyar parasport még sosem állt ilyen jól három hónappal a paralimpia előtt

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.05.17. 20:53
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke (Fotó: Földi Imre)
Szvitacs Alexa asztaliteniszező, Mocsári Bence triatlonista és a vívókat segítő edző, Mesteri Viktória kapta K&H Bank ösztöndíjprogramjának támogatását, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar parasport még sosem állt ilyen jól három hónappal a paralimpia előtt.

 

ALIG TÖBB MINT HÁROM HÓNAP VAN HÁTRA a párizsi paralimpia kezdetéig, és a magyar parasportolók már nyolc sportágban 23 kvótát szereztek, ami Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint nagyon jó részeredmény. A jelenlegi csapat közel negyede, azaz hat versenyző ráadásul paralimpiai újonc lesz, ez az arány szerinte a kvalifikációs időszak végén is hasonló lesz.

„Elnökként ez a harmadik nyári paralimpiám lesz, és ahogy visszaemlékszem Rióra és Tokióra, ennyire optimistán nem várhattuk egyiket sem – mondta Szabó László. – Tokió előtt is az volt a cél, hogy minden idők legnagyobb csapatával utazzunk ki, de akkor sokkal kevésbé volt reális, mint idén Párizsban. Most biztosan lesz legalább egy, de inkább több olyan sportág, amiben nem voltunk ott Tokióban, viszont nem lesz egyetlen olyan sportág sem, amelyben kevesebb sportolónk lesz, mint 2021-ben. Tehát időarányosan, a reményeket és a lehetőséget nézve most állunk a legjobban.”

Az eddig megszerzettek közül a kajak-kenus Boldizsár Dalma és Kiss Tibor kvótája volt szerinte kisebb meglepetés, a többire számítani lehetett, és nagyjából még ennyit vár biztosan, sőt, szerinte az sem kizárt, hogy a versenyzők számában elérjék a valaha volt legnagyobb magyar csapatot, amely 54 fő volt a 2000-es Sydney-i paralimpián – bár ez erőn felüli teljesítés lenne.

Ezúttal a díjazásé volt a főszerep a budapesti Városligetben: 2007-ben hozták létre a K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogramot, amely évről évre elismeri az arra érdemes parasportolókat, idén a felnőttkategóriában a világbajnok asztaliteniszező Szvitacs Alexa, a reménység kategóriában a szinte biztosan párizsi kvótás Mocsári Bence triatlonista, valamint a vívókat segítő edző, Mesteri Viktória kapta a bruttó egymillió forinttal járó elismerést.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik