Az olimpia után a világbajnokságra is kijutott férfi kéziválogatottunk!

Vágólapra másolva!
2024.05.12. 16:50
Fotó: Árvai Károly
A magyar férfi kézilabda-válogatott Veszprémben is megverte Litvániát a világbajnoki részvételről döntő selejtezős párharcban. A torna sorsolását az első kalapból várhatja a csapatunk.

 

FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
VISSZAVÁGÓ
MAGYARORSZÁG–LITVÁNIA 36–23 (17–10)
Veszprém, 3763 néző. V: D. Loncar, Z. Loncar (horvátok)
MAGYARORSZÁG: PALASICS – Lékai 1, Ancsin G. 2, SIPOS A. 1, Bánhidi 4, Bodó 1, Bóka 3. Csere: RODRÍGUEZ P. 4, Fazekas G. 2, IMRE B. 5 (2), Ilic Z. 2, Szita 3, ROSTA M. 6, Krakovszki B. 2, Ligetvári. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
LITVÁNIA: Morkunas – Lapiniauskas 3, DUMCIUS 8 (1), Petreikis 2, Virbauskas 2, Antanavicius 1, Urvikis 3. Csere: Gurskis, Pranckevicius (kapusok), Starolis, Malasinskas 2, M. Aukstikalnis, R. Aukstikalnis 2, Karys. Szövetségi kapitány: Gintaras Savukynas
 Az eredmény alakulása. 5. p.: 4–1. 12. p.: 8–3. 21. p.: 11–7. 26. p.: 15–8. 35. p.: 19–11. 41. p.: 22–15. 46. p.: 26–17. 51. p.: 30–18. 56. p.: 34–20
Kiállítások: 6, ill. 4 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 3/1
Továbbjutott: Magyarország, 69–49-es összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Chema Rodríguez: – Az első meccsel ellentétben ezúttal hatvan percig tartottuk a szintet és jól játszottunk, mindent beleadtunk, egy szavam sem lehet. A tervem az volt, hogy a tapasztaltabb játékosokkal kezdek, és utána beküldöm a fiatalokat, akik remek teljesítményt nyújtottak, ők nyerték meg a második mérkőzést. Annak örülök, hogy mindenki legalább tizenöt percet a pályán volt.
Gintaras Savukynas: – Az első félidő ezúttal nem úgy alakult, ahogy terveztük, főleg a magyar kapus teljesítménye miatt, a hibáinkat pedig gyors gólokkal büntette az ellenfél. A szünet után a játékosaim hozzáállása változott, aminek örülök, de úgy vélem, a világ jelenlegi egyik legjobb csapatától kaptunk ki, a mérkőzés jó tapasztalatgyűjtés fiatal együttesemnek. Elégedett vagyok a vereség ellenére, mert tisztában vagyok az erőviszonyokkal.

HA A TÉT NEM IS VOLT NAGY, a hangulatra azért nem lehetett panasz a Veszprém Arénában, és Chema Rodríguez együttese sem kezdte olyan álmosan a visszavágót, mint a hét góllal megnyert vilniusi találkozót. A hazai gárda diktálta a tempót, az első négy percben csak egy gólt kapott, a kapunkban kezdő Palasics Kristóf két nagyot is védett a meccs elején, Bóka Bendegúz és Bánhidi Bence duplájával gyorsan elhúztunk 4–1-re.

A védekezésünk már az első perctől kezdve nagyon határozott volt, a labdaszerzések után gyorsan vittük fel a labdát, pontos passzokkal találtuk meg az üresbe jó ütemben befutó embereket, a vendégvédelemnek sokszor nem is volt ideje visszarendeződni. Nem úgy a fegyelmezett magyar falnak, amely negyedóra alatt csak négy gólt kapott, a litvánok nem tudták, és egy idő után már nem is akarták gyorsítani a játékot, így mi is visszavettünk a tempóból, a csapatkapitány Lékai Máté többször is mutatta a csapattársainak, hogy nyugi, semmi szükség a rohanásra.

És valóban nem volt, tizenöt perc után a mezőnyben teljes sort cserélt a kapitány, csak Palasics maradt a kapuban, aki az első tíz lövésből hatot kivédett, köztük egy hetest. Középen sokkal erősebbek voltunk, érdekes volt nézni a 180 centis, egyébként irányító Gabrielius Virbauskast, akit támadásban beállóként játszatott a litván kapitány, és szinte eltűnt a magyar falban Ligetvári Patrik (205 centi), Rosta Miklós (203 centi) és Szita Zoltán (196 centi) között.
 

Fotó: Árvai Károly

Az első harminc percben osztálykülönbség volt a két gárda között, minden mutatóban felülmúltuk a litvánokat, akik lövéseik felét sem tudták értékesíteni, és a kapusaik is csak csak kettőt bírtak kivédeni a tizennyolc magyar kísérletből. A vb-kijutást illetően eddig sem volt sok kérdés, de miután a félidőben 17–10-re vezettünk, el is dőlt, mivel a litvánok egészen biztosan nem tudtak összesítésben tizennégy gólt ledolgozni.

Ettől függetlenül nem vették kevésbé komolyan a második játékrészt a magyar játékosok, nem kapkodtak, a hatos falunkon pedig továbbra is nagyon nehezen találták a rést a litván támadók, akik azért játszottak passzívig, mert egyszerűen nem tudtak a védelmünkkel mit kezdeni. 

Ha pedig a vendégek iramot akartak váltani, gond nélkül felvettük a tempót, és mi jöttünk ki belőle jobban. Tíz perccel a vége előtt már tíz góllal vezettünk, a meccset végigvédő Palasicsban huszonkét lövés akadt el a hatvan perc alatt.

A magyar válogatott végül 36–23-ra győzte le Litvániát a világbajnoki selejtező visszavágóján, így nagyon magabiztosan, kettős győzelemmel, 69–49-es összesítéssel jutott ki a jövő év januári, horvát, dán, norvég közös rendezésű világbajnokságra.

A MAGYAR VÁLOGATOTT MECCSKERETE
Kapusok: Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Imre Bence (FTC), Rodríguez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC),  Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik